Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky

Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky
Sdílej
 
Jsou místa pod hladinou, kde vám ponorková nemoc nehrozí a navíc si užijete parádní prázdniny!

 

 

Baví vás pozorovat život pod mořskou hladinou? Nejlepší místa pro takovou aktivitu najdete v tropických rájích. Jenže tam také často potkáte spousty turistů, kteří rybky a další živočichy zahánějí daleko od břehu. Na větších hloubkách už potřebujete mít lepší znalosti potápění, které může být také trochu nebezpečné. Floridská společnost Planet Ocean Underwater Hotel si proto nechala patentovat projekt na podmořský hotel, kde budete moci nerušeně pozorovat mořský život v hloubce 10 metrů a třeba si k tomu pouštět svou oblíbenou hudbu.

Pohoda bez skafandru

Hotel Planet Ocean stojí pod vodou. K vchodu vás doveze čtrnáctimetrový katamarán, který je i po vylodění neustále k dispozici. Funguje jako hotelová kuchyně, ubytovna pro posádku, je vybaven solárními panely, tažným zařízením a dalším vybavením potřebným pro hladký chod hotelu – třeba výrobníkem ledu. Výtahovou šachtou vyrobenou z ušlechtilé oceli a akrylovými okny pak od plavidla sjedete do hloubky necelých 10 metrů pod hladinou, kde vstoupíte do hotelové lobby s restaurací. Na tu jsou napojeny společenská a vyhlídková místnost i 12 samostatných pokojů s maximální kapacitu pro 24 hostů.

 

Jaké je dneska "venku" počasí? •  PlanetOcean

Královská výbava

Pokoje v podobě válce o průměru 3,6 m a délce 5 m mají být luxusně vybaveny – pohovka z italské kůže, klimatizace, osvětlení se stmívačem nebo sprchová hlavice s LED osvětlením jsou jen některými z položek každého pokoje. Postele, jejichž velikost se v běžných hotelech označuje jako královská, nesou v případě podmořského hotelu název „neptunovské“. A stylově se budou pokoje i jmenovat. Nečekejte tedy nudné označení 1–12, ale připravte se na názvy jako Kapitán Nemo, Achab nebo Cousteau. I když budete pod hladinou, nemusíte se vzdávat sledování televize a internetu. A uznejte, kdo z vašich známých může tvrdit, že surfoval 10 metrů pod hladinou moře? Průhledné panely na stropě a stěnách pak zaručí krásný výhled na mořskou scenerii. Nebojte, že byste nic neviděli. Automatické krmiče přilákají hejna ryb a zajistí tak, že se bude za okny pořád něco dít.

 

Mourrison má jasno •  ABC/Lukáš Fibrich

Nic není zadarmo

Plánované náklady na jeden kompletně vybavený pokoj se pohybují okolo 1,7 milionu dolarů, celý hotelový komplex o 12 pokojích by měl vyjít na 20 milionů. Cena za noc ve dvoulůžkovém pokoji začíná na třech tisících dolarech,  což je o celou tisícovku méně, než nabízí třeba konkurenční hotel Atlantis v Dubaji. Planet Ocean bude stát například v Arubě, Antigue, u Britských Panenských ostrovů nebo poblíž Kuby. Nyní se připravuje jednopokojový prototyp, na kterém chtějí tvůrci demonstrovat kromě absolutní bezpečnosti i plán pomoci s podmořským výzkumem. Jde jim především o zapojení se do boje proti vymírání korálových útesů, například systémem umělých útesů BioRock.

Loď nebo dům?

Ač se to může zdát na první pohled divné, technicky je hotel klasifikován jako plavidlo. Není totiž pevně ukotven v mořském dně, ale vznáší se nad ním. Naprogramovaný autopilot je schopen dopravit pomocí vlastního elektrického pohonu celý komplex k doprovodnému katamaránu, který ho přesune do bezpečí například v případě hrozícího hurikánu. Co je ale na celém projektu nejlepší? Můžete si koupit do osobního vlastnictví samostatný pokoj s přístupovou výtahovou šachtou! Ten si můžete potopit třeba na vsi do rybníka a stát se tak prvním opravdovým podvodním poustevníkem. Jen si na to připravte přibližně tři miliony dolarů.

 

Více o stavbách pod vodou:


Hotel pod vodou? Ano! I restaurace!

Hotel pod vodou? Ano! I restaurace!

Sci-fi architektura: Plovoucí vila v Dubaji

Sci-fi architektura: Plovoucí vila v Dubaji

 

Články odjinud