Lands of Lore 3 versus Might and Magic 7

Sdílej
 
Během letošního roku vyšly dvě hry, které jsou si v mnoha směrech podobné. Jsou to hry stejného typu, jejich prostředí se nijak výrazně neliší, ale hlavně mají obě velice slavné předchůdce. Jste-li tedy příznivci her typu RPG a nerozhodli jste se ještě kterou z těchto dvou novinek si vybrat, jsou právě pro vás určeny tyto dvě recenze, které jsme záměrně postavili proti sobě.

Lands of Lore 3

Lands of Lore 3V této hře ovládáte pouze jednu postavu, kterou je šestnáctiletý šlechtic Copper LeGre. Je to tedy něco úplně jiného než u jiných dungeonů, kde máte většinou postav více a můžete jim určovat vlastnosti. Copper má vlastnosti určené, v ničem výrazně nevyniká, ale v ničem také nezaostává. Je jen na vás, jak jej vycvičíte a v jakém oboru z něj uděláte mistra. Ve městě Gladstone nedaleko od začátku hry totiž najdete čtyři cechy, do jejichž učení můžete vstoupit a získat tak potřebné vědomosti. Jsou to cechy válečníků, mágů, kněží a zlodějů. Postupně můžete projít učením všech cechů, ale upřímně řečeno, je to ztráta času. Stačí, když se vycvičíte v jednom či dvou uměních a budete jejich výhod dostatečně využívat. Když úspěšně složíte závěrečnou zkoušku v kterémkoli cechu, dostanete jako výslužku malého zvířecího kamaráda typického pro ten který cech. Ten vás po zbytek hry doprovází a pomáhá vám. Lands of Lore 3 je velice rozsáhlá hra. Máte možnost celé hodiny chodit po krajích několika zemí, potkávat různé lidi, se kterými se můžete pustit do rozhovoru, můžete lovit zvěř (přičemž si zdokonalujete bojové schopnosti) či navštěvovat obyvatele měst. Nevím však, zda není přílišná svoboda ve hře jen na škodu. Když se možnost hodinového chození po pláních změní v potřebu (například, když hledáte nějakou důležitou osobu, abyste mohli jít dál), začíná být hra pěknou otravou. Možná je to jen můj pocit, ale jasnější linie by příběhu jen prospěla. Asi právě k tomu by měl sloužit deník, do kterého se zapisují všechny rozhovory, úkoly, ale i vlastní Cooperovi postřehy. Mimo to v něm najdete mapu, která se automaticky dokresluje, recepty na kouzla a lektvary a ukazatel úrovně Cooperových znalostí. Ale i tahle pomůcka u mě zklamala, netrvalo dlouho a měl jsem v deníku neskutečný chaos. Lands of Lore 3 Lands of Lore 3 Lands of Lore 3 Lands of Lore 3 Lands of Lore 3

Might and Magic 7

Co se hraje?Na začátku si musíte najmout čtyři hrdiny. Na výběr máte jak muže, tak i ženy hned několika fantasy ras. Každému z nich pak můžete přiřadit určité povolání, kterých je tu na výběr spousta. Povolání určuje hrdinům jejich vlastnosti (například rytíř je silný, zloděj obratný), a tak je dobré hned na začátku zapřemýšlet, jaký druh boje vám nejlépe vyhovuje, protože jste-li typičtí bojovníci, bude vám asi parta čtyř čarodějů jen na obtíž. Musím vás ale upozornit, že v tom případě o hodně přijdete. Might and Magic je totiž postaveno na kouzlech. Stačí, když se naučíte používat jen polovinu z nich, a budete neporazitelní. Kouzla jsou navíc provázena perfektními vizuálními efekty, takže raději zvolte nějaký přijatelný kompromis. Možná jste si všimli podobnosti názvu této hry s hrou Heroes of Might and Magic, jejíž recenzi jsme otiskli v ABC č. 15. Není to náhodou. Obě hry, ač jsou zcela rozdílného typu se prolínají jak prostředím a postavami, tak i příběhem. Děj hry Might and Magic 7 navazuje na příběh třetího dílu Heroes. Jinak je to klasika jako u každého jiného dungeonu. Chodíte, promlouváte s lidmi, bojujete s příšerami a sbíráte předměty, které následně zkoušíte použít při každé příležitosti. Na rozdíl od Lands of Lore 3 však záhy po začátku hry pochopíte, co máte dělat. Příběh je zkrátka jasnější. To však neznamená, že vám bude předem jasné, jak to všechno skončí. Ve hře je spousta možností, kudy se vydat, jak co řešit nebo jaký předmět kde použít. Dokonce se můžete rozhodnout, zda budete jednoznačně dobří, či zlí. Might and Magic 7 má jednu zvláštnost. Ve hře totiž můžete navštívit hostinec (což by samo o sobě nic zvláštního nebylo), zde si však kromě jídla a spánku můžete i zahrát karty. Pravidla hry jsou podobná populární karetní hře Magic. Might and Magic 7 Might and Magic 7 Might and Magic 7

SLAVNÍ PŘEDCI

The throne of chaos, první díl Lands of Lore, je jednou z nejslavnějších počítačových her vůbec. Vyšla v roce 1993 a postihla asi všechny počítačové hráče své doby. Druhý díl z roku 1997 byl pro mnohé velkým zklamáním, ale letošní trojka pověst trilogie určitě napravila. Might and Magic má historii bohatší. První díl vyšel již v roce 1987, ale známými se u nás staly až díly 4 a 5, které byly vydány společně v roce 1995. A který díl je nejlepší? Já bych určitě hlasoval pro sedmičku.

KTERÁ JE TEDY LEPŠÍ?

Je to těžké rozhodování. Když srovnám technické zpracování, tak je na tom asi LOL3 lépe. Grafika je sice v obou hrách pěkná, ale celková atmosféra, velké okno i ovládaní LOL3 mi byly příjemnější. Navíc vám tato hra déle vydrží, protože je výrazně těžší. Je však určena spíš pro hráče vyžívající se v dlouhých příbězích, které se jen pomalu rozplétají. Když ale vezmu v úvahu příběhy obou her, tak vede jednoznačně MAM7. Úkoly jsou jasné a protivníci, které zde potkáte, vám určitě budou povědomí z Heroes 3. Navíc tu nejste ošizeni o počáteční stavění družiny, které ke hrám tohoto typu určitě patří.