Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé na 16 stranách! Vystřihněte a sestavte si originální betlém z papíru, minibox zoo ze série sídliště Janov a figurku prodavače vánočních kaprů. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Dioráma

Vánoční betlém z papíru

Originální pojetí jesliček

Letošní betlém z papíru pro vás nakreslil Lukáš Fibrich, a to netradičně. Místo chléva si vystřihnete garáž a Ježíška nenajdete na seně, ale v kufru auta. Tři králové v zastoupení Mourrisona, Cleó a Tukieho namísto na velbloudech přijedou královskou limuzínou. A ostatní? Josefa a Marii určíte lehce, další dárci přináší přilepšení pro Ježíška také neobvykle a navíc neobvyklé. Věříme, že se vám originální jesličky zalíbí.

Betlém z papíru v časopisu ABC •  Lukáš Fibrich

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Nejprve vystřihněte díly základny a pozadí. Pozadí podle přerušovaných čar narýhujte. Pokud chcete, aby byl betlém stabilnější, podlepte základnu čtvrtkou. Na základnu přilepte pozadí, chlopně směřují dopředu.

Družici alias betlémskou hvězdu (je umístěna na druhé stránce vystřihovánky) po vystřižení nalepte na špejli a zezadu připojte k rubu pozadí. Tento odstavec prosím doplnit obr. betlemBUDOVA, měl by být stejně velký jako následující obr. betlemJEZISEK

Stojánek betlému •  Lukáš Fibrich

2. Vystřihněte všechny figurky, obě auta, dveře a zpevňovací stojánky. Stojánky slepte podle návodné kresby a připojte je zezadu ke stojným dílům. Doprostřed základny nalepte stojánkem zpevněné modré auto s Ježíškem.

Zpevněné figurky rozmístěte na základnu podle velké ilustrace nebo vlastního uvážení a chlopněmi přilepte.  Nezapomeňte na černé královské auto nalepit dveře, ze kterých vystupuje Tukie.

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: Lukáš Fibrich

OBTÍŽNOST: snadné

 

Papírové miniboxy ABC

Janov zoo

Urbanistou snadno a rychle: Janov zoo

Číslem ABC 21/2023 jsme zarovnali ulici Ke Hvězdárně. Vystřihovánkou v tomto čísle začínáme nový celek sady Janov – zoo. Zoo vytvoří další ucelenou část, která na stávající uveřejněnou sadu Janov navazuje lávkou parkovacího domu z ABC č. 20/2022. Zahradu můžete ale začít stavět zcela samostatně. Stejně jako jste mohli vytvářet části Janova jednotlivě na konkrétních parcelách – situacích – z daného čísla, půjdou zpracovávat i jednotlivé situace zoo.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Všechno o sérii miniboxů sídliště Janov se dočtete tady.

Návod na slepení vystřihovánky:

Startujeme vstupem do zoo s marketem, provozním domem a historickou stodolou.

Prohlédněte návodné kresby. Žlutě podložená čísla označují díly základní, modré podložení označuje díly volitelné. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy.

Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Vstup do zoo (díly č. 2–7):

 K situaci, díl č. 1, přilepte díly č. 2 a 3. Slepte díly č. 4, 5 a 6. Díl č. 4 vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky (krok 5), díl zaklopte (krok 6) a přilepte ho k dílům č. 2 a 3. Do dílu č. 5 vlepte přířez z vlnité lepenky a přilepte jej k dílu č. 4. Přilepte slepené díly č. 6 a 7 k dílu č. 5.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Provozní dům zoo (díly č. 8–12):

Slepte díly č. 8, 9, 10, 11 a 12. Díly č. 8 a 11 vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky. Všechny díly vzájemně slepte a přilepte k situaci a vstupu do zoo.

Stodola (díly č. 13–16):

 Do slepeného dílu č. 13 vlepte ztužující přířezy z vlnité lepenky. Okraje střechy, díl č. 14, zpevněte přilepením rubových ploch. Slepte obě poloviny štítů, díly č. 15 a 16. Střechu a štíty přilepte k dílu č. 13.

Spojovací lávka (díly č. 22 a 23):

Vstup do zoo lze propojit lávkou s parkovacím domem (ABC č. 20/2022), jinak díly nejsou potřebné. Díl č. 22 slouží k přesnému umístění lávky. Změřte vzdálenost mezi oběma domy a podle ní vlepte díl č. 22 do dílu č. 23. Celek přilepte na vyznačené místo dílu č. 4, následně k parkovacímu domu. 

Ohrady (díly č. 17–20):

Slepte obě poloviny dílů, vytvarujte je podle návodné kresby. Díly přilepte na vyznačená místa na situaci.

Auta:

Najdete je na všech třech stranách vystřihovánky a slepíte je podle NK A nebo NK B.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Situace:

Přechody pro chodce, díly č. 21, slouží jako přelepy křižovatek před nádražím Janov. Použijte je podle vlastního uvážení. Není nutné použít všechny.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

 

Papírová figurka

Prodavač kaprů

Přípravné práce

 

1. Hrany, které budete ohýbat z líce vystřihovánky, jsou značeny plnou čarou a mimo kresbu černou šipkou, jejíž špička ukazuje na lom. Hrany ohýbané do rubu vystřihovánky jsou čerchovanou čarou (-.-.-).

2. Přerušovanou čarou (- - - - -) jsou označeny obrysy ploch, na něž se lepí jednotlivé díly. Čísla těchto dílů jsou vepsána uvnitř ploch. 

3. Výřezy a prořezy jsou značeny červenou úhlopříčkou nebo čarou. 

4. Připravte si špejli, díl 14, která bude sloužit jako násada podběráku. Délka špejle je 85 mm.

Papírová figurka prodaavče kaprů •  Marika Tesařová (Miloš Čihák)

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Vystřihněte a slepte tělo figurky 1. Před slepením prořízněte otvory pro ruce. Pokračujte hlavou, kterou slepíte z dílů 2, 3, 4 a krku 5. Celek usaďte a přilepte k trupu 1. 

2. Zpracujte pravou ruku 6 a vlepte ji do těla 1. Zpracujte a přilepte i levou ruku 7. Po proschnutí obě ruce vytvarujte do potřebného tvaru (viz návodná kresba, dále jen NK). 

3. Pokračujte sestavením naběráku. Stočte a slepte vnější plášť 8, ke kterému přilepte zespodu dno 9. Celek dokončete vlepením vnitřních dílů 10 a 11. Na konec násady 14 namotejte a zalepte pásek 12, ke kterému přilepte osazení 13. Hotovou násadu přilepte osazením 13 na vyznačené místo k již hotovému naběráku (díly 8, 9, 10 a 11). 

4. Stočte a slepte vnější plášť kádě 15. Vlepte do něj vnitřní díl 17 a vnitřek dna 18. Káď dokončete přilepením pásků 19 (2×) a celek nechte proschnout. 

Návod na slepení •  Miloš Čihák

5. Zpracujte podstavec 20. Na vyznačené místo přilepte hotovou figurku. Do vytvarovaných rukou prodavače usaďte a přilepte hotový naběrák. Orientujte se podle NK. Na podstavec 20 dále přilepte zpracovanou káď na kapry a nechte proschnout. 

6. Pokračujte sestavením beranice prodavače. Slepte ji z dílů 21, 22, 23, dále z klapek na uši 25 (2×) a předního kšiltu 24. Beranici dokončete přilepením tkaniček 26 (2×). Celek usaďte a přilepte na hlavu panáčka. 

7. Následuje zpracování kbelíku z dílu vnějšího pláště 27, vnitřního pláště 28 a vnitřního dna 29. Kbelík dokončete přilepením ucha 30. Celek přilepte na vyznačené místo na podstavci 20. Zbývá slepit kapra 16 (2×) a vložit ho do naběráku. Pro zpevnění a zvýraznění barev model můžete přestříkat bezbarvým lakem. 

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Miloš Čihák

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 25/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Poslední ABC: 100 stran, útok dronu na Dukovany i LEGO na Marsu!

Poslední ABC: 100 stran, útok dronu na Dukovany i LEGO na Marsu!

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC