Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model majáku Split Rock. Nebo vystřihovánku házedla českého letadla Shark. Tady najdete fotky, kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky ABC

Maják Split Rock

Ikonická stavba USA

Maják Split Rock je považován za jeden z nejpůvabnějších majáků Spojených států. Nachází se na severním břehu Hořejšího jezera v Minnesotě. Maják byl postaven roku 1910 na 41 metrů vysokém skalnatém srázu. Bývá často vyobrazen na pohlednicích i poštovních známkách. 

Ikonický americký maják Split Rock •  iStock.com

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Symbol úsečky s červeným obloučkem označuje slepení daných ploch. 

2. Díly s modře podbarveným očíslováním jsou dobrovolné. Doporučujeme je pouze zkušenějším modelářům. Na závěr stavby model přilepte na karton. Při stavbě věže dodržujte orientace dle černých teček na chlopních.

Návod na slepení vystřihovánky:

1.  Stavbu začnete věží majáku, díl 2b přilepte k podlepené spodní části 2a. Slepte díl 1 a přilepte ho na vyznačené místo dílu 2a. Alternativně celek ještě oblepte soklem 3. Shora přilepte jehlan 4. Na díl 5 alternativně přilepte okna 7 (7×), poté i díl 6 a přilepte na celek.  

2. Pokračujte vstupním objektem – díl 8 přilepte ke stropu 9. Alternativně i tento celek můžete doplnit sokly: zleva ode dveří díly 10a, 10b a napravo 11a, 11b. Pod strop ještě můžete připojit římsu 12. Díl 13 přilepte ke střeše 14 a na vrchní část dílu 9. Vstupní objekt přilepte ke zpracované části věže a na terén 15. 

Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

3. Podlepte díly 16a, 17. K dílu 16a přilepte ještě 16b, celek slepte k sobě a na chlopně dílu 5. Slepte díl 18 a přilepte na díl 17. 

4. Následuje lucernové podlaží. Slepte ochoz 19 a doplňte ho zábradlím 20. Smotejte díl 21 a přilepte na ochoz. Zpracovanou stříšku 22 přilepte k lucernovému podlaží 23 a doplňte špičkou 24. Celek přilepte k majáku. 

5. Na závěr doplňte ke vstupu schody 25 a na střechu komín 26 (nebo plastický 26x). Zkušenější modeláři mohou na tupo přilepit žebřík 27. 

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 160

OBTÍŽNOST: snadné

 

Házedlo letadla

Ultralehký český letoun Shark

Ultralight Shark je lehký český letoun, který obletěl svět a o kterém jsme napsali v časopisu ABC. Chcete si s ním taky zalétat? No jistě, že jo, a proto ábíčko připravilo tuto vystřihovánku házedla.

Házedlo českého letadla Shark •  Pavel Skokan

Přípravné práce

1. Značka trojúhelníček znamená ohyb po narýhování dolů a tečka nahoru.

2. Díly 1, 3, 4 a 17 podlepíte kladívkovou čtvrtkou. U dílu 13 si můžete před lepením udělat prořezy pro volitelné díly závěsů klapek 14, 15 a 16 (černé čáry). Dle červených rysek můžete nastřihnout a pak narýhovat směrové kormidlo na ocase a narýhovat výšková kormidla na vodorovné ocasní ploše, pokud jimi budete chtít model ovládat.  

3. Hranu špičky můžete pro větší odolnost napustit vteřinovým lepidlem a celý model po slepení přestříknout bezbarvým lakem.

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Stavbu zahájíte slepením trupu. K dílu 1 přilepíte druhý bok 2 spolu s předními částmi špičky 3, 4, 5 a 6. Celek doplníte chlopněmi křídla 7, 8 a chlopněmi vodorovné ocasní plochy 9, 10. 

Návod na slepení •  Pavel Skokan

(Další návodné kresby najdete v galerii - tady.)

2. Budete pokračovat slepením křídla. Ke spodní straně křídla 13 přilepíte do prořezů závěsy klapek 14, 15 a 16 (pokud jste se rozhodli je použít) a vrchní stranu křídla 17. Po proschnutí křídlo zasunete do vytvořené drážky v trupu a přilepíte k jeho chlopním 7, 8 na trupu. Celek doplníte přilepením vrchních chlopní křídla 18, 19. 

3. Slepíte vodorovnou ocasní plochu z dílů 11 a 12. Model dokončíte zasunutím ocasní plochy do vytvořené drážky v trupu a jejím přilepením k  chlopním 9, 10 na trupu. 

Jak zalétat házedlo

Do přední kapsy v přední části trupu vložte závaží, můžete použít jedna až dvě malé kancelářské sponky, a model hoďte. Pokud model letí moc nahoru nebo dolů přidejte nebo odeberte závaží, případně přihněte dle potřeby výšková kormidla příslušným směrem, až docílíte plynulého klouzavého letu. Po doladění potřebné zátěže v přední části ji můžete do kapsy přilepit vteřinovým lepidlem. Pokud vyhnete směrové kormidlo, model poletí do mírné zatáčky.

SÉRIE: Letadla

AUTOR: Pavel Skokan

MĚŘÍTKO: 1 : 32

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Zveme na Festival ABC a krotíme neznámé sporty v novém ábíčku: Podívej se!

Zveme na Festival ABC a krotíme neznámé sporty v novém ábíčku: Podívej se!

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC