Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si model čínského města ze série Muzeum vystřihovánek. Nebo minibox Železničního muzea ze série Janov. Tady najdete fotky, kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Muzeum vystřihovánek

Čínské město

Dioráma

Vystřihovánka diorámy nás zavede nejen do čínského města, ale také do Lince 30. let minulého století. Právě z tohoto města vystřihovánka pochází. Jde o jeden z šesti reklamních archů, které pomáhaly zvyšovat prodeje kávové náhražky značky Heinrich Franck Söhne (Jindřich Franck synové). Ukázku dalšího archu vidíte níže.

Vystřihovánka alpské vesničky •  Josef Kropáček

Kávové náhražky – kávoviny – se vyrábějí pražením kořene čekanky nebo obilovin, zejména žita a ječmene. Myšlenka nahrazovat pravou zrnkovou kávu přišla s obdobím napoleonských válek, kdy byl na její dovoz do Evropy uvalen zákaz. Dalším faktorem byla i výrazně nižší cena oproti kávě dovážené ze zámoří.

Jedním z těch, kdo se chopil příležitosti vyrábět poživatelné napodobeniny oblíbené kávy, byl i německý obchodník a cukrář Johann Heinrich Franck. Postupně se úspěšně rozvíjející firma dostala se svými pobočkami z Německa do zahraničí včetně rakouského Lince, kde v roce 1879 pod názvem Heinrich Franck Söhne vznikla její dceřiná společnost.

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz

Návod na slepení vystřihovánky:

Vystřihovánka čínského města •  Josef Kropáček

Před začátkem stavby si můžete celou stranu podlepit kancelářským papírem. Nejprve si narýhujte chlopně určené ke stání figurek a částí města. Pokračujte jejich vystřiháním případně za pomocí modelářského skalpelu je opatrně na podložce vyřežte. Pokud jste si stránku podlepili, bude vystřihování o něco náročnější, proto buďte pečliví a opatrní. Střihové hrany zaretušujte černou barvou. Rozmístění figurek na podložku je na vaší fantazii.   

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Josef Kropáček

OBTÍŽNOST: snadné

 

Papírové miniboxy ABC

Janov železniční muzeum

Urbanistou snadno a rychle

Vystřihovánka Železničního muzea – skanzenu navazuje na nádražní celek Janova, konkrétně na situaci s vozovnou TamTrain (vyšla v ABC č. 4/2003). Železniční muzeum si ale můžete postavit i samostatně, protože v tomto čísle najdete na str. 33 i jeho situaci. Vše o sérii miniboxů sídliště Janov zjistíte tady.

Minibox železničního muzea ze série sídliště Janov v časopisu ABC •  Milan Weiner

Návod na slepení vystřihovánky:

Prohlédněte si návodné kresby. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

Výtopna:  

Slepte díly č. 1–4. Vyztužte je vlepením přířezů z vlnité lepenky (VL). Spojte díly č. 1, 3, 8 a stejně tak díly č. 2, 4 a 9. Oba celky slepte pomocí chlopní. Slepte díly č. 6, 7 a vlepte je mezi díly č. 1, 2; stejně tak díl č. 5. Střechu a boky vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky (VL). Celek přilepte na vyznačené místo na situaci. Přilepte díly č. 10 a přístavky, díly č. 11–14.

Vodárna:

Slepte díly č. 21, 22 a 23. Připojte je k situaci a přilepte střechy, díly č. 24, 25 a 26.    

Portálový jeřáb:

Slepte díl č. 31 po krok 2. Do dílu vsuňte ztužující proužky z vlnité lepenky, kartonu, apod. Pak přilepte čelo, krok 3. Slepte obě poloviny dílů č. 32 a přilepte je k dílu č. 31. Přilepte díly č. 33 a nakonec díly č. 34.  Celek připojte na vyznačené místo na situaci.   

Návod na slepení •  Milan Weiner

Hradlo:

Zpracujte díly č. 41 a 44. Slepte obě poloviny dílu č. 43. Spojte díly č. 42 a 43, celek přilepte k dílu č. 41. Přilepte střechu, díl č. 44. Celek přilepte na vyznačené místo na situaci.

Sklad:

Díly č. 51 a 52. Slepte díl č. 51 a přilepte střechu, díl č. 52. Celek přilepte na vyznačené místo na situaci.

Hláska:

Slepte díl č. 61. Ve střeše, díl č. 62, prořízněte vyznačený otvor pro návěstidlo. Slepte obě poloviny návěstidla, díl č. 63. K dílu č. 61 přilepte střechu. Návěstidlo vsuňte do otvoru ve střeše a přilepte k dílu č. 61.

Točna:

Pevná varianta: Slepte obě poloviny dílu č. 71 a díl č. 72, vzájemně je spojte a přilepte k situaci. 

Otočná varianta: Situace je nalepena na podložku silnou několik milimetrů. V dílu č. 71 propíchněte otvor. Do otvoru z rubu zasuňte krátký hřebíček. Hlavičku přelepte slabou lepicí páskou. Slepte obě poloviny dílu č. 71 a díl č. 72, vzájemně je spojte. Hřebíček zapíchněte do středu kruhu. 

Modelová varianta pro náročné: Před přilepením situace k podložce vyřízněte kruhovou plochu, kterou zapusťte do podložky o 2 mm. Proužkem papíru, díl č. 73, oblepte vzniklou hranu. Slepte točnu, viz výše, hřebíček bude větší. Ke spodní straně točny přilepte proužky kartonu široké 6 mm, aby byla točna v úrovni situace. Hřebíček zapíchněte do středu kruhu.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC