Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model majáku Porer a papírový vyprošťovací tank. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Papírový model

Maják Porer

Strážce moře na ostrovní miniatuře

Maják Porer se nachází na stejnojmenném nejmenším ostrově Chorvatska. Jde vlastně o útes široký 80 m ve vzdálenosti 2,5 km od nejjižnějšího mysu poloostrova Istrie Kamenjak. Kamenná stavba byla postavena roku 1933 a je vysoká 35 metrů. 

Chorvatský maják Porer •  iStock.com

Přípravné práce:

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Rysku na dílech orientujte na zadní stranu věže majáku.

2. Díly s modře podbarveným očíslováním jsou dobrovolné, doporučujeme je pouze zkušenějším modelářům. Pro tyto díly vyřežte patřičné otvory ve stěnách. Na závěr stavby doporučujeme model přilepit na karton.

Návod na slepení vystřihovánky:

1. K dílu 1 zprava přilepte díl 2 a zleva díly 3, 4. Obvod uzavřete dílem 5 vytvarovaným do oblouku, na jehož spodní chlopně přilepíte díl 6. Do tří rohů tak, jak je vyznačeno, vlepte rohové místnosti  7 , 8 a zídku 9. Čelní stranu můžete alternativně doplnit schůdky X2. 

2. Na zpracované díly 10a (2×) přilepte štíty 11a, 11b. Na díly 10b a 10c připojte štíty 11b (2×). Na vrchní chlopně dílu 1 přilepte díl 10a se štítem 11a (liší se od štítů 11b bílým obdélníčkem s šedou plochou uvnitř), na díl 2 přilepte díl 10a se štítem 11b, na díl 3 pak díly 10b se štítem 11b a na díl 4 připojte díl 10c se štítem 11b. Na vrchní chlopně dílu 5 a rubové strany chlopní 10b a 10c přilepte strop 12.

Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

 

3.  Slepte díly 13 (2×) a na spodní chlopně připojte střechy 14 (4×). Celek přilepte na štíty 11a, 11b. Na stropní díl 12 přilepte zídku 15. Zpracujte strop 16, přilepte k celku a doplňte dílem 17. Na vyznačené místo přilepte zábradlí 18 a alternativně doplňte podle návodných kreseb dílky X3 a X4. 

4. Slepte strop věže z dílů 20a a 20b, případně doplňte mezičlánkem 20x. Zpracujte tělo věže 19, přilepte díl 20a, alternativně doplňte římsou 19x a přilepte na celek. Strop ještě doplňte zábradlím 21. 5. Stavbu zakončíte lucernovým podlažím majáku. K dílu 24 zespodu přilepte stočený díl 22, shora díl 23 a celek přilepte na vyznačené místo na díle 20b. Stříšku majáku 25 přilepte na druhý díl 24, celek přilepte na věž a doplňte dílem 26. Okna přízemní části můžete na závěr doplnit okenicemi X1.

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 200

OBTÍŽNOST: složité

 

Vojenská technika

Vyprošťovací tank

Novinky zbraňových systémů

Armády mají ve své výzbroji speciální tanky, kterým se říká vyprošťovací. Patří mezi obrněná vozidla a jejich hlavním úkolem je podporovat bojovou činnost obrněných jednotek vyzbrojených zejména tanky.

Řeší vyprošťování uvízlých tanků a jiných obrněných vozidel, jejich odtahování v případě poškození a provádění oprav. Proto je obrněné vyprošťovací vozidlo obvykle vybaveno jeřábem, navijákem, radlicí a dalšími potřebnými zařízeními.

Vystřihovánka vysprošťovacího tanku •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Vyprošťovací tanky mají motorovou, pojezdovou i řídicí soupravu z normálních tanků. Jsou u nich ale odstraněny bojové věže, přidána ramena jeřábů a korby. Mezi uživatele vyprošťovacích tanků patří také železnice, kde jsou nasazovány při železničních haváriích. Používají je i záchranné složky při živelných katastrofách.

Přípravné práce:

Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat k sobě.

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Stavbu začněte centrálním trupem 1. Slepte levý pás 2, pravý pás 3 a nalepte je po bocích na díl 1. Pancéřovou korbu 4 připojte shora na díly 1 a 2. Zadní část korby 5 nalepte zezadu k dílu 4 a shora na  díl 1. 

2. Vytvarujte a slepte hák k jeřábu 6. Zpracujte rameno jeřábu 7 a zespoda na něj připojte díl 6. Celek nalepte na díl 3. 

3. Skříň chlazení 8 připojte shora na díl 1. Zadní nosník 9 přilepte k dílům 1, 2 a 3. Skříňky na nářadí  10 (2×) nalepte shora na díl 9. 

4. Vytvarujte a slepte hydrauliky pro ovládání radlice 11 (2×). Připojte je zepředu na díl 1. Radlici 12 nalepte na díly 11.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO:  1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 1/2024.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC