Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Viktorie Prokopová

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Viktorie Prokopová
Sdílej
 
Viktorie Prokopová má 14 let, pochází z Veltrus. Velké úspěchy sklízí ve sportovním aerobiku. Např. 1. místo Fisaf Aerobic and Cup, 1. místo na mistrovství Evropy, 1. místo Fisaf Aerobic and Fitness Cup atd.

 

Viktorie, co je za druh sportu - sportovní aerobik?

Sportovní aerobik je - dá se říct dvouminutová sestava, která se cvičí na hudbu a obsahuje různé prvky, jak silové, tak flexibilní, je tam obratnost a závodníci musí být soustředění na svoji sestavu.

Je nějaký rozdíl mezi obyčejným aerobikem a sportovním aerobikem?

Sportovní aerobik, tam jsou spíše jakoby prvky a jsou tam třeba roznožky, kliky a aerobik obyčejný bych řekla, že neobsahuje tolik těžkých prvků.

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!

Jaké jsou pro tebe nejtěžší prvky?

Tak je jich teda mnoho bych řekla, že mám každý trénink se v něčem zlepšovat, ale tak třeba jsou nejtěžší prvně kliky, protože jsou velmi těžké.

To je pravda, jak často týdně musíš trénovat?

Trénuji třikrát až čtyřikrát týdně a občas se stane, že trénuji i o víkendech, když je to potřeba, třeba před závody.

Jak probíhá obyčejný trénink?

Na trénincích musím stále něco zlepšovat a musím si držet kondici, abych byla na závodech perfektně připravená a abych si ve všem byla jistá.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Viktorie Prokopová •  archiv

Sestavuje ti někdo tvoji sestavu nebo si ji třeba tvoříš i ty sama?

Sestavu si tvořím půl na půl, ale jakoby nejvíce mi tvoří moje osobní trenérka, což je Bára Ptáčková, a já si tam třeba můžu něco přidat, co se mi zrovna třeba honí hlavou a občas tam něco přidám, ale spíš mi to dělá ta Bára Ptáčková.

Vybíráš si hudbu nebo hudba je třeba předem daná od pořadatelů soutěže?

Hudbu mi vybírá moje trenérka, jak jsem už říkala Bára Ptáčková, a spolu si o ní popovídáme, jestli se mi líbí a jestli je to moje gusto.

Máš natrénováno a jdeš na soutěž. Na té soutěži se stane něco, třeba nějaký prvek v té sestavě vypustíš, všimne si toho porota? Máš v té sestavě určitý počet daných prvků, které musíš odcvičit, aby ona posoudila, jestli to zvládáš, nebo ne?

Sestava musí obsahovat dané prvky, které jsou povinné, ale když třeba něco zkazím, hlavně to na sobě nesmím dát znát, abych se hned tak jakoby neprořekla, ale rozhodčí mají papíry, kde mají moje prvky zapsané a tak to vlastně bodují.

Takže, když ho třeba spleteš, můžeš z toho udělat plus, že to bylo schválně, že to třeba dotáhneš úplně jiným směrem a odcvičíš ho podruhé?

Ve sportovním aerobiku se jedou dvě kola, jedno je základní, a pokud postoupíte, tak jedete do finále, a pokud zkazíte ten prvek, tak jak už jsem říkala, ti rozhodčí mají zapsaný ten prvek daný, ale když třeba něco zkazíte a potom v průběhu té další sestavy nic nezkazíte, tak možná to jakoby nevadí.

Jaké úspěchy už máš za sebou?

Tak stala jsem se dvojnásobnou mistryní České republiky, dvojnásobnou vicemistryní Evropy a letos jsem získala zlato na mistrovství Evropy a stala jsem se vicemistryní světa a získala jsem zlato na letní olympiádě dětí a mládeže.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Viktorie Prokopová •  archiv

Co bys chtěla dosáhnout v aerobiku?

Ve sportovním aerobiku mám takový obrovský cíl, a to je, abych se stala mistryní světa, což teda doufám, že se mi třeba někdy splní v průběhu, co budu dělat sportovní aerobik.

Tak už jsi byla vicemistryní, tak to už jsi jenom kousek, a co potom dál, když se staneš tou mistryní světa?

Co potom dál? No tak, dál budu se snažit třeba obhajovat znovu tituly a budu pokračovat, co to půjde.

Chtěla by ses třeba sportovním aerobikem, až budeš dospělá, živit?

No spíše bych asi to brala jako koníčka, protože je to sportovní aerobik a není to tak obyčejná práce, kterou by se dalo tolik vydělat.

Je to velká dřina, když trénuješ?

Je to velká dřina, protože skloubit to ještě se školou a to ještě dojíždím, takže to je jakoby těžké.

A zbyde ti čas ještě na nějaký jiný koníček?

Popravdě ne, protože sportovní aerobik mi zabírá opravdu hodně času a moc teda času na další koníčky nemám, protože to je takový můj jeden velký koníček, kterému se věnuju už spoustu let.

Musíš se někdy nutit do tréninku nebo tě to natolik baví, že ti to vlastně vůbec nevadí?

Ne, nenutím se do tréninku. Baví mě to moc, takže se vůbec jako nenutím a vždycky se těším na trénink, co třeba můžu zlepšit a naučím se nové prvky, nové cviky, které mě třeba trenéři naučí.

Já ti mockrát děkuji za rozhovor a držím palce k titulu mistryně světa a taky k získání Zlatého oříšku čtenářů ABC. Ahoj.

Ahoj. Děkuju moc.

 

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!