Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si modely kosmických lodí Vostok 1 a Mercury Freedom 7. Nebo papírový model sanitky se zdravotnickým stanem a muzejní vystřihovánku nákladního motocyklu. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánka vesmír

Vostok 1 a Mercury Freedom 7

Kosmické lodi a první lidé ve vesmíru

Když se svět po druhé světové válce rozdělil na západní a východní blok, započal krom závodu ve zbrojení i závod v dobývání vesmíru. V tomto závodě měli Sověti zpočátku navrch. První družici Sputnik brzy následovala druhá se psem Lajkou na palubě. Schylovalo se k vyslání prvního člověka.

Kosmická loď Vostok 1 •  Wikipedia

Prvním člověkem ve vesmíru se nakonec stal 12. dubna 1961 Jurij Gagarin v lodi Vostok 1. Povedlo se mu obletět Zemi a za poněkud dramatických okolností i přistát. Spojené státy následně doháněly co mohly a po několika zkušebních letech s opičkami se 5. května 1961 prvním americkým astronautem stal Alan Shepard v lodi Mercury Freedom 7.

Shepard na rozdíl od Gagarina neobletěl Zemi, ale z vesmíru se vrátil po balistické křivce. Osud měl však příznivější. Zatímco Jurij Gagarin se už do vesmíru nikdy nepodíval a zemřel při letecké nehodě roku 1968, Alan Shepard se stal astronautem mise Apollo 14 a roku 1971 se mohl projít po Měsíci.

Kosmická loď Mercury Freedom 7 •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko a nožík. 

2. Všechny díly a spojovací chlopně si před lepením narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není náročný, je ale důležité lepit přesně.

Návod na slepení vystřihovánky:

VOSTOK 1

1. Vytvarujeme a pomocí spojek spojíme dvojici kuželů motorové sekce 1, 2. Zespodu celek uzavřeme dílkem 3 a na něj přilepíme trysku 4. Z dílů 5, 6, 7 sestavíme prstenec s nádržemi a spojíme jej s hotovou motorovou sekcí. 

2. Pokračujeme pečlivým sestavením hlavní kabiny z dílů 8, 9, 10 a 11. Z dílů 12, 13 sestavíme padákový kryt a umístíme jej na vyznačené místo na kabině. K tomuto dílu ještě přilepíme proužek 14. Kabinu shora uzavřeme dílem 15 a na něj přilepíme špičku vesmírné lodi sestavenou z dílů 16, 17. Model můžeme umístit na stojánek 18.

Návod na slepení •  Roland Havran

MERCURY FREEDOM 7

1. Vytvarujem a pomocí spojky vytvoříme kužel kabiny 1. Uzavřeme jej zespodu štítem 2 a shora dílem 3. Z dílů 4, 5 vytvoříme váleček s manévrovacími motory a přilepíme ho na vršek kabiny. Následně na něj přilepíme kužel 6 uzavřený dílem 7. 

2. Na spodní část modelu umístíme motorovou sekci složenou z dílů 8 a 9. Model můžeme usadit do stojánku 10.

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

 

Vystřihovánka auta

Sanitka se zdravotnickým stanem

Záchranářská technika

Některá průmyslová odvětví mají vlastní záchranné systémy. Předlohou vystřihovánky je sanitka a zdravotnický stan důlní záchranné služby. Tato technika se používá v případě zásahu na hlubinných nebo povrchových dolech. Můžeme se s ní ale setkat také při přírodních a průmyslových katastrofách. 

Papírová vystřihovánka auta - sanitky •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Z vystřihovánky si postavíte malé diorama tvořené sanitkou, zdravotnickým stanem, lehátkem a paravánem. Základní vybavení je podobné klasickým sanitkám, navíc jsou opatřeny technikou pro vyprošťování.

Zdravotnický stan je zařízen příjmovou místností, lehátkovou částí a malým operačním sálem. Součástí jsou i lehátka na kolečkách a paravány, které oddělují personál s pacienty od okolí.

Návod na slepení vystřihovánky:

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

SANITKA

Slepte k sobě vnitřní strany kol 2 s vnějšími stranami 3 (obojí 4× ). Celky nalepte na sestavený díl 1.

STAN, LEHÁTKO A PARAVÁN 

1. Slepte stan 4. Vchodové dveře 5 připojte zepředu na díl 4. Větrací zařízení 6 nalepte shora na díl 1.

2. Lehátko sestavte z dílů 7, 8 a 9.

3. Slepte paraván 10 a po narýhování ho vytvarujte.

SÉRIE: AUTOMOBILY

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO:  1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

 

Muzeum vystřihovánek

Nákladní motocykl

Vystřihovánku uveřejnilo vydavatelství ROMA z Barcelony na přelomu 40. a 50. let minulého století. Předlohou se stal ne zcela obvyklý stroj, který se i v současnosti objevuje na našich silnicích velmi vzácně. Nákladní tříkolky byly na výrobu finančně méně náročné než dodávkové automobily. Sloužily k drobnému zásobování a rozvážce zboží i pro osobní dopravu.

Papírová vystřihovánka nákladního motocyklu •  Josef Kropáček

českých motorových tříkolek je nejznámější Velorex. Mezi lety 1929–1939 se výrobou podobných strojů zabývala kopřivnická Tatra. Ve variantě s ložným prostorem za řidičem vyráběla tříkolky i strakonická Čezeta a ve variantě „rikša“ týnecká JAWA.     

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz.  

Návod na slepení vystřihovánky:

Sestavení je od pohledu velmi jednoduché. Před započetím stavby doporučujeme podlepit šedým nebo černým papírem obě kola a řídítka. Pro snadné tvarování si narýhujte všechny ohybové hrany. Díly vystřihněte, vytvarujte a všechny hrany zaretušujte příslušným odstínem barvy.

Kompletaci začněte slepením zadní části stroje s motorem a kolem. Pokračujte sestavením nákladní skříně. Než ji zaklopíte vrchním dílem, nalepte oba blatníky na místa vyznačená tečkovanými čarami a obě kola. Nyní k sobě slepte motorovou část a skříň. Stavbu modelu zakončíte nalepením vrchního dílu na skříň a řídítek.    

VYDAVATELSTVÍ: Roma, Španělsko

ROK VYDÁNÍ: cca 1950

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 12,5 x 18 cm

SÉRIE: ZÁBAVA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC