Iron Man je nejlepší komiksový krejčí

Iron Man je nejlepší komiksový krejčí
Sdílej
 
Říká se, že šaty dělají člověka. U Iron Mana to platí desetkrát tolik. Superhrdinský oblek, který si sám navrhl, ho během chvilky promění v neporazitelného bojovníka.

 

Iron Man v životní velikosti: Chcete?

Iron Man v životní velikosti: Chcete?

 

 

Iron Man je jedním z nejoblíbenějších hrdinů amerického komiksu. Za jeho maskou se skrývá inženýr, vědec a dobrodruh Tony Stark. Od dětství byl obdařen ohromnou inteligencí, už v patnácti nastoupil na univerzitu a brzy se stal přední světovou kapacitou v oblasti moderních technologií a zbraní. Poprvé se v akci objevil v roce 1963 při testování svého nového vynálezu ve vietnamské válce, kde byl zraněn a zajat nepřítelem. Aby přežil, byl donucen vyvinout pro komunistickou armádu nějakou mocnou zbraň. Tak se pustil do výroby osobní zbroje. Tu nakonec použil proti svým věznitelům, upláchl ze zajetí a vrátil se domů i se skvělým oblekem.

Ironmanův šatník

Pokud jste viděli první ironmanovský film, znáte tenhle příběh trochu jinak. Takhle ho ovšem vypráví původní komiksy. A letos je tomu přesně padesát let, co vyšel jeho první sešit. Je tedy jasné, že je třeba dát příběhu trochu modernější kabát. A stejně tak obleky doznaly od prvního Iron Mana velkých změn. Ve svém šatníku mu jich visí už několik stovek. A každý s unikátními vlastnostmi. Iron Man má speciální zbroj snad pro každou příležitost. Jedna je stavěná do extrémních mrazů, další mu umožňuje přežít ve vesmíru nebo se zneviditelnit. Takovéto obleky pochopitelně nosí jen při zvláštních příležitostech. Na každodenní zachraňování lidstva a světa obléká klasický model. I ten prošel značnou evolucí.

 

6 verzí Iron Manova brnění

6 verzí Iron Manova brnění

Král železný a zlatý

První oblek, který sestrojil ve vietnamském zajetí, byl ze železa a měl šedou barvu. A uměl toho dost. Chránil ho před střelbou, ohněm, kyselinou, v hrudi měl zabudované protonové dělo a v malíčku ukrytou nabroušenou motorovou pilu. Přesto musíme říct, že tehdejší Iron Man připomínal spíš Plecháče z Čaroděje ze země Oz. I hrdina brzy uznal, že železná zbroj neodpovídá současným požadavkům superhrdinského stylu a začal stavět zbroj druhé generace. Ta byla zlatá, dala se nosit pod oblečením a původní elektrický pohon nahradil praktický solární. I zbraňový arzenál se značně rozšířil – Iron Man se vybavil granáty, zmrazovačem nebo zrcadlovým generátorem iluzí.

Hrdina dneška

Zlatorudý oblek, jaký známe dnes, byl až jeho třetí. Tony Stark jednou usoudil, že robustní kovový oblek není zrovna praktický – a pustil se do vývoje nového. Podstatně ho odlehčil a obohatil o pověstné tryskové brusle. A jelikož je to inženýr a praktický muž, vynalezl ještě nezničitelný kufřík pro skladování. Jeho nejnovější a nejlepší vychytávkou je však bezesporu modifikace zvaná Extremis. Iron Man si po jednom obtížném souboji zachránil život tím, že si do žil vpíchl léčivou nanotechnologii, díky které mu může zbroj doslova vyrůst z těla a lze ji ovládat pomocí myšlenek. Kam se hrabou prstové pily! Teď můžeme jen čekat, s jakými vynálezy přijde nyní. Protože jak je vidět, pokročil už opravdu daleko.

 

Každý chce být Tony Stark... •  Falcon

 

Jak to bylo ve filmu

První snímek o Iron Manovi vyprávěl o tom, jak sestrojil svou první zbroj. Oproti komiksu však došlo k několika změnám. Nezúčastnil se války ve Vietnamu, ale v Afghánistánu. A zatímco v sešitě upadl do zajetí Wong-Chu, komunistického velitele vietnamské armády, ve filmu ho uvěznila teroristická skupina Deset prstenů. Tu vede Iron Manův úhlavní nepřítel a legendární záporák Mandarin. A přestože v komiksu tito dva hrdinové už mnohokrát poměřili síly, filmová premiéra ho čeká ve třetím díle Iron Mana, který nyní přichází do kin. A pokud bude tento nemesis aspoň z půlky tak dobrý, jako je v komiksu, máme se nač těšit.

 

 

Iron Man se dostal do Skyrim

Iron Man se dostal do Skyrim

Podivuhodný Mandarin: Kdo je nový Iron Manův protivník?

Podivuhodný Mandarin: Kdo je nový Iron Manův protivník?

Iron Man se přidává ke Strážcům galaxie

Iron Man se přidává ke Strážcům galaxie

 

Články odjinud