Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si vystřihovánku auta Fiat Panda 4x4 z Rallye Dakar 1984, historický model kočujícího divadla ze série Muzeum vystřihovánek nebo jednoduchou papírovou verzi rakety Czech Sparrow. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky auta

Fiat Panda 4x4 Dakar 1984

Dakarské veterány

Automobil Fiat Panda navrhl italský designér Giorgio Giugiaro v roce 1980. Verze 4×4 se zesíleným podvozkem se začala vyrábět v roce 1983 jako první městské auto s pohonem všech kol. V závodě Rallye Paříž – Dakar o rok později startovalo šest těchto vozů, ani jedné z posádek se ale nepodařilo dojet do cíle. Model představuje vůz francouzského pilota Herve De Labriffe, jeho navigátorem byl Claude Devoyon.

Přípravné práce

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní ohyb kolečkem, ohyb v dílu zdvojeným symbolem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty. 

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm a drátek na dvě antény.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI 

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny 1 (4×). Do vnějších bočnic 2 (4×) vlepte ráfky s disky vytvořenými z dílů 3, 4 (oba 4×). Kola uzavřete bočnicemi 5 (4×). Připravte kotouče 6 (4×). Kdo chce mít kola na osách, bude potřebovat zarážky 7 (4×). Osy vyrobte ze špejle dle nákresu na str. 33. Vše si odložte do pracovní krabičky.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI 

Na přední část podvozku použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Oba celky slepte dohromady s podlahou 7. Hotový podvozek odložte a pokračujte karoserií.

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI 

1. Slepte přední část karoserie z dílů 1 a 2, po stranách přilepte blatníky 3L a 3R. Na přední nárazník použijte díly 4, 5 a celek postupně přilepte k přední části. 

2. Pokračujte hlavní částí. Slepte boky karoserie z dílů 6L, 7L a 6R, 7R. Přilepte startovní čísla 8L a 8R, dopředu přilepte spojovací chlopně 9L a 9R. Zpracujte díl střechy s okny 10 a vše postupně slepte dohromady. Slepte zadní nárazník 11 a přilepte na místo. Pod přední sklo přilepte spojovací chlopeň 12 a potom slepte obě části karoserie dohromady. 

3. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení, potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče. 

4. Připravte si sadu detailů a postupně je lepte na model: přední tabule 13, zadní tabule 14, registrační značka 15 (2×), mlhová světla 16 (2×), držáky světel 17 (2×), střešní světla 18 (2×), konzole střešních světel 19 (2×), vyprošťovací desky 20, výfuk 21, ochranný plech 22, stěrač 23, zrcátka 24 (2×), zástěrky přední 25 (2×), zástěrky zadní 26 (2×), střešní antény 27 (2×), dle nákresu na str. 32.

5. Zbývá přilepit kola na kotouče, nebo je osadit na osy a zajistit zarážkou.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: snadné

 

Muzeum vystřihovánek

Kočující divadlo

V ABC č. 16/2020 vyšel model moderního divadla. Náš nový model představuje plátěný stan kočujícího divadla. I v dnešní době můžete takové divadlo navštívit v rámci zábavních poutí či festivalů. Se značkou FGSS jsme se již v ABC setkali u modelu Cirkusu (vystřihovánku zdarma ke stažení najdete tady). Stále se nám tutou zkratku, kterou byly archy a aršíky s vystřihovánkmi označeny, nepodařilo identifikovat.

Historický model kočujícího divadla •  Josef Kropáček

Každý list měl své číslo, z čehož odvozujeme, že produkce byla tak veliká, že bylo potřeba zavést kódový systém. Všimněme si zajímavého detailu, který se vzácně objevuje na starých vystřihovánkách. V levém rohu je tužkou napsaná cena 30 h. V roce 1928 jste si mohli koupit za 85 haléřů např. jedno vejce.    

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz  

Návod na slepení vystřihovánky:

Před stavbou modelu narýhujte ohybové hrany. Kompletaci začněte sestavením stanu – přilepením bočních vstupů. Slepte hlavní vstup a nalepte ho na vyznačené místo na stanu. V této fázi si model nalepte na podložku obarvenou na zeleno, bude imitovat trávu. Stavbu dokončete osazením ozdobného štítu s nápisem nad vstup a žerdí s vlaječkami. Pro lepší vzhled doporučujeme v průběhu stavby retušovat střihové i ohybové hrany odpovídajícím odstínem barvy.   

SÉRIE: Zábava

ROK VYDÁNÍ: 20. léta 20. století

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 21 x 17 cm

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 24/2023 spolu s papírovou verzi rakety Czech Sparrow, ke které není nutný návod na slepení.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Předposlední ABC: Jak si vybavit chytrý pokojíček? Skvrny chrání mláďata!

Předposlední ABC: Jak si vybavit chytrý pokojíček? Skvrny chrání mláďata!

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC