Páskovka hajní

Páskovka hajní
Sdílej
 
Lehká vystřihovánka tvora podobného šnekovi ze série minizvěř.

Páskovka hajní patří spolu s dalšími dvěma druhy do čeledi hlemýžďovitých, tedy do příbuzenstva našeho největšího plže s ulitou, hlemýždě zahradního. Je to hojně rozšířený druh, který se často vyskytuje i v zahradách a parcích v blízkosti lidských sídel, kam byl zavlečen.

Od velmi podobné a v přírodě stejně rozšířené páskovky keřové se liší tmavým ústím ulity, páskovka keřová ho má světlé. Oba druhy jsou nesmírně proměnlivé - jméno páskovka dostaly podle typicky proužkované ulity, ale jen těžko najdete dva jedince s úplně shodnými proužky - liší se zbarvení proužku, jejich rozmístění i šířka. A aby toho nebylo málo, mnoho páskovek nemá vůbec žádné proužky, jsou béžové, žluté, okrové nebo dokonce růžové. Touto proměnlivostí se vyznačují oba jmenované druhy, ale tmavé nebo světlé ústí, podle kterého je můžete rozlišit, zůstává zachováno.

Zdena Martinová


NÁVOD

1. Tělo šnečka podlepte tenkým barevným papírem a nechte pod zátěží proschnout. Ulitu není třeba podlepovat, protože rubová strana nebude vidět.

2. Vystřihněte oba dva díly. Nezapomeňte prostřihnout na ulitě spirálu a na těle oblouček kolem dílu g. Po vystřižení dílů si opište znaménka ./. na rubové strany dílů, označují lepení z rubových stran.

3. Pečlivě tupým nožem narýhujte tečkované a čárkované čáry. Tečkované čáry ohněte k sobě. Čárkované čáry ohněte směrem od sebe.

4. Plochy a až g postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a lepte na plochu a, plochu b na plochu b atd. Pozor na plochy c, d, e:

Plochu c začněte lepit od špičky konce ocásku a postupujte směrem k hlavičce (směr je vyznačen černou šipkou).

Plochu d také lepte po směru černé šipky. Zbytek spirály vytvarujte do trychtýřku tak, aby spirála držela tvar a nenarovnávala se - viz fota.

Plochu e nejprve nastřihněte v místech oranžových čárek, poté také postupně lepte ve směru černé šipky.

Klíčová slova:
vystrihovanka, 3decko, páskovka