Rande Slunce a Venuše: Jev, který už nikdy neuvidíme

Rande Slunce a Venuše: Jev, který už nikdy neuvidíme
Sdílej
 
Ve středu 6. června máte jedinečnou šanci pozorovat vzácný astronomický jev: planetu Venuši, která bude procházet před slunečním kotoučem.

 

Venuše a Země obíhají kolem Slunce pod různými úhly, avšak jednou za mnoho let se společně se Sluncem dostanou do jedné přímky. Ze Země pak můžeme pozorovat přechod (odborně tranzit) Venuše přes Slunce. V minulosti jej používali astronomové k přesnému určení vzdálenosti Země od Slunce. Naposledy k němu došlo v létě roku 2004, kdy byl přechod Venuše dobře pozorovatelný i z Evropy.  Letos máme trochu smůlu. Úkaz uvidí v celé jeho délce jen obyvatelé východní Asie, Austrálie či Aljašky. Venuše totiž začne přes sluneční kotouč přecházet v době, kdy bude Slunce ještě hluboko pod obzorem a my budeme spát. Uvidíme tak jen závěrečnou část tranzitu po východu Slunce. Propást jej se ovšem nevyplatí, protože další přechod Venuše nastane až v roce 2117 – tedy za rovných 105 let!

Důležitý bude výhled na východ

Úkaz končí 6. června v 6:49 hod. našeho času a bude platit, že čím více na východ bydlíte, tím lépe na tom budete. Na východě republiky totiž Slunce vychází už kolem 4:40, zatímco například v Karlových Varech až kolem 5. hodiny. Vzhledem k tomu, že u nás nemáme moře, bude sluníčku ještě nějakou dobu trvat, než se vyšplhá nad překážky (hory, stromy, domy). Pokud jste tedy rozhodnuti přechod Venuše sledovat, je vhodné si pár dní (maximálně tak dva týdny) před úkazem přivstat a najít místo, kde vidíme Slunce aspoň kolem 6. hodiny ranní.

Pozor na oči!

Na pozorování se také musíte předem vybavit. Do Slunce se totiž nikdy nesmíme dívat přímo a už vůbec ne pomoci dalekohledu! Přišli bychom o zrak. Nejjednodušší volbou by byla návštěva blízké hvězdárny (předem si ověříme, zda hvězdárna připravuje pozorování úkazu). Pokud to pro vás nepřichází v úvahu, můžete pozorovat úkaz přes svářečské sklo (číslo 13 nebo 14), které seženeme na internetu nebo v obchodě za přibližně 30 Kč. Svářečské sklo si dáte před oči (nikdy před dalekohled!) a do Slunce se díváte přes něj. Další možností je koupit si v optice nebo na hvězdárně speciální brýle pro pozorování zatmění Slunce. Možná jste slyšeli, že oči vám při pozorování Slunce ochrání i magnetický kotouč vykuchaný ze staré diskety. My vám to však rozhodně nedoporučujeme: Disketa propouští víc záření než svářečské sklo nebo speciální brýle, takže jako ochrana za moc nestojí. A navíc, vážně ještě máte doma disketu?

Od Venuše k cizím světům

Pozorování přechodu Venuše už dnes nemá příliš velký vědecký význam. Stejný princip je ovšem využíván pro hledání exoplanet čili planet, které krouží kolem jiných hvězd, než je naše Slunce. V okamžiku, kdy bude Venuše přecházet před Sluncem, poklesne nepatrně jeho jasnost. Je to asi stejné, jako když zakryjete například polovinu baterky – budete mít méně světla. Venuše je ovšem malinká a daleko od nás, takže pokles jasnosti Slunce bude malý. Totéž platí pro případ, kdy nějaká exoplaneta přechází před svou mateřskou hvězdou. Jasnost hvězdy poklesne jen nepatrně – kolem 1 % – ale to už astronomové svými přístroji dokážou změřit. Do dnešního dne bylo touto metodou objeveno víc než 700 exoplanet.

Soptící Venuše: Aktivní vulkány na druhé planetě

Soptící Venuše: Aktivní vulkány na druhé planetě

Sebevražedné komety: Blízko Slunce se prostě vypaří

Sebevražedné komety: Blízko Slunce se prostě vypaří

Zmrzlík s oceánem: Pluto odkrývá svá tajemství

Zmrzlík s oceánem: Pluto odkrývá svá tajemství

Klíčová slova:
venuse, Slunce
 

Články odjinud