Harry Potter mezi mudly: kdopak by se Pottera bál

Harry Potter mezi mudly: kdopak by se Pottera bál
Sdílej
 
Sága o mladém čaroději je nejprodávanější knižní sérií všech dob. Taková sláva nenechá nikoho chladným - kromě příznivců si Harry našel i zatvrzelé odpůrce. Na pultech knihkupectví si vybojoval možná víc než tváří v tvář samotnému Voldemortovi.

Je vůbec možné nemít rád Harryho Pottera? Na první pohled se zdá, že pokud někdo takový opravdu žije, tak se zahanben raději schovává v temných lesích. Vždyť dospívající kouzelník si našel stovky milionů fanoušků, mezi něž patří i legendární sci-fi autor Stephen King. Ten po přečtení posledního dílu prohlásil, že série má své místo na špici dětské literatury - mezi romány, jako je Hobit, Alenka v říši divů nebo Čaroděj ze země Oz.

Univerzitní famfrpál

Knihy o Harrym Potterovi vyšly v sedmašedesáti překladech, mimo jiné v mongolstině, tibetštině nebo indické gudžarátštině. Každý díl filmové řady okamžitě obsadí první příčky návštěvnosti kinosálů. Sama autorka J. K. Rowlingová přiznala, že musela řadu zájemců na zpracování odmítnout, mimo jiné i Michaela Jacksona s návrhem na bradavický muzikál. Její opatrnost přitom přináší o to větší aktivitu fanoušků. Nadšení čtenáři na internetu hodiny diskutují o skrytém kouzelnickém světě a obohacují ho o vlastní příběhy a povídky, kterých jsou dnes na internetu stovky tisíc. Jenom více nebo méně absurdních pokusů o jiný konec posledního dílu můžete najít stovky, třeba ve stylu Pána prstenů nebo Hvězdných válek. Dokonce ani univerzity nezůstávají pozadu a po vzoru bradavických kolejí ve velkém zakládají famfrpálové týmy.

Celý článek najdete v Ábíčku 15/2011.

Klíčová slova:
potter, harry
 

Články odjinud