Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si vystřihovánku vesmírné lodi Starliner nebo historický model letounu Hydroavion ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vesmír

Boeing Starliner

Loď s odloženým letem

Boeing CST-100 Starliner je další z rodiny znovu použitelných komerčních vesmírných lodí navržených k zásobování a dopravě posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Loď Starliner je uzpůsobena, aby mohla být vynášena různými typy nosných raket. Poprvé byla představena již roku 2010 a do provozu měla být uvedena roku 2015.

Vesmírná loď Starliner •  iStock

Podobně ale jako u jiných projektů došlo k průtahům a problémům s financováním. První testovací let se tak uskutečnil až roku 2019 a první let s posádkou je v plánu na rok 2024. Ve Starlineru mohou letět čtyři astronauté a náklad, případně až sedm astronautů bez nákladu. Životnost by měla být deset opakovaných letů.

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko a nožík. 

2. Všechny díly a spojovací chlopně si před lepením narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme na sucho bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není složitý, je ale důležité lepit přesně.

Návod na slepení vystřihovánky:

TRUP 

1. Nejdříve sestavíme díl 1, který spojíme pomocí spojovací chlopně označené stejným číslem. Zespodu jej uzavřeme dílem 2, do kterého si připravíme čtyři otvory pro trysky. Červená šipka u dílu ukazuje místo, které by mělo navazovat na spoj na dílu 1! Seshora trup uzavřeme podlepeným dílem 3. 

2. Na hotový trup nyní umístíme čtveřici dílů 4 . Mezi ně potom vlepíme čtveřici vytvarovaných obručí 5. Připravíme si čtveřici trysek 6, zevnitř je vybarvíme černou barvou a volně je vložíme do otvorů na spodku trupu a zakápneme lepidlem. Trup zakončíme přilepením dílu 7.

Návod na slepení •  Roland Havran

KABINA

Kabinu sestavíme z dílu 8, který spojíme pomocí spojky označené stejným číslem. Hotový celek můžeme spojit s trupem. Místo, kde je díl 8 spojený, by mělo navazovat na spojovací šev na trupu 1.

SPOJOVACÍ TUNEL 

1. Připravíme si díl 9 s vyříznutým otvorem. Pokud chceme stavět jednodušší uzavřenou variantu, pak můžeme rovnou sestavit kopuli 21. Její paprsky nahoře spojíme pomocí dílů 22, 23 a celek poté přilepíme hranou pomocí malého množství lepidla na špici kabiny. 

2. Pokud chceme stavět model s otevřeným poklopem, pak k připravenému dílu 9 zespodu přilepíme obruč 10. Do ní vložíme díl 11 opět s připraveným otvorem. K němu připojíme další obruč 12 a do celku vložíme díl 13. Dbejte na správnou orientaci dílů. Červená šipka vždy ukazuje, která místa mají navazovat a vždy směruje dolů směrem ke spoji na kabině. Nyní do horní obruče 9 vlepíme trojici klapek 14 a celek spojíme s kabinou. 

Papírová vystřihovánka vesmírné lodi Starliner v ABC •  Roland Havran

3. Sestavíme poklop z dílů 15, 16 a 17. Do něj postupně vlepíme trojici dílů 18, 19 a 20. Ohneme dva malé výstupky a za největší výstupek na dílu 15 poté poklop přilepíme na vyznačené místo na horní části kabiny na dílu 9..

STOJÁNEK

Poslední prací je sestavení jednoduchého stojánku 24, na který můžeme model jednoduše postavit. 

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

 

Vystřihovánky letadla

Hydroavion

Muzeum vystřihovánek

Vydavatelství Josefa Chrousta, působící v Praze od 30. a 40. let minulého století, uvedlo na trh mimo jiné i sérii archů s modely techniky. Její součástí bylo i několik vystřihovánek letadel, mezi něž vydavatelství zařadilo také létající čluny. Doposud známe z této sady jen dva.

Papírová vystřihovánka hydroplánu v časopisu ABC •  Josef Kropáček

Může se zdát, že hydroplán se dvěma trupy pochází z říše fantazie či pohádek, ale takový stroj skutečně existoval a létal. Šlo o Savoia-Marchetti S.55 vyráběný v Itálii od roku 1924. Účastnil se řady soutěží, kde dosáhl mnoha rekordů v rychlosti, užitečném zatížení, dostupu a doletu. Letadlo sloužilo pro osobní i nákladní přepravu.

O exportu těchto strojů do Československa bohužel nic nevíme, a tak vnímáme čs. imatrikulaci na modelu jako autorskou licenci. Na ostatních modelech letadel jsou i zahraniční výsostné znaky. Chroustovy vystřihovánky vykazují při lepení řadu drobných konstrukčních chyb, které stavbu modelu komplikují.    

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz  

Hydroplán Savoia-Marchetti S.55 vyráběný v Itálii od roku 1924 •  Wikipedia

Návod na slepení vystřihovánky:

Vystřihovánky vydavatelství „Brouk“ neměly žádné návodové texty ani kresby. Našim pradědečkům musel postačit pro sestavení jen malý obrázek, stejně jako tomu bylo i u ostatních jednodušších vystřihovánek pocházejících z této doby. V první řadě buďte trpěliví a pečlivě si prostudujte model a jeho jednotlivé díly. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte postupně všechny díly a naohýbejte je.

Stavbu začněte oběma trupy, které spojte sestaveným křídlem a vodorovnou ocasní plochou. Na tu pak přilepte dvě směrová kormidla. Na konstrukci z nosníků přilepte motorovou gondolu. Vrtule nejdříve podlepte tmavě šedým papírem. Po zaschnutí vrtule vystřihněte a špendlíky uchyťte v motoru.  

SÉRIE: ZÁBAVA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

OBTÍŽNOST: snadné

VYDAVATELSTVÍ: Josef Chroust – „Brouk“ – Praha

HYDROAVION

ROK VYDÁNÍ: 30. léta 20. století

AUTOR: neznámý

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 23/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC