Internetový průvodce XVIII

Sdílej
 
Vlastní stránka na internetu - tvorba stránky

Internetový průvodce XVIIINež začnete tvořit vlastní stránku, musíte si uvědomit, co všechno potřebujete. Kromě souboru stránky potřebujete na internetu prostor, kam své stránky umístíte. Musí to být takové místo, které je přístupné 24 hodin denně, aby se k vašim stránkám bylo možné připojovat nepřetržitě. Vaším cílem bude zřejmě najít bezplatný webhosting, jak se tato služba nazývá.

Programování stránek

Pravděpodobně jste už slyšeli o HTML, tedy programovacím jazyku internetových stránek (Hypertext Markup Language), který je základním stavebním prvkem celého webu. K tvorbě stránek používáme HTML editory, což jsou programy k tomu určené. Internetová stránka je v podstatě klasickým textem, který je proložen tzv. tagy. Tagy jsou krátké příkazy, které říkají prohlížeči, jak má daný text zobrazit. Jsou ohraničeny závorkami, například <p&gt značí nový odstavec nebo <b&gt tučné písmo. Většina příkazů je párových, to znamená, že mají svůj začátek a konec. Potom symbol </b&gt označuje konec tučného písma. Takovýchto příkazů užívá HTML značné množství. Pokud se chcete podrobněji seznámit s taji programování, můžete se podívat na některou z učebnic na internetu, například na adrese http://www.kit.vslib.cz/~satrapa/docs/wwwprikl/index.html, http://www.kosek.cz/ či http://www.klepal.cz/ht ml/index.html. Zde se dozvíte základy a pravidla pro tvorbu hlavičky i těla stránky, co jsou atributy a jak se používají, jak se formátuje písmo a další užitečné věci.

Grafika stránek

A jak bude jednoduchá stránka vypadatVaše stránka nemusí sestávat pouze z textu, ale můžete ji i různě graficky upravovat nebo doplnit obrázky. Máte-li talent, stačí si grafické prvky připravit v nějakém programu, který umožňuje vytváření obrázků (stačí Malování pod Windows), a prohlížecí program, jenž převede vytvořený obrázek z bitmapy do formátu .JPG nebo .GIF, které se používají pro internet. Pokud nemáte odvahu nebo talent, můžete čerpat z rozsáhlých galerií obrázků a animací na internetu, například na http://muf.pinknet.cz/ nebo http://mujweb.cz/obchod/navi/. Stránku můžete oživit také použitím barev. V HTML jsou předdefinována jména 16 barev, ostatní tóny si můžeme složit ze základních barev - červené, zelené a modré - pomocí šestimístného kódu barvy. Vlastní barvu můžete zvolit pro pozadí, písma, objekty, odkazy apod. Pokud si budete chtít s HTML pohrát, stačí obyčejný Notepad nebo pěkný český freewarový editor, který je ke stažení na adrese http://www.volny.cz/ho racek.lubos/editor.html.

HTML editory

Jestliže vás neláká možnost naprogramovat si vlastní stránku sami, nemusíte se vůbec zabývat HTML a můžete použít jiný typ programu, kde pracujete přímo s konečným vzhledem stránek. Tyto nástroje jsou nazývány WYSIWYG editory (What You See Is What You Get) a stránka bude vypadat tak, jak ji v editoru vytvoříte. Klasickým zástupcem je Frontpage od Microsoftu, ale dá se použít i MS Word, i když má značně omezené možnosti. Ukázka vytváření jednoduché stránky v editoru Pokud máte vytvořenou stránku, je třeba ji někam umístit. Z firem na domácím webu to jsou např. http://www.hyperlink.cz, http://www.mujweb.cz, ze zahraničních např. http://www.fortunecity.com nebo http://www.geocities.com. Tyto firmy si za tuto službu většinou vymezí část prostoru na vašich stránkách, kde provozují svoji reklamu, a často omezují obsahovou náplň stránek - např. nesmí být komerční, nesmíte na nich mít vlastní reklamní proužky (bannery) apod. Asi jedinou firmou, která nic nechce, je výše zmiňovaný Hyperlink. Soubory se na servery umisťují různým způsobem, který závisí na nabídce dané firmy. Nejčastější je tzv. upload, kde si najdete speciální internetovou stránku daného provozovatele webhostingu. Do okének vepíšete potřebné soubory a ty jsou následně přeneseny na server. Druhým způsobem je potom FTP, kdy pomocí FTP klienta "pošlete" své stránky do adresáře na vybraném serveru. Čím jednodušší a přehlednější stránky vytvoříte, tím lépe se s nimi bude pracovat a uživatelé si je budou moci rychleji zobrazovat. Volte barvy tak, aby byl text čitelný, a zamyslete se nad tím, že ne každý má takové rozlišení jako vy. Také se mohou projevovat rozdíly v zobrazení stránek mezi různými typy a verzemi prohlížečů a to je třeba vyzkoušet.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na internetu stránku, ze které je možné si stáhnout varhanní koncert Johanna Sebastiana Bacha ve formátu mp3, a napište její adresu. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD Virtuální matematika a počítačová hra Alien Odyssey