Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem

Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem
Sdílej
 
Youtuber Misha se zapsal do paměti milionů lidí teprve před nedávnem, avšak o to intenzivněji. Společně s bráchou Metadonem tvoří zajímavou dvojku, se kterou jsme prostě museli udělat další rozhovor.


Ahoj Misho, můžeš se nám trochu představit?

Misha: Ahoj, já jsem Misha z Mishových šíleností, je mi 9 let a chodím do 3. třídy.

Jak tě, nebo tvého bráchu, napadlo začít v tolika letech s tvorbou na YouTube?

Misha: Já jsem dřív sledoval různé další YouTubery a tak jsem si říkal, že bych mohl taky něco natočit. V té době jsem hrál Minecraft, tak jsem z něj začal točit letsplaye. S nápadem na kanál Mishovy šílenosti pak přišel můj brácha Metadon.

Jak tě to Metadone napadlo?

Metadon: Misha pořád nadával, že má málo odběratelů. V té době to bylo asi třicet. Vysvětloval jsem mu, že na letsplayích žádnou sledovanost nezíská, protože to dělá každý. A navíc, když  je takový malý děcko, tak ho nikdo sledovat nebude. Pak jsme jednou jeli autem a on začal hrozně nadávat na vosy. Tak jsem mu řekl, že jestli chce být slavný, ať do videa zopakuje přesně to, co právě teď řekl. On to udělal a dal na YouTube.

Počkat, mám pocit, že jste jednu etapu přeskočili. Když měl Misha prvních 10 000 odběratelů, našel jsem si jeho kanál a objevil videa, jak do něj někdo střílí banánem atd. Co to mělo být?

Metadon: Hahaha, to byla videa, u kterých jsem vůbec nečekal, že to někdy někdo uvidí. To jsem udělal prostě srandu, kdy jsem našel zvuk, efekt a řekl: „Hej Misho, bude sranda to natočit.“ A pak jsme z toho udělali, že jsem ho zastřelil banánem, nebo že z ničeho nic vybouchl.

Misha: Prostě jsem točil letsplaye a mezi nimi takovéto video.

Krušné začátky nejmladšího Youtubera

To jsou docela krušné začátky. Máš přehled, jak jsi na tom teď? Hlavně co se počtu odběratelů a shlédnutí týče.

Misha: Odběratelů mám něco okolo 150 000 a shlédnutí asi 15 000 000. I když teď už asi víc.

Některé vaše songy vypadají dost propracovaně. Jak dlouho vám příprava jednoho videa zabere?

Metadon: Ty videa vlastně připravujeme, stříháme a upravujeme my ostatní. Misha ve videích jen vystupuje. Až na video „100 000 odběratelů“, to si nastříhal skoro sám.

Přesně tohle je jedna z věcí, na kterou často poukazují tvoji hateři. Tvrdí, že jsi vlastně jen loutka a všechna sláva patří Metadonovi. Mohl by jsi se k nim vyjádřit?

Misha: Těch je hodně. Ale tak víš co, oni by nic podobného nikdy nedokázali, takže mi nevadí. Většinou se projevují jen v hloupých komentářích pod videem, ale občas narazím na někoho i mimo internet. Třeba u nás ve škole ve 4. třídě je jeden takový. Já jsem na něj před nedávnem před ulicí plnou lidí ukázal a všem řekl, kdo to je a on se hrozně ksichtil.

Metadon: Zajímavé pak je, že nás lidé hateují i jinde na internetu. Stačí napsat nějaký komentář pod kterýmkoliv jiným videem a hned se snese kritika, ať táhneme pryč. Ti lidé pak bohužel nejsou schopní žádné věcné kritiky. Prostě jim vadí, že jsme na očích.

Toho se pak týká i skrytí počtu liků a disliků pod klipy všech členů vaší rodiny. Co vás k tomu vedlo?

Metadon: Jde o to, že tyto statistiky jsou poměrně k ničemu. Nedávají žádnou relevantní zpětnou vazbu a nevypovídají prakticky vůbec o ničem. Mnohem lepší rozhodně je, když někdo napíše nějaký produktivní komentář, nebo nějakou rozumnou kritiku. Z toho počtu liků a disliků si nikdo nic nevezme a docela mě udivuje, že to YouTube ještě nezrušilo.

A co na to babička

Co zbylá část rodiny? Jak tvou tvorbu vnímá třeba babička?

Misha: Já nevím, asi dobře.

Metadon: Tam byl tehdy problém, když jsme vydali video o vosách. Z toho byla menší rodinná rozepře a jedna její část s námi pak nemluvila. Těmi dalšími songy se to pak ale zpravilo.

A co tví spolužáci, případně kamarádi? Misho? (Misha odběhl do vedlejší místnosti.) Misho! Á, tady jsi. :)

Misha: Už jsem tady zas... A mám chipsy! Jo, kamarádi byli ze začátku v pohodě, ale prostě závidí. Hlavně, když viděli video ze Cinetubu. Pořád se ptali, zda vím, že si ze mě ti youtubeři dělali srandu a tak. Prostě úplná blbost. A spolužáci jsou vlastně jenom hateři.

Metadon: Já to mám zase tak, že většina mých přátel jsou z VŠ a neberou mě jako Metadona, ale Oldu Floriana a na to všechno se dívají s mnohem větším nadhledem.

Pojďme zpět k fanouškům, konkrétně těm, kteří se projevují hlavně na akcích. Jak jsi se cítil třeba na onom Cinetubu, nebo Utuberingu, když jsi ještě nebyl host, ale návštěvník? Najednou tě začali tahat hvězdy CZ/SK YouTubu na pódium a byl jsi neustále obklopen fanoušky.

Misha: Jako, vůbec jsem nevěděl, že někdo jako Ati, Vláďa a další mě budou znát nebo dokonce mít rádi. To bylo úžasné. Zároveň je to důvod, proč mě hateři tak nenávidí.

Táta: Já myslím, že to bylo takové to zásadní nastartování Mishovy kariéry. Do teď to byl jen virál, ale tím, že ho tam někdo vzal na ramena a volal „Hej Misho, až se znovu narodím, chci být tvůj brácha.“ Jsme získali tu správnou reklamu, která nás nakopla a ze statisíců jsme se posunuli na miliony.

Misha: To jo a ten Utubering byl taky super. Jsem si tam takhle stoupl na stůl (názorná ukázka). Teda nejdřív sedím a nikam nevidím. Pak si tedy stoupnu a vidím milión fanoušků kolem mě jak se tam hrnou za mnou, chtějí podpis a podobně. Já jim většinou dávám otázky a kdo odpoví správně má jeden bod.

Metadon: Tam ještě bylo zajímavé, že já kontaktoval organizátory s tím, že bychom tam zdarma vystoupili na podiu a něco zahráli. Aktuálně máme samozřejmě i nabídky za peníze, ale toto jsme chtěli udělat opravdu jen tak.

Misha: Vosa! Vosa! Vosa!

Metadon: Bohužel napsali, že je program již hotový, takže nemají zájem.

 

To mi ještě připomíná Mishacon, který organizujete. Můžete nám o něm něco říct?

Misha: To je prostě akce pro fanoušky Mishových šíleností, Mishacraftu (herní server) a Minecraftu. Budou tam naši programátoři z mishacraftu, kteří ukáží fanouškům něco málo z programování a pak pozvou i někoho na pódium, aby si vyzkoušel naprogramovat nějaký plugin, jako jsem třeba naprogramoval teď já.

Metadon: Hlavně tam bude spousta mnohem známějších youtuberů a vlogerů. Zároveň to bude asi nejlevnější con ze všech.

Táta: On totiž Misha nemá moc přehled, koho každého zveme a jak udělat marketing, ale na druhou stranu je jediný, kdo je tu schopen naprogramovat nějaké pluginy a celou technickou stránku serveru si řeší sám.

Misha: Programování mě baví. Už umím docela Javu a dělal jsem i v C++ a C# (programovací jazyky, kterými se píší programy -pozn. redakce).

Wow, z vlastní zkušenosti musím říct, že Java není nic lehkého. Pojďme ale k něčemu úplně jinému. Co ten monokl u oka? To ti udělal nějaký hater? Nebo naopak až příliš nadšený fanoušek?

Misha: Ne, to jsme byli v show Honzy Dědka a já si tam nacvičoval nástup na pódium a následný skok do křesla. Pak se mi to ale nepovedlo a skočil jsem trochu vedle přímo do rohu stolu.

Osobní otázka na závěr

Úplně na závěr bych dal jednu trochu osobnější otázku. Máš ty nebo Metadon holku?

Misha: Ne

Metadon: Jo. Ještě z doby před YouTubem. Kromě toho teď pociťuji značně zvýšený zájem hlavně od holek mladších, ale já mám nějaký blok, kdy k sobě nechci moc pouštět lidi z Youtube světa. Chci se spíš stýkat s lidmi, které jsem znal dřív, ať již z různých spolků, ve kterých působím, nebo ze školy a tak. Moje přítelkyně to neřeší. Ví, že jsem blázen, že dělám šílenou tvorbu na YouTube a má vlastně i srandu z toho, když někde jdeme a chodí za mnou lidi, zda se s nimi mohu vyfotit nebo dát podpis, a nebere to vůbec špatně.

Autor rozhovoru Honza Sláma dodává:

U Mishy jsem strávil dvě a půl hodiny. Může působit trochu divoce, ale je mu 9 a na svůj věk toho dokázal hodně. To vše hlavně díky své rodině, která působí velmi příjemně. Mishova tvorba je vnímána někdy jako kontroverzní, ale on sám na mě udělal dojem. Jaký je váš názor? Je to jen šílenost, nebo nefalšovaný showbusiness?

Více o youtuberech najdete tady

 

YouTubeMag: Youtubeři v kyberpunku

YouTubeMag: Youtubeři v kyberpunku

Youtuberské léto! Videoblogeři vylézají z nor, loví Pokémony a putují po Černobylu

Youtuberské léto! Videoblogeři vylézají z nor, loví Pokémony a putují po Černobylu

Klíčová slova:
youtube, youtuber, youtubering, Misha, Metadon
 

Články odjinud