Extrémní slacklining: Dobrodruzi na špagátu

Extrémní slacklining: Dobrodruzi na špagátu
Sdílej
 
Trénovat chůzi po provazu může být skvělá odpolední zábava pro každého. Někteří ale dokážou na slackline provádět kousky, při kterých se tají dech.

 

 

 

 

 

Lidé lezou po laně už odnepaměti. Moderní slacklining ale začal vznikat před třiceti lety mezi kalifornskými horolezci. Když zrovna nešplhali po skalách, trénovali balanc na zábranách z lan a řetězů na parkovištích a podél cest.

Praotci lezci

Zakladateli dnešního slackliningu byli Adam Grosowsky a Jeff Ellington. Když přijeli šplhat po kalifornských horách, zamilovali si tuto zábavu natolik, že si hned postavili první přenosnou slackline a dali jí i nynější jméno. Její výhoda spočívá v popruhu. Na rozdíl od klasického provazochodectví, kde je lano tenké a napjaté, nabízí slackline široký popruh (většinou 2,5 až 5 cm) s pružením. Dává tak větší stabilitu, odpouští chyby a naučit se na něm je mnohem snazší. Zkušení lezci si tak začali vymýšlet různé způsoby, jak s ní dokázat neuvěřitelné vylomeniny.

Levitující bivak

Nejpůsobivější je tzv. highlining. Lezci napnou popruh mezi dvěma vrcholy a kráčí v úctyhodných výškách. Obvykle jde o špičky skal nad údolím, ale existují i městští highlineři. Jistí se jen horolezeckými sedáky pro případ pádu – ale najdete snadno i extrémní dobrodruhy, kteří si nad dvacetimetrovou roklinou vykračují jen tak. Jeden z nejlepších slacklinerů dneška – Američan Andy Lewis, který má takových chůzí za sebou už mnoho, dokonce nedávno s partou kamarádů natáhl v jenom údolí v Utahu několik lajn přes sebe a uprostřed postavil stan. A to ve výšce 130 metrů nad zemí. Ze základny pak vedlo několik cest. Někteří se prošli po laně zpátky na pevninu, jiní přeručkovali a někteří rovnou skočili dolů s padákem.

Tanec na provaze

Skvělou podívanou je i freestyle slacklining. Freestyleři používají pružné popruhy a skáčou na nich jako na trampolíně, dělají salta, přemety a otočky do všech stran. Dovedete si představit, kolik to stojí modřin. Lezci proto často trénují s popruhem nataženým nad vodou. Cvičí tak i svoji koncentraci. Když se pod vámi neustále převalují vlny, je velice obtížné udržet balanc. Nedávno je začali používat i bruslaři a skejťáci, kteří po nich grindují nebo na ně naskočí jako na odrazový můstek, vypruží se a ve vzduchu hodí trik.

Sto způsobů lezení

Způsobů, jak slackline využít, je nepřeberně. Jogíni na ní procvičují krkolomné pozice a kovbojové trénují tzv. rodeo lining, při kterém mají za úkol balancovat na vysoko posazeném a nepříjemně pružném popruhu. Prý to není o nic lehčí než nespadnout z rozzuřeného býka. Způsobů, jak využít natažený špagát, je už dnes nepřeberně. A jelikož je slackline stále populárnější, můžeme čekat, že si užijeme ještě spoustu dechberoucích kousků.

 

 

Slacklineři v Brazílii

Slacklineři v Brazílii

Elektrokolo: Dopravní prostředek budoucnosti

Elektrokolo: Dopravní prostředek budoucnosti

Krev, pot, slzy a zombie! Hodně divný maratón

Krev, pot, slzy a zombie! Hodně divný maratón

Klíčová slova:
sporty, slackline
 

Články odjinud