Digitální divočina: Jak přežít a být u toho online

Digitální divočina: Jak přežít a být u toho online
Sdílej
 
Vyplatí se brát s sebou do přírody chytrý telefon nebo tablet? Dnes možná ještě ne, ale budoucnost už s outdoorovou elektronikou naplno počítá.

 

 

Do přírody chodíme odpočívat, přemýšlet a nabírat nové síly. Zkrátka dělat všechny ty věci, které ve městě zanedbáváme, protože naši pozornost si nárokuje spousta technologií. V přírodě od nich máme klid. Znáte to sami: Jedete na hory, v půli cesty ztratíte internetové připojení, a než dojedete do cíle, zmizí i signál na telefonu. Časy se ale mění a už i mimo civilizaci se dostává digitální svět – a je jisté, že za pár let do lesa budeme vyrážet nejen v nepromokavé bundě a pevných botách, ale i s patřičnou elektronickou výbavou.

Energie na cesty

Základní problém moderní techniky je kapacita baterií. I ten nejlepší chytrý telefon vám vydrží nanejvýš dva dny, což je při několikadenním treku problém. Řešení poprvé přinesla už před devíti lety firma Powertraveller. Přestavila přenosnou a odolnou baterii, kterou můžete hodit do batohu a v případě potřeby z ní dobít mobil, tablet nebo laptop. Dnešní nabíječky jsou ještě dál a využívají solární panely. Stačí je na sluníčku rozložit jako leporelo a připojit zařízení. Třeba solární nabíječka Orange od firmy Joos dokáže na poledním slunci naplno nabít iPhone už během hodiny.

 

Nabíječka na vodu: Energie sbalená na cesty

Nabíječka na vodu: Energie sbalená na cesty

Bleskové nabití

Slunce ale nesvítí pořád. Budoucnost proto počítá s univerzálním bezdrátovým napájením. Už nyní existují nabíječky na principu elektromagnetické indukce. Do adaptéru je přiváděna elektřina, která vytváří elektromagnetické pole. Když se do pole dostane mobil, může z něj čerpat energii. Nokia ve spolupráci s jednou anglickou univerzitou jde ještě dál a k nabíjení chce využít sílu blesku. Zatím pouze v laboratorních podmínkách se podařilo bleskem na dálku nabít smartphone. Jde o malý úspěch, ale dovedeme si představit, že jednou budou v přírodě akumulátory schopné střádat elektrickou energii z přírodních živlů a dále ji pak předávat turistům ověšeným elektronikou.

Digitální mapy

Elektronika proniká i do klasické turistické výbavy. Outdooroví nadšenci za pomoci komunitního financování právě vyvíjejí tablet Earl, na kterém najdete všechno, co potřebujete pro přežití v přírodě. Řekne vám vaši polohu, nadmořskou výšku, předpověď počasí a na mapě vás dokáže navést správným směrem, i když se probíjíte hustou vegetací kdesi v zapomenutém pralese. Navíc v případě nouze vyšle žádost o pomoc na rádiové vlny. Digitální mapy jsou vůbec užitečná věc. Letos na jaře představil Samsung displej, který můžete dle libosti ohýbat. Má se začít prodávat příští rok. Pokud se uchytí, nenechají na sebe dlouho čekat tenké a pružné čtečky, které sbalíte do batohu, a ať vyrazíte kamkoli, budete mít vždy k dispozici detailní a aktuální mapu. Teď už jen musíme počkat, až vyjde lesní verze Angry Birds, a konečnou digitalizaci přírody můžeme považovat za zahájenou.

 

 

Elektronika do divočiny: Cool outdoorové vychytávky

Elektronika do divočiny: Cool outdoorové vychytávky

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

Vychytávka: Skládací koloběžka do báglu má velikost A4

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Klíčová slova:
vychytavka, gadget, tramp
 

Články odjinud