Jak se bude vyvíjet robotika?

Jak se bude vyvíjet robotika?
Sdílej
 
Futurologové předpovídají, jak rychle se podle nich budou vyvíjet moderní technologie. My jsme vzali v potaz názory těch nejrespektovanějších, dali je dohromady a vytvořili z nich ábíčkovskou vizi robotické budoucnosti.

 

 

2020 – Roboti začnou standardně pronikat do domácností. Nebude nic neobvyklého při návštěvě kamaráda nějakého umělého pomocníka potkat. Počítače dosáhnou výpočetního výkonu lidského mozku.

 

2030 – Začne se stírat rozdíl mezi lidskou a umělou tkání. Pomocí nanotechnologie si budou někteří lidé zdokonalovat svoje schopnosti a myšlení. Společnost se rozdělí na ty, kteří podporují prolínání člověka a technologie a ty, kteří chtějí zachovat přirozenost a obávají se o ztrátu lidskosti.

 

2040 – Už není třeba nakupovat v obchodě. Nanoreplikátor v každé domácnosti dokáže přeskupit molekuly v jakémkoli materiálu a vytvořit tak přesně to, co zrovna potřebujete. Dokonce i vodu nebo jídlo.

 

2050 – Podle geniálního amerického vynálezce Raye Kurzweila bude v této době dosaženo technologické singularity. Ta představuje situaci, kdy je umělá inteligence natolik vyspělá, že přesahuje hranice lidského chápání a dokáže sama vytvářet nové rafinované stroje.

 

2100 – Roboti s vyspělým myšlením už dávno ovládají všechna důležitá světová rozhodnutí a na předchozí tisíciletí lidských konfliktů se dívají s nepochopením. Výrobu hladce zajišťují neomylné přístroje a výzkum proniká do oblastí, které by lidé nebyli nikdy schopni rozklíčovat. Otázkou jen zůstává, zda se nová populace robotů cítí nadřazeně a s lidstvem se vypořádá jako s podřadným druhem či zda se svým původním tvůrcům odvděčí možností pokojného soužití.

 

Robosluhové v domácnost budoucnosti!

Robosluhové v domácnost budoucnosti!

Kupte si robota už dnes!

Přestože jsme si ještě nezvykli je pravidelně potkávat, není už problém si nějakého robota objednat z internetu. Nepotřebujete žádné speciální oprávnění nebo průkaz. Stačí jen pár kliknutí a doma už nebudete muset hnout prstem.

Podívejte se s námi, co všechno je na výběr. Ale jestli plánujete přemluvit rodiče, aby vaši práci dělali roboti, počítejte spíš s neúspěchem. Jejich cena je zatím tak vysoká, že se málokterému tatínkovi vyplatí vzdát se vaší neplacené fušky.

 

Vysavač

Robotický vysavač Roomba se stal hitem amerických domácností. Stačí ho zapnout při odchodu a nechat ho vesele šmejdit po bytě. Když se vrátíte, máte uklizeno. Navíc nejenže nemusíte zametat, ale odpadá vám i nutnost zouvání. A jak je známo, Američané mají jednoduché věci rádi.

 

Sekačka na trávu

Podobně jako vysavač funguje i robotická sekačka. Stačí se podél plotu zavést detekční drát, podle kterého přístroj pozná hranice vaší zahrady a nebude prohánět po okolí psy a babičky. Dalším venkovním pomocníkem je automatický čistič okapů.

 

Robotický budík

Tohle je zatím jeden z nejzákeřnějších robotů, kteří spatřili světlo světa. Ráno začne zvonit, a když se ho pokusíte zneškodnit jen tak z polospánku pod peřinou, uteče vám a schová se za křeslo nebo pod skříň.

 

Společník

Hračky s umělou inteligencí jsou dnes asi nejrozšířenější. Chlupáče Furbyho má spousta dětí a japonského psa AIBO určitě znáte z plakátů. Výběr živočišných druhů je už docela pestrý. K dostání je třeba i tučňák nebo brouk roháč.

 

Zdravotní pomůcka

Přístroje už dlouho pomáhají nemocným. Čerstvým přírůstkem běžně dostupných robotů je robotická vnější kostra HAL. Jde o první stroj tohoto typu, který byl schválený pro veřejnost. Zachycuje mozkové signály na povrchu kůže a přirozeně se přizpůsobuje vašim pohybům. Může pomoci lidem s pohybovými problémy.

 

 

Lego mindstormovská kapela

Lego mindstormovská kapela

Skutečný mecha robot na procházce

Skutečný mecha robot na procházce

Robot bude zkoumat Grónsko

Robot bude zkoumat Grónsko

 

 

Klíčová slova:
robot
 

Články odjinud