Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model majáku Faro De Maspalomas a vystřihovánku terénního auta s dronem ze série Záchranná technika. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky majáků

Jeden z nejstarších funkčních majáků

Faro De Maspalomas

Faro de Maspalomas je maják z 19. století nacházející se na stejnojmenné pláži na jižním cípu španělského ostrova Gran Canaria na Kanárských ostrovech. Je jedním z nejstarších majáků, které jsou na Kanárských ostrovech stále v provozu. Nachází se v něm muzeum a spolu s pláží jsou velmi oblíbeným turistickou destinací.

Maják Faro de Maspalomas •  iStock.com

Přípravné práce:

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Symbol úsečky s červeným obloučkem označuje slepení daných ploch. 

2. Díly s modře podbarveným očíslováním jsou dobrovolné. Doporučujeme je pouze zkušenějším modelářům. Na závěr stavby model přilepte na karton.

Návod na slepení vystřihovánky:

1. K čelní stěně 1 (na kterou alternativně přilepte balkon 1x) zprava přilepte díl 2 a zleva 3. Obvod uzavřete kruhovým dílem 4. Slepte přesahy střechy 5 a na označená místa přilepte stěny majáku. Do rohů podstavných ploch vlepte díly 6 (2×), zezadu pak oblouk 7. 

2. Z dílů 8, 9, 10 zpracujte přestřešení atria a celek přilepte na střed střechy 5. K dílu 11 přilepte díl 12 a celek důsledně oblepte obvodem 13, počínaje dveřmi. Ke střeše ještě můžete přilepit atiku z nepovinných dílů 14a, 14b.

Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

3. Vytvarujte kuželovou část 15. Doporučujeme na kresbu vrchní poloviny dveří přilepit díl 16, díky čemuž se dodrží správné natočení a zároveň kresba dveří bude na modelu nepřerušena. Celek přilepte na díl 12. 

4. Vytvarujte a slepte zábradlí 18. Přilepte ho na ochoz 17 a doplňte ještě kruhovým dílem 19. Slepte lucernové podlaží 21, přilepte na díl 20 a k celku. Stříšku majáku 23 přilepte na díl 22 a k dílu 21. Celek přilepte ke zbytku majáku a doplňte nepovinným dílem 24. 

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 220

OBTÍŽNOST: SLOŽITÉ

 

Vystřihovánky auta

Terénní automobil s dronem

Záchranářská technika

V nové sadě vystřihovánek Záchranářská technika se zaměříme na speciálně vyvinuté vozy nebo vojenské speciály určené pro civilní využití. Pro zásahy záchranářů na nepředvídatelných místech jsou nutná vozidla, jejichž základní vlastností je především skvělá průchodnost terénem.

Vystřihovánka terenního auta a dronu •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Jako volnou předlohu pro náš model jsme zvolili terénní automobil Šaman 8×8. Má poháněných všech osm kol a je schopen vyvinout rychlost až 70 km/hod. Teoretický dojezd je kolem 1300 kilometrů, podle toho v jakém terénu se pohybuje.

Speciálně vyvinuté pneumatiky mají nižší tlak vzduchu, aby se hmotnost stroje co nejvíc rozložila. Vůz také může plout po hladině. Uveze osm lidí plus užitečný náklad. Zvláštností je, že řidič sedí uprostřed kabiny.

Přípravné práce:

Hrany v dílu 11 označené červenou šipkou, budete ohýbat směrem k sobě. 

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Návod na slepení vystřihovánky:

TERÉNNÍ AUTOMOBIL 

1. Nejdříve z dílů 6, 7 (obojí 8×) vytvořte kola. Nechte je zatížená proschnout. 

2. Slepte trup 1. Sestavte kabinu 2 a nalepte ji shora na díl 1. Model má troje dveře. Slepte k sobě poloviny zadních dveří 3 a nalepte je na díly 1, 2. Stejně postupujte u pravých dveří 4 a u levých dveří 5. 

3. Na díl 1 nalepte kola složená z dílů 6 a 7.

DRON 

1. Sestavte trup dronu 8. Slepte k sobě horní a dolní polovinu zadního křídla 9. Po proschnutí ho nalepte na díl 8. Stejně postupujte u předního křídla 10. 

2. Směrovku 11 nalepte shora na díl 9. Trubkový podvozek 12 (2×) nalepte po bocích na díl 8.

SÉRIE: AUTOMOBILY

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: SNADNÉ

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC