Internetový průvodce XVII

Sdílej
 
Internet jako první pomoc při počítačových potížích

Každý, kdo používá počítač, se nevyhne občasným potížím. Někdy je problém technický, jindy v softwarovém nastavení, nebo vám pouze chybí ovladač na zařízení, které jste právě k počítači připojili. V těchto a dalších případech vám může pomoci internet.

Ovladače

Ovladač, anglicky driver, je takový program, který upozorní počítač, že k němu bylo připojeno nové zařízení, a umožní toto zařízení ovládat. Ovladače potřebují například tiskárny, scannery, grafické nebo zvukové karty aj. Máme-li třeba tiskárnu, která není zcela nová, a nemáme k ní ovladač od výrobce, musíme jej někde získat. Nejrychlejší řešení je podívat se na internetu na stránky výrobce tiskárny, najít technickou podporu neboli odkaz Technical Support a nalistovat příslušný typ tiskárny. Většina výrobců bude mít na stránkách přímo odkaz, kde lze stáhnout vybraný ovladač. Pak už ho stačí jen nainstalovat. Pokud neuspějete na stránkách výrobce, vyzkoušejte server www.windrivers.com, kde jsou ovladače pouze pod různé verze Windows, ale zato s vyhledáváním podle názvu firmy, druhu ovladače, dokonce i čísla výrobku.

Upgrade programů

Vstupní stránka serveru www.download.comVstupní stránka českého serveru www.slunecnice.czDalší potíže mohou nastat při instalacích. Vůbec nejsložitější jsou instalace operačních systémů, a nemusí se jednat pouze o Windows. Pokud jde o Microsoft, může vám pomoci server EMWAC na adrese www.emwac.cz, kde mimo jiné běží diskusní skupiny, ve kterých se probírají konkrétní programy či problémy. Rovněž je zde k dispozici seznam downloadů a on-line služby. Tento server je částečně v češtině. Další server, který vám pomůže získat odpovědi na otázky kolem operačních systémů, naleznete například na www.deja.com/usenet, kde jedni uživatelé a programátoři radí jiným a sami získávají odpovědi na své otázky z různých oborů. V archivech odpovědí je možné vyhledávat podle klíčových slov. Užitečné servery, které poskytují podobné služby a kde je ke stažení množství utilitek (programů a nástrojů pro různé operační systémy), najdete například na www.davecentral.com, www.tu cows.com, www.download.com nebo www.softseek.com. Obvykle jsou zde programy rozděleny podle operačních systémů, protože to je nejvyšší kritérium, kterým se musíte řídit. Jsou to různé typy Windows, Unix a Macintosh. Kromě upgradů a opravných programů jsou v databázích řady ovladačů a skupina programů, které například usnadňují přehrávání zvukových nebo video souborů, hraní her, vytváření internetových stránek nebo jen zpříjemňují prostředí vašeho počítače. Častým problémem, pokud používáte kancelářské programy od Microsoftu, jsou chybějící nebo poškozené knihovny jednotlivých programů, obvykle se jedná o soubory s příponou .DLL. Pokud potřebujete takový soubor a nemáte po ruce instalační CD, může vám pomoci internet. Na internetových adresách solo.abac.com/dllarchive/X.html nebo www.30.cyberhost.net/pchelpne/html/find_a_dll_.html můžete vyhledávat v knihovnách především podle názvu. Poslední náš tip je na český server www.slunecnice.cz, který vám může pomoci, pokud vám zatím angličtina není moc blízká. Najdete zde podobné služby jako na výše uvedených zahraničních serverech, jen nabídka je o něco menší. Pokud se svým problémem neuspějete ani na jedné z těchto adres, zkuste se obrátit na jakoukoliv vyhledávací centrálu.

SLOVNÍČEK POJMŮ

driver - z angl. ovladač, tedy program, který nám umožňuje ovládat připojené zařízení upgrade - z angl. aktualizace programu nebo operačního systému na vyšší, tedy novější verzi, někdy pouze doplněk opravující chyby a zlepšující vlastnosti dosavadní verze support - z angl. podpora, dodavatelé a výrobci počítačové techniky a softwaru obvykle poskytují takovouto technickou podporu neboli pomoc při řešení problémů s jejich výrobky MS Windows - jeden z nejpoužívanějších operačních systémů, tedy vnitřní prostředí počítače download - z angl. ‘stahování’ programů nebo jiných souborů například z internetu utillity - z angl. softwarový nástroj nebo programová pomůcka, užitečný program knihovna - soubor, který je součástí programu a plní určitou konkrétní funkci

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na internetu ovladač ke scanneru Umax Astra 610S pro Macintosh a napište internetovou adresu, na které je ke stažení. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: výukové multimediální CD Matematika + Zeměpis 2 a CD České pohádky

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Lukáš Fibrich