Betlémská hvězda

Sdílej
 
Každý rok sestavujete s ábíčkem vánoční ozdoby. Naší kolekci ale schází to nejdůležitější, takzvaná špice, kterou má každý stromeček mít. Proto jsme připravili dnešní vystřihovánku. Sestavte si špici jako nekonvexní mnohostěn, který má tvar zdvojené prostorové šesticípé hvězdy.

Každý rok sestavujete s ábíčkem vánoční ozdoby. Naší kolekci ale schází to nejdůležitější, takzvaná špice, kterou má každý stromeček mít. Proto jsme připravili dnešní vystřihovánku. Sestavte si špici jako nekonvexní mnohostěn, který má tvar zdvojené prostorové šesticípé hvězdy. Jeho zvláštností je to, že se nemusíte strachovat, zda bez pohromy vydrží do dalších Vánoc. Mnohostěn totiž není pevný, dá se jednoduše složit a uschovat do obálky.

Sestavení špice
Vystřihněte po obvodu díly označené A a B. Vystřihněte vnitřek dílu A. Všechny hrany narýhujte. V krátkých úhlopříčkách přehněte hvězdy líc na líc, v dlouhých rub na rub. Záložky po obvodu ohněte na rub, záložky uvnitř přehněte na líc, ale zase je narovnejte. Na díl se záložkami položte díl A bez vnitřních záložek – pečlivě líc na líc. Záložky jednu po druhé potírejte lepidlem a přilepujte. Stále si kontrolujte, zda se obě hvězdy kryjí. Přesvědčte se také, zda v některém vrcholu nejsou záložky přeložené přes sebe – to je raději přistřihněte. Po slepení vyzkoušejte stiskem mezi prsty pružnost všech vnitřních hran.
Dále pracujte s modelem tak, jako kdyby jej nebylo možné složit – výsledek bude úhlednější. Potřete lepidlem jednu záložku a přilepte k ní vrchní hvězdu. Slepte sousední hranu. Postupujte po dvojicích hran tak, abyste neslepovali celý vrchol, ale naopak „údolí“.
Stejně přilepíte i protější část.
Aby šlo hvězdu na vrchol navléknout, máme připravený ještě díl C. Slepíte z něj plášť komolého kužele. Díl C vystřihněte a jemně mezi prsty přehněte ve vyznačené žluté úsečce. Také záložku přehněte jenom mezi prsty a netiskněte. Potřete ji lepidlem, slepte kužel, zasuňte do něj tužku a zevnitř plášť vytvarujte. Kužel zasuňte do otvoru mezi hvězdami.
Vrchol vánočního stromečku nožíkem ořežte, teprve pak jej můžete ozdobit naší hvězdou.

Hvězdičky
Z dílů D si můžete sestavit skládací ozdobičku. Postup je obdobný. Jenom nezapomeňte dovnitř vlepit nit na zavěšení. Pokud chcete mít hvězdiček více, stačí si okopírovat jejich šablonku – každou pak můžete obarvit podle svého vkusu (fixy, pastelkami, vodovkami, sprejem...).