Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model auta Lancia Sibilo. Nebo vystřihovánku obojživelného vozu ze série Záchranářská technika. Tady najdete fotky, kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky auta

Lancia Sibilo

Designérské návrhy 70. let

Studie Lancia Sibilo vznikla v roce 1978 na podvozku úspěšného rallye vozu Lancia Stratos s prodlouženým rozvorem, byl postaven pouze jeden prototyp. Futuristickou karoserii navrhl tehdejší šéfdesignér studia Bertone Marcello Gandini. Cílem bylo vytvořit jakýsi integrální objekt, Marťanskou vesmírnou loď na kolech, s hladkým povrchem a rovnými liniemi.

Studie Lancia Sibilo vznikla v roce 1978 na podvozku úspěšného rallye vozu Lancia Stratos s prodlouženým rozvorem •  Wikipedia

Běžná stahovací okna na voze nenajdete, nahrazují je kruhová lodní okénka, stěrač se po předním skle pohybuje lineárně také jako na lodi. Vůz má integrované nárazníky, zadní kola jsou částečně zakryta.

Lancia Sibilo má 2,4litrový motor V6 se třemi karburátory Weber 40 IDF ve střední poloze, spojený s pětistupňovou manuální převodovkou. V kolech jsou ukryty kotoučové brzdy, rozvor náprav činí 2280mm. V roce 2011 se prototyp vydražil za 95 200 EUR, v současné době je součástí sbírky Lopresto.

Video návod najdete níže.

Přípravné práce

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní ohyb kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty. 

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI 

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny 1 (2×). Do vnějších bočnic 2 (2×) vlepte kola vytvořená z dílů 3, 4, 5, 6 (všechny 2×). Přední kola uzavřete bočnicemi 7 (2×). Připravte zarážky 8 (4×), kotouče 9 (2×) a osy ze špejle vyrobené dle nákresu na str. 33. Vše si odložte do pracovní krabičky. Na zadní větší kola použijte díly 10 –16.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI 

Na přední část použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Oba celky slepte dohromady s podlahou 7. Hotový celek odložte a pokračujte karoserií.

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI, KOMPLETACE 

1. Zpracujte díl přední části s oknem 1, slepte blatníky 2L, 2R a společně s předním dílem 3 slepte v celek. Zpracujte díl střechy a zadního okna se zádí 4, slepte k sobě boční díly karoserie 5L, 6L a 5R, 6R a slepte v celek. Doplňte spojové díly 7L, 7R, 8, zadní sklo 9, nakonec slepte karoserii dohromady. 

2. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení, potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče. 

3. Pokračujte detaily. Postupně přilepte na model přední blinkr 10 (2×), přední spodní lištu 11, stěrač 12, střešní aero prvek 13, plochu mezi zadními světly 14, zadní světla 15L, 15R, výfuk 16 (2×). 

4. Zbývá přilepit kola na kotouče nebo je osadit na osy a zajistit zarážkou.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: složité

VIDEO Lepičovo doupě:

Studio video magazínu ABC se znovu přeměnilo na Lepičovo doupě. Štěpán ukazuje triky, jak slepit vystřihovánku designového auta Lancia Sibilo a model nezapatlat.

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag S3EP11: Pokémon Fest a Lepičovo doupě s vystřihovánkou auta Lancia Sibilo • Zdroj: ABM

Vystřihovánky auta

Obojživelník

Záchranářská technika

Mezi záchranářské speciály patří bezesporu i obojživelné vozy. Jsou konstruovány pro velmi těžké terény, umí zdolávat vodní plochy a mohou působit ve všech klimatických pásmech od pouště až po ledovce.

Jsou určeny pro záchranu posádek havarovaných letadel, při přistání kosmických lodí i při živelných pohromách. Slouží také pro vědecké výpravy do nepřístupných terénů. 

Vystřihovánka obojživelného auta •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Volnou předlohou pro náš model je speciál, který si pro svou barvu vysloužil přezdívku Modrý pták. Vyráběl se v několika verzích, my jsme zvolili verzi zvaná salonní. Maximální rychlost je 80 km/hod. po souši a 10 km/hod. po vodní hladině, dojezd zvládne do 900 km.

V kabině pro posádku jsou čtyři sedadla, v kabině pro cestující je sedadel 10 s možností upravit je na lehátka. Zajímavostí jsou pouze jedny dveře umístěné vzadu. Speciál je vybaven lékařskými záchrannými prostředky i malou kuchyňkou, dále pak samozřejmě elektronikou a satelitními komunikačními systémy.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Nejdříve k sobě slepte obě poloviny kol 10 a 11 (obojí 6×). Zatížené celky nechte dobře proschnout. 

2. Slepte přední část trupu 1. Pokračujte zadní částí trupu 2 a přilepte ji k dílu 1. Sestavte kabinu pro posádku 3 a připojte ji na díl 1. Spojovací chodbu 4 nalepte rovněž na díl 1. 

3. Slepte kabinu pro cestující 5 a připojte ji shora na díl 2. Motory pro pohyb ve vodě 6 (2×) nalepte zespodu na díl 2. 

4. Komunikační systémy 7, 8 slepte k sobě a nalepte je shora na díl 3. Slepte sloupky s majáky 9 (2×) a nalepte je na boky dílu 8. 

5. Dveře 12 nalepte zezadu na díly 2 a 5. Na boky dílů 1, 2 připojte kola z dílů 10, 11.

SÉRIE: AUTOMOBILY

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO:  1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC