Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Tomáš Veselý

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Tomáš Veselý
Sdílej
 
Tomáš Veselý má 14 let, je z Prahy. Úspěchy sklízí v IT dovednostech, konkrétně programování. 2015, 2016 – 1. místo v soutěži Mladý programátor (celostátní kolo, 2. st. ZŠ), 1. a 2. místo v soutěži Baltic (mezinárodní kolo) atd.

 

Tomáši, tebe uchvátil svět počítačů, viď?

Ano, hlavně programování a pak se věnuju také obecně IT.

Tak to je svět, který je dnešním holkám a klukům hodně blízký, kdežto nám starším už tolik ne. Co si mám všechno představit pod pojmem „baví mě svět IT.“

Tak, mě baví počítače. Ostatní si třeba pod počítači představí počítačové hry – to jsou hlavně ty děti. Já teda ty hry spíš moc nehraju, tím se odlišuju hodně od ostatních. Já se spíš věnuju jak třeba tomu programování, což znamená, že tvořím různé programy, ale třeba i ty hry jsem někdy zkoušel tvořit a teda pak hrát, když to takhle vezmu. No a potom tam se dá dělat spoustu věcí, dejme tomu grafika, ta mě teď baví poslední dobou, to znamená třeba i 3D modelování, pak animace.

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!

Jaké programy a k jakým účelům se ti třeba podařilo vytvořit?

No tak, já se věnuju spíš webovým stránkám poslední dobou, což pod to programování taky vlastně spadá. Když bych měl dát výčet, tak jsem dělal kromě firemních stránek dvou, taky potom evidenční systém pro organizace pracující s dětmi, to znamená evidence kroužků, žáků a přihlášek nebo potom taky malý elektronický obchod, kde si každý učitel v České republice může koupit takový návod na program v tzv. Baltíkovi, ke kterému se asi ještě dostaneme, a potom to využít k vyučování dětí programování.

Co je Baltík?

Baltík, pochází to vlastně od takového čaroděje s fialovou čepičkou, ten se jmenuje Baltík a jinak je to teda programovací prostředí, které vyvinula firma SGP, tady česká, a slouží to právě pro ty děti, takže se můžou už děti od první třídy nebo někdy i třeba mladší naučit programovat a jsou to základy, je to tam hodně zjednodušené, používají se tam ikonky, ale potom ty programovací principy a algoritmy se dají využít i v jakémkoli světovém velkém programovacím jazyce, který se už potom využívá po celý život v jakémkoli IT oboru.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Tomáš Veselý •  archiv

Co je na programování nejtěžší?

Pro ty děti může být nejtěžší to, že my jako lidi uvažujeme úplně jinak, než uvažují ty počítače. Ten počítač udělá jenom to, co mu zadáme, jenom to, co mu řekneme, on se dokáže vypořádat jen s tím, na co ho připravujeme a pro ty dětí může být těžší, si já aspoň myslím, mně už se do jisté míry podařilo, ale právě pro ty, co s tím začínají, může být těžké si uvědomit, že ten počítač, že jemu vlastně nedojde, to co by těm dětem normálně došlo, to co jim je jasné, že mu to musí vysvětlit úplně ručně, aby to fungovalo, jak oni si představují.

Myslíš si, že programovat se může naučit naprosto každý nebo pro to musí mít člověk talent?

Tak já si myslím, že do jisté míry to jde u každého, ale potom ten jeho předchozí talent a právě to logické uvažování, hodně to souvisí i třeba s matematikou, tak to potom ovlivní, do jaké míry dokáže programovat a jak je v tom potom dobrý.

Jaké úspěchy už v tom svém oboru máš?

Ty soutěže ty jsou teda hlavně v tom Baltíkovi, takže když bych měl jmenovat, tak každý rok jsou dvě soutěže, jedna se jmenuje Baltie a ta potom končí mezinárodním kolem, takže tam jsem vyhrál už dvě první a dvě druhá místa, vždycky se tam účastní tady Střední Evropa, to znamená Česká republika, Slovensko a Polsko, a potom ta druhá soutěže s jmenuje Mladý programátor, ta je jenom tady celorepubliková, pořádá ji právě ta organizace, kde já jsem se učil programovat, no a tam jsem byl už letos potřetí na prvním místě.

No to je báječné a kde se vidíš tak za deset let, je ti čtrnáct?

Teď už v tuhle chvíli je to tak nějak jasné, už to měnit nebudu.

To znamená programátor.

Anebo něco jiného v oboru IT.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Tomáš Veselý •  archiv

A kdybys tak mohl říct třeba svůj sen, co bys byl nejraději, aby se ti to splnilo?

Aby se mi splnilo?

Myslím teda teď v tom oboru IT?

To je teď spíš dané tím, že jak čtu různé zprávy a takové věci, já jsem hodně nakloněný k umělé inteligenci a ono se to teď poslední dobou strašně rychle vyvíjí a já se těším a byl bych rád, kdyby se to opravdu někam dostalo, protože potom by to mohlo být hodně zajímavé.

Co třeba?

No jak by to dopadlo, jestli podle vzorů všech těch filmů, jako je Terminátor nebo Metrix, anebo jestli se nám opravdu podaří to udělat tak, aby nám umělá inteligence jen pomáhala a neškodila.

Tak uvidíme. Já ti děkuji za rozhovor a držím palce k získání Zlatého oříšku čtenářů ABC. Ahoj.

Taky děkuju a na shledanou.

 

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!