Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model auta Maserati Boomerang a minibox ze série sídliště Janov. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky auta

Maserati Boomerang

Designérské návrhy 70. let

Maserati Boomerang vymyslel italský designér Giorgetto Giugiaro pod hlavičkou studia Italdesign. Původně měl sloužit jen jako show car k propagaci značky na prodejních autosalonech bez motoru a podvozku.

K představení konceptu došlo na autosalonu v Turíně 1971, o rok později na ženevský autosalon přivezlo Maserati pojízdnou plně funkční verzi postavenou na podvozku Maserati Bora. Papírový model zachycuje právě tuto verzi.

Auto Maserati Boomerang •  Wikipedia

Po mnoha účastech na autosalonech počátkem 70. let byla studie prodána do soukromých rukou. Vůz byl restaurován a upraven pro jízdu v běžném silničním provozu. V roce 2015 byl Boomerang vydražen v aukci za sumu 3,7 milionu dolarů.

Vůz má 4,7litrový motor V8 o výkonu 310 koní a pohon zadních kol je osazen 5rychlostní manuální převodovkou. Interiér se vyznačuje jedinečným uspořádáním palubní desky – volant a přístrojová deska jsou součástí jedné konzoli vystupující z palubní desky, volant se tak otáčí kolem palubních přístrojů.

Přípravné práce:

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní ohyb kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty. 

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI 

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny 1 (4×). Do vnějších bočnic 2 (4×) vlepte disky vytvořené z dílů 3, 4 (oba 4×).  Kola uzavřete bočnicemi 5 (4×). Připravte kotouče 6 (4×). Kdo chce mít kola na osách, bude potřebovat zarážky 7 (4×). Osy vyrobte ze špejle dle nákresu na str. 33. Vše si odložte do pracovní krabičky.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI 

Na přední část použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Oba celky slepte dohromady s podlahou 7. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče. Hotový celek odložte a pokračujte karoserií.

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI 

1. Začněte přední částí karoserie: Vytvarujte díl 1 a boky 2L, 2R. K bokům přilepte okraje blatníků 3L,3R a vše slepte dohromady. 

2. Pokračujte hlavní částí: Vytvarujte střední díl oken a střechy 4. Boky karoserie 5L,5R po vytvarování doplňte předními okraji blatníků 6L, 6R a zadními okraji 7L, 7R. Vše postupně slepte dohromady. Dopředu pod přední sklo přilepte spojovací chlopeň 8, na okraje karoserie malé spojky 9L, 9R. Slepte zadní nárazník 10 a přilepte ho na místo. Nakonec spojte obě části karoserie dohromady. Výfuky 11 (4×) před slepením z rubu začerněte a hotové přilepte zezadu k nárazníku. Stěrače 12 (2×) umístěte na místo na kapotě dle návodné kresby. 

3. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení, potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Zbývá přilepit kola na kotouče, nebo je osadit na osy a zajistit zarážkou.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: SLOŽITÉ

VIDEO

Lepičovo doupě v Ábíčku

Co s vystřihovánkou, než zečnete? A jak je převážet?

Štěpán z Lepičova doupěte prozrazuje, co vždycky dělá s vystřihovánkami z ábíčka předtím, než je začne sestavovat. A jak papírové modely převáží.

Video se připravuje ...

VIDEO Jak převážet vystřihovánky z papíru? • Zdroj: ABM

Papírové miniboxy ABC

Janov zoo

Urbanistou snadno a rychle: Vozovna TramTrain

Vystřihovánkou vozovny TramTrain, akumulátorových vozů s autonomním řízením a novou situací se vracíme k janovskému nádražnímu celku (vyšlo v ABC č. 7, 8, 11 a 12/2023). Můžete ji postavit  samostatně nebo napojit na autobusové nádraží.

Minibox Janov v časopisu ABC •  Milan Weiner

TramTrain (vlakotramvaj) jsou lehká kolejová vozidla schopná pohybovat se v ulicích měst a současně na železničních tratích. První taková vozidla jezdila již ke konci 19. století. Oproti vlakům projedou oblouky o mnohem menších poloměrech a zvládnou až trojnásobně větší sklon tratí.

Jsou úspornější, mají rychlejší rozjezd a kratší brzdnou dráhu. Mohou tak výrazně zkrátit jízdní časy, umožňují také vkládat do současné železniční sítě nové zastávky a propojovat železniční tratě. 

Návod na slepení

Prohlédněte si návodné kresby. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

Minibox Janov v časopisu ABC •  Milan Weiner

Vozovna:

Slepte díly č. 1, 2 a 3. Díly č. 1 a 2 vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky. K situaci nejprve přilepte jednu chlopeň dílu č. 1 – krok 5, následně ostatní chlopně – krok 6. K situaci a hale přilepte šatny a sklad, díly č. 2 a 3.

Akumulátorová vozidla:

Po slepení je rozmístěte na situaci podle uvážení.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC