Archa pro 21. století: Dům pro všechny případy

Archa pro 21. století: Dům pro všechny případy
Sdílej
 
V prosinci prý nastane konec světa nebo nás alespoň zaplaví voda z tajících ledovců. Prostě něco hrozného by se mělo letos stát. Jestli tomu věříte, měli bychom pro vás fakt pěkný záchranný dům.

 

Konec světa se prý blíží! A čím bude blíž, tím víc nás s tím budou novináři bombardovat. Jaké lepší téma by si také mohli přát, že 12. prosincem 2012 končí aztécký kalendář a podle některých (nepříliš vědeckých) výkladů to signalizuje konec světa. My si spíš představujeme, že jim došel kámen, tak prostě přestali tesat s tím, že na to mají spoustu času. Jenže jak byste se koukali na to, kdyby vám třeba Google kalendář najednou končil? Taková velká firma, není to nějaké znamení? Co když se nám tím snaží něco říct? A přitom by to byla jen chyba na serveru. Podobně napjatě všichni čekali na začátek roku 2000. Měly se tehdy zhroutit všechny počítačové systémy a svět měl upadnout do chaosu. Lidé nakupovali zásoby, stavěli bunkry a... vůbec nic se nestalo. S letošním koncem světa to bude stejné. A co když ne? V tom případě je nejvyšší čas začít stavět archu jako biblický Noe. Jednou to s ní vyšlo, mohlo by to klapnout i podruhé.

 

Nezávislý šnek

Ruští designéři z firmy Remistudio by pro vás jednu měli. Na první pohled vypadá jako hodně divný dům kopírující ulitu šneka. Jenže Archa není dům, Archa je loď. Polovina stavby je proto ukrytá pod povrchem. Není tam nijak připevněná, prostě leží v prohlubni. Když přijde zemětřesení, jen se v ní komíhá, ale není spojena s trhající se zemí. A když přijde povodeň, vypluje. Teprve v tu chvíli se opravdu naplno využijí všechny systémy, které zajišťují energetickou soběstačnost lodi. Ovšem nejen energetickou – o zásobování trosečníků, kteří přežijí konec světa, se mají postarat záhony a skleníky. Jen ta Noemova zvířata nám tu trochu chybí... Ani rostliny se nedostanou na palubu všechny. Šanci mají jen ty, které jsou užitečné, produkují dost kyslíku, jsou nenáročné a ochotné růst i v nepříliš přírodním prostředí.

Co potom?

Veškeré odpady jsou zpracovávány a ničeny za vysoké teploty bez přístupu kyslíku v procesu, kterému se odborně říká pyrolýza. Po konci světa a ještě k tomu na vodě to není moc aktuální téma, ale když Archa někde zakotví, bylo by dobré, aby sama sobě neničila okolní prostředí. Jedinou otázkou zůstává, co si naše „domoloď“ počne, až voda po konci světa opadne. Přistát na kulaté dno a neustále celý dům vyvažovat by asi nebyla velká legrace. Abyste mohli jít na návštěvu k někomu z protějšího bytu, museli byste donutit někoho dalšího, aby šel na návštěvu k vám. Jinak by se celá budova převrhla a kutálela pryč. Ale možná se s přistáním nepočítá, nebo si prostě v klesající vodě postupně vykopete dolík.

 

Autokalypsa: Správná kára přežije i konec světa

Autokalypsa: Správná kára přežije i konec světa

Top Gear ukáže auta vybavená na apokalypsu

Top Gear ukáže auta vybavená na apokalypsu

Čekání na konec světa: Když končí mayský kalendář

Čekání na konec světa: Když končí mayský kalendář

Klíčová slova:
archa, nové vynálezy, katastrofa
 

Články odjinud