Zlatý oříšek čtenářů ABC: Dobruše Lukášová

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Dobruše Lukášová
Sdílej
 
14 let, Třebín. Zajímá se o včelařství, biologii a ekologii. Sama se dokáže postarat o včelstvo a získala 4. místo v národním kole soutěže Zlatá včela.

Dobruše Lukášová: Dobruše, jaký je tvůj koníček?

Já včelařím.

Co si máme představit, pod pojmem včelařím?

Chovám včely, snažím se o ně starat a mým cílem je, aby přežily do dalšího jara.

Jak ses k tomu koníčku dostala?

No přivedla mě k tomu paní učitelka biologického kroužku, já jsem chodila rok na biologický kroužek a chodili jsme po různých soutěžích. Potom mě paní učitelka dotáhla na Zlatou včelu a teprve potom jsem si koupila včely. Takže jsem nejdřív začala soutěžit a pak teprve včelařit.

Zajímalo by mě, jak to všechno může začít. To si člověk koupí jednu včelu, nebo dvě včely anebo roj, jak to je?

No tak člověk se domluví s nějakým včelařem, který mu poskytne pár těch rámků s tím dílem, některé rámky jsou se zásobami, pak jsou rámky s larvičkami, mezi tím jsou normální dělnice a potom je tam matka, která je vlastně ten základ. Je to hlavně dost náročné převážet je v tom úlu autem.

Jak vypadají tvoje úly a kde je máš?

My je máme na chalupě, takže my jezdíme každý týden na chalupu 25 kilometrů. Rodiče mi říkají, že moje úly připomínají krabice, protože jsou zvyklí, na ty malebné úly, které mají ti staří včelaři. Ale teď jsou ty modernější, které mají to horní víko, které se dá odklopit, takže se do nich může včelař podívat horem, ale právě proto připomínají krabice.

Co je nejdůležitější, aby včely přežily do další sezony?

Je důležité je léčit od roztočů, čistit ty úly, jako prevenci před morem včelího moru, protože v Evropě je docela dost těch včelích nemocí a nejhorší je ta varroáza, kterou způsobuje ten roztoč varroa, takže včely se třikrát na podzim přeléčí, potom se léčí na jaře a pak taky v létě. Některá ta léčení jsou preventivní a je to docela práce.

Jak se včely léčí?

Do toho úlu se vloží celulózový pásek na hřebíku, který se zapálí, ale jen tak, aby to doutnalo, je 2 cm od toho jednoho rámku a 2 cm od stěny úlku, aby se nic nemohlo vznítit, utěsní se všechny otvory do toho úlu a nechá se to tak půl hodiny. No a ten kouř otráví ty roztoče na těch včelách.

Jezdíš za svými včelami každý víkend, co dělá včelař třeba na jaře?

No jeden víkend se rozhodně musí léčit, druhý víkend se kontrolují, přidávají se jim prostory, aby se mi nevyrojily a nové a nové rámky. Někdy přidáváme prázdné rámky, aby včely vystavěly celý rámek, někdy mezi stěny, což jsou voskové pláty na těch rámcích, těm včelám to nezabere tolik práce, no a kontrolují se ty včely. Jestli se nestalo třeba něco s matkou, jestli mají dostatek potravy, případně se můžou přikrmovat.

Co takové včely jedí?

Včely by měly jíst svůj med a pyl. Pyl se jim zatím nahradit nijak nedá, ale ten med se může nahradit cukrovou vodou v různých poměrech, někdy se dává 1 : 1, někdy 3 : 2.

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Vyberte nejlepšího!

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Vyberte nejlepšího!

Zlatá včela

Co takový včelař dělá v létě?

V létě včelař vytáčí med, což je ta nejlepší práce. Potom se prohlíží včely, léčí včely anebo se vytvářejí nová včelstva. Což je prevence proti tomu, aby se včely vyrojily.

Co to znamená, aby se včely nevyrojily?

Když mají včely malé prostory v úle, tak začnou zakládat nové buňky s novými matkami, a jak se nová matka vylíhne, tak stará matky s velkou částí včel vyletí z úlu. A to by se nemělo stát, protože ten včelař přijde o většinu těch včel a ten rozvoj bude pomalejší. Takže včelař si buď odchová, nebo zakoupí novou matku, vezme nový úl, dá do něj nějaké rámky se zásobami, nějaké rámky stavební, potom nějaké rámky s larvičkama a přidá tam část včel z toho starého úlu.

Stále mluvíš o rámkách, jak vypadají?

Rámek je taková dřevěná konstrukce, vypadá to jako opravdový rám a ty včely do toho staví z vosku ty komůrky, do kterých matka klade vajíčka, ukládají do nich zásoby nebo do nich dávají ten med, pyl a tak.

Jdeme do dalšího ročního období, co dělá včelař na podzim?

Na podzim včelař hlavně léčí, omezuje prostory v úle, aby ty včely mohly úl pěkně zahřát, protože včel je na podzim méně, no a krmí včely. Ale to se musí dělat hlavně v srpnu a v září, protože na konci září se začínají líhnout dlouhověké včely, které by se neměly upracovat tím zpracováním krmiva, aby mohly přes celou zimu zahřívat matku.

A konečně už jsme u posledního období  - zimy.

V zimě včelař stlouká rámky, jí med, opravuje úly, snaží se zakoupit třeba nové pomůcky, dává žádosti na dotace, zkrátka takové pohodlnější práce.
Čeho bys chtěla ve svém koníčku dosáhnout?
Já bych chtěla mít alespoň čtyři úly a chtěla bych si odchovat vlastní matku, abych byla nezávislý včelař.

Jak se taková vlastní matka odchovává?

Koupí se malinkatý úlek, koupíme si umělé buňky, do kterých dáme drobné larvičky z úlu, a ty včely budou krmit ty larvičky ve větších buňkách mateří kašičkou, protože si budou myslet, že to jsou ty matky, a takhle z těch včel vzniknou ty matky. Tu matku dáme do toho malinkého úlku, kde je s ostatními včelami a aby mohla letět na snubní prolet a oplodnit se od těch trubců. Zpátky se vrátí, můžeme ji dát do včelstva a už bude klást ty larvičky a rodit další včely.

Jsi veliký odborník přes včely, kde se vidíš tak za deset let? Co bys chtěla třeba studovat?

Zatím bych chtěla mít ty včely jako koníček, ale také jsem přemýšlela o tom, že bych vystudovala včelařské učiliště, ale je pravda, že tak za deset let se vidím někde na medicíně, kde budu moct pomáhat lidem a léčit je.

Děkuji ti moc za rozhovor, přeji ti, aby se ti splnily všechny tvoje sny a také abys získala Zlatý oříšek čtenářů ABC.

Děkuju.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Hlasuj tady!