Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model auta Alfa Romeo 33 Navajo. Nebo vystřihovánku miniboxu železničního muzea ze série sídliště Janov. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánka auta

Alfa Romeo 33 Navajo

Designérské návrhy 70. let

Projekt Alfa Romeo 33 Navajo navrhl Nuccio Bertone. Byl postaven na prodlouženém podvozku sportovního vozu Alfa 33 Stradale z roku 1969 stejně jako několik dalších konceptů Alfy, např. Carabo, Iguana nebo Cuneo.

Vůz měl pod kapotou dvoulitrový motor V8 o výkonu 230 koňských sil a šestistupňovou podélně uloženou převodovku, karoserie byla vyrobena ze sklolaminátu. Nastavení zadního křídla se měnilo v závislosti na rychlosti. Koncept byl představen na autosalonu v Ženevě roku 1976, kde byla prezentována západnímu světu také nová, tehdy československá Škoda 120.

Auto Alfa Romeo 33 Navajo •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní ohyb kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty. 

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny předních kol 1 (2×). Do vnějších bočnic 2 (2×) vlepte kola vytvořená z dílů 3, 4 (obojí 2×). Kola uzavřete bočnicemi 5 (2×). Připravte zarážky 6 (4×), kotouče 7 (4×) a osy ze špejle vyrobené dle nákresu na str. 33. Vše si odložte do pracovní krabičky. Na zadní větší kola použijte díly 8 –12.

PODVOZEK

Na přední část použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Oba celky slepte dohromady s podlahou 7. Hotový celek odložte a pokračujte karoserií.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

KAROSERIE A DETAILY

1. Zpracujte díl přední části s oknem 1, slepte blatníky 2L, 2R a společně s předním dílem 3 sestavte v celek. Pod předek přilepte spoiler 4. Slepte k sobě boční díly karoserie 5L, 6L a 5R, 6R, zpracujte díl střechy a zádě 7 a sestavte v celek. Doplňte spojové díly 8L, 8R, 9 a karoserii slepte dohromady. Sestavte zadní křídlo z bočnic 10L, 10R, plochy 11 a hotové přilepte na boky karoserie. Dva výfuky 12 z rubu začerněte a vytvarujte, k modelu je připojte až nakonec. 

2. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení, potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče. 

3. Zbývá přilepit kola na kotouče nebo je osadit na osy a zajistit zarážkami.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: složité

Jak nezkazit minibox parní lokomotivy?

Video mag časopisu ABC přináší i další pokračování pravidelné rubriky Lepičovo doupě. Naše rady, tipy a triky jak nezpatlat papírovou vystřihovánku se tentokrát zaměří na jeden z miniboxů, který patří do série Janov.

Chloubou železničního muzea je první moderní parní lokomotiva Rocket z roku 1829. Její mini model má válcové prvky. Ty se při lepení můžou snadno zdeformovat. Podívejte se, jak to nezkazit:

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag s03e19: Jak startuje česká vesmírná raketa a minibox první parní lokomotivy • Zdroj: ABM

Papírové miniboxy ABC

Janov: Železniční muzeum

Urbanistou snadno a rychle

Papírový minibox ABC: Železniční muzeum Janov •  Milan Weiner

Železniční muzeum sestává z haly (ABC č. 14/2023), skanzenu (ABC č. 6/2024) a situace volné plochy (ABC č. 11/2024). Tu použijte, pokud jste si z dalšího výtisku č. 14/2023 neslepili druhou halu. 

V rozvoji Janova volně navážeme tratí Teplice nad Metují – Trutnov, ukážeme na ní možnosti využití lehkých kolejových vozidel TramTrain. Sada Janov – zoo vstupní část z ABC č. 25-26/2023 a ABC č. 2/2024 bude rozšířena v prázdninových číslech.

Návod na slepení vystřihovánky:

Prohlédněte si návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

Železniční trať Teplice nad Metují - Trutnov •  Milan Weiner

Návod na slepení •  Milan Weiner

Třináct osobních vozů: 

Slepte díly č. 1–5.

Lokomotiva Rocket: 

Slepte obě poloviny dílů č. 15, 18 a 19. Zaoblete díly č. 12 a 16 a pomocí chlopně spojte jejich konce. Bez lepení vložte stočený proužek papíru (PP) a přilepte čela č. 13, 21 a 17. Komín, díl č. 20, stočte do ruličky a konce slepte. Pokračujte sestavením: Slepte základní díl č. 11, ke kterému přilepte parní kotel, díl č. 12, topeniště, díl č. 14 a sud na vodu, díl č. 16. K bokům dílu č. 11 přilepte díly č. 15, 18 a 19. Nakonec přilepte komín, díl č. 20.

Kolejová vozidla rozmístěte v janovském železničním muzeu podle uvážení.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC