Recenze: Batmanovy komiksy mají různé tváře smrti

Recenze: Batmanovy komiksy mají různé tváře smrti
Sdílej
 
Pekelná jízda ulicemi Gothamu. Ta čeká na Temného rytíře v komiksu Batman Detective Comics 1: Tváře smrti.

 

Batman končí? Těžký osud Temného rytíře

Batman končí? Těžký osud Temného rytíře

 

 

 

To, že z Arkhamské léčebny zmizí Joker, je sice smutné, ale... Ale přiznejme si, že něco podobného se děje dnes a denně. Jinak by ostatně komiksy o Batmanovi nemohly vycházet už přes sedmdesát let.

Jenže tentokrát je to jiné. Tentokrát po sobě Joker nezanechal jen mrtvé, ale i vlastní vysmátou tvář. Ano, na zdi jeho cely zůstal cár zkrvavené kůže. Kdo a proč za tím stojí? To vám zodpoví Tváře smrti.

Krvavý a šílený, jak ho máme rádi

Jen těžko si mohli v BB/artu pro sebrané vydávání pravidelných batmanovských příběhů vybrat lépe. Prvních sedm čísel řady Batman: Detective Comics totiž přináší parádní práci scenáristy a kreslíře Tonyho S. Daniela, který se učil psát Batmana u Granta Morrisona. Ano, u toho pošuka, kterému u nás vyšly v posledním roce hned dvě knihy. A je to znát.

Oproti Morrisonovi ale dává Danielův příběh větší smysl. Je sice záhadný a plný šílených postav a ještě šílenějších činů, při jejichž sledování vás napadají slovíčka jako „bizár“, „morbidní“ nebo prostě „krutý“, ale drží se při zemi. Batman je prostě nalákán do pasti a bude muset bojovat o život svých blízkých i sebe samého. Pěkně fyzicky.

A i když následuje několik zvratů, u žádného nebudete mít pocit, že musíte napřed načíst Freuda nebo nějakého podobného gurua moderní psychoanalýzy. Daniel si vystačí s nenávistí, pomstou a touhou po zisku. A v případě Jokera samozřejmě s dokonalým zničujícím šílentsvím, které se nezastaví ani před sebezmrzačením.  


Pravá ruka ví, co dělá levá

Jelikož je Daniel zároveň kreslířem (až na pár drobných výjimek), jsou Tváře smrti vyvážené - kresba i scénář se dokonale doplňují a každý výraz padoucha nebo klaďase přesně zapadá do autorovy představy Gothamu. A ano, v Gothamu je buď noc, nebo zde prší. Případně se sbírají mlhy, případně nebe zakryje dým z hořících slumů...

Batman skoro nemá šanci nasadit si svoji „masku“ Bruce Waynea; místo toho čelí jedné temné hrozbě za druhou. A jestli už u Morrisona dokázal Daniel vystihnout temnotu uvnitř Batmanovy mysli, tentokrát si vychutnal i mysl Jokera. Jeho vraždící klaun má něco ze své poslední filmové inkarnace i klasických zářezů v komiksu, ale přesto je svůj. Paradoxně nejvíc ve chvíli, kdy „ztratí“ svou tvář... Tváře smrti jsou krvavé a temné. A tím pádem i výborné. Přesně to totiž Batman potřebuje a Daniel to ví moc dobře.

 

+ Ne tak rozmáchlé, ale stejně temné a šílené jako pecky Granta Morrisona

-  Pokud máte rádi Batmana jako skutečně temného rytíře, nic nás nenapadá

 

90 %

 

Batman: Detective Comics 1 – Tváře smrti

www.bbart.cz

 

 

Což takhle zmlátit Supermana nebo Batmana?

Což takhle zmlátit Supermana nebo Batmana?

Recenze: Batman neodpočívá v pokoji!

Recenze: Batman neodpočívá v pokoji!

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

 

Články odjinud