Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model lunárního modulu mise Apollo Eagle LM-5 a samohybnou houfnici ze série vojenské techniky. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky vesmír

Lunární modul mise Apollo  Eagle LM-5

Mise Apollo

Apollo byl americký program pilotovaných kosmických letů, jejichž cílem bylo přistání člověka na Měsíci. Papírový model představuje lunární modul Eagle, v němž astronauti Neill Armstrong a Buzz Aldrin přistáli na Měsíci.

I když na první pohled vypadá jako podivný brouk z alobalu, ve skutečnosti šlo o odolný a důmyslný stroj. Po splnění všech úkolů na povrchu Měsíce se následně oddělila kabina, která se spojila s velitelským modulem na oběžné dráze Měsíce. Přistávací nohy modulu tak zůstávají dodnes na povrchu Měsíce jako připomínka tohoto riskantního vesmírného dobrodružství.

Lunární modul mise Apollo Eagle LM-5 na Měsíci •  Wikipedia

Přípravné práce:

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko a nožík. 

2. Všechny díly a spojovací chlopně si před lepením narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme na sucho bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model je složitější a má členitý povrch. Postupujte pomalu.

Návod na slepení vystřihovánky:

PŘISTÁVACÍ NOHY (žluté díly) 

1. V hlavním dílu 1 vytvořte v horní i spodní části otvory a díl pak pomocí spojky sestavte. Na vyznačené místo přilepte díl 2. Na spodní stranu následně připojte přehnutou a slepenou krytku 3. Pod ní do mírně natočené polohy přilepte radar 4. 

2. Nyní sestavte pomocí spojky díl 5 a vlepte jej do dílu 6. Celek poté přilepte na spodek trupu, musí být správně natočený dle zelené šipky. Sestavte pomocí spojky trysku 7 a na vyznačené místo připevněte štítek 8. Trysku můžete zevnitř vymalovat černou barvou. 

Vystřihovánky vesmírné mise •  Roland Havran

3. Složte čtveřici dílů 9 a přilepte je k trupu. Vytvarujte čtveřici dílů 10 tak, že je vždy přehnete, slepíte a poté vystřihnete. Nezalepte si ale malou chlopeň dole. S její pomocí následně spojte tyto díly s trupem a nahoře jej za malý výčnělek spojte s díly 9. 

4. Připravte si z kulatých párátek čtveřici dílů D dle návodné kresby. Obalte je díly 11 (4×) a pomocí kapky lepidla je připojte dle návodné kresby na připravené držáky nohou 9, 10. Jejich spodek můžete trochu obrousit pilníčkem do roviny a opět pomocí kapky lepidla přilepte čtveřici kulatých přistávacích ploch 12 (4×). Sestavte lávku 13 a přilepte ji na místo. Následně sestavte žebřík 14 a připojte jej pod lávku na stříbrnou horní část nohy. Poslední prací je příprava čtyř držáků 15 (4×), které umístěte na čtyři strany trupu a na ně následně přilepíte štítky 16 (4×). 

Návod na slepení •  Roland Havran

KABINA (modré díly) 

1. Jako první sestavte spojovací uzel z dílů 1 a 2 tak, aby kresba modelu byla uvnitř. Následně tento trychtýř přilepte na spodek otvoru v dílu 3 a až teprve potom celý díl sestavte a uzavřete. Dbejte na pečlivé vytvarování dvou prohlubní na střeše. 

2. Vytvarujte a sestavte dvojici dílů 4, 5 a přilepte je na hlavní díl kabiny. Sestavte pomocí spojky trysku 6 a přilepte ji na spodek kabiny. Nyní opatrně sestavte díly nádrží 7, 8 a přilepte je na boky. Díl 9 sestavte, natřete uvnitř lepidlem a nasuňte na hotovou nádrž 8. Boky dokončete přilepením dvou dílů 10. 

3. Připravte si z kulatých párátek díl B a dva díly C, které trochu obrušte. Nasuňte je do trojice otvorů na střeše a pomocí kapky lepidla spojte do tvaru držáku na anténu 11, kterou také následně kapkou lepidla přilepte. Tyčky můžete přetřít šedivou barvou. 

Návod na slepení •  Roland Havran

4. Nyní sestavte a připojte zadní část modulu 12 a nad ní malou krabičku 13. Vytvarujte dvojici dílů 14 a na jejich konce nalepte motory 15 (2×). Dále sestavte přední část 16 do níž vlepte vstupní dveře 17. Velice pečlivě si vytvarujte dvojici dílů s okny 18, 19 a spojte je se středovým dílem 16. Opatrně vytvarujte dvojici držáků 20 a na ně přilepte zbývající dva motory 15. Z dílů 21, 22 sestavte střešní kryt a celek poté spojte se zbytkem kabiny. Sestrojte držák antény 23. Vlepte do něj díl A z kulatého párátka natřeného černou barvou a na něj následně přilepte anténu 24. 

5. Na závěr přetřete všechny hrany a nepřesnosti příslušným odstínem vodové barvy. Nevadí, když model bude trochu pomačkaný nebo nepřesný, protože i skutečný lunární modul nebyl žádný krasavec. Pomocí dlouhé špejle, kterou protáhnete trupem, jej můžete spojit s modelem lodi Columbia z předchozího čísla.

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

 

Vojenská technika

Samohybná houfnice

Novinky zbraňových systémů

V tomto čísle ABC vám přinášíme poslední vystřihovánku sady novinek představených v loňském roce na veletrzích vojenské techniky. Samohybná houfnice je ve své podstatě dělo ráže 100–203 mm, které je umístěno na mobilním podvozku. Podvozek bývá modifikovaný buď z nákladního automobilu, nebo z tanku. Houfnice je určena k palbě nepřímé, dráha střely se nazývá balistická křivka.

Vystřihněte a sestavte si papírový model samohybné houfnice ze série vojenské techniky •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Jde o hlavňovou zbraň dělostřelectva, která slouží k palebné podpoře ostatních druhů vojsk. Nové typy houfnic se vyznačují dlouhou hlavní (až čtyřicetinásobnou její ráže), vyšší úsťovou rychlostí střely a dostřelem až 40 km. Samohybné houfnice mají ve výzbroji téměř všechny armády světa. A protože se jedná o velmi efektivní zbraň, je předmětem neustálých modernizací a vývoje nových typů. Posádku tvoří řidiči, zbraňoví operátoři a obsluha děla.

Přípravné práce:

1. Hrany v dílech 10 (4×) označené červenou šipkou, budete ohýbat směrem k sobě. V dílech 10 ještě prostřihněte krátké červené čárky. 

2. V dílu 6 je červené kolečko, které před zpracováním propíchněte. Představuje otvor pro hlaveň.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Stavbu začněte zkompletováním kol. Vystřihněte díly 8, 9 (obojí 10×) a slepte je k sobě. Zatížené je nechte řádně proschnout. 

2. Sestavte přední podvozkovou část 1. Slepte kabinu 2 a nalepte ji shora na díl 1. Nyní sestavte zadní podvozkovou část 3 a zezadu ji připojte k dílu 1. 

3. Slepte základnu 4 pro dělo houfnice. Díly 5 a 6, které tvoří součásti hlavně děla, nalepte zepředu a zezadu na díl 4. Samotnou hlaveň děla 7 připravte ze špejle, natřete ji na zeleno a vlepte do otvoru v dílu 6. Celek z dílů 4, 5, 6 a 7 připojte shora na díl 3. 

4. Pokračujte připevněním proschlých kol (10×) z boku na díly 1 a 3. Vytvarujte hydraulické vzpěry 10 (4×) a zespodu na ně nalepte díly 11 (4×). Celky z dílů 10 a 11 připojte na díl 3.

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOR: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 3/2024.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC