Bugina ABC v akci!

Sdílej
 
Byli jste na závodech dětských bugin? Ne? A chcete vědět jak to tam vypadá? Pokud ano, máme pro vás sérii fotografií dokumentující závody konané v Roztokách u Prahy a s nimi spojený Den s ABC.

Těm z vás, kteří o dětských buginách ještě neslyšeli, stručně přiblížíme pravidla. Závody se konají ve třech kategoriích - v první jedou upravované stroje s motory o obsahu do 120 ccm, ve druhé upravované stroje s motory o obsahu do 200 ccm a ve třetí neupravované sériové buginy s motory do 160 ccm. Určitě jste si na fotografiích všimli naší ábíčkovské buginy. Tento vůz jezdí právě v kategorii do 160 ccm a řídí jej šestiletý Zdeněk Škvor.
Zatímco u našeho stanu probíhají soutěže masírující mozkové závity, o pár metrů dál se konají závody namáhající závity šroubů na motorech bugin. Tak vypadal Den ABC v RoztokáchProtože se ale v den konání závodů nesešel dostatečný počet strojů pro kategorii do 160 ccm, byl v naší bugině vyměněn motor za menší o obsahu 120 ccm a Zdeněk jel ve skupině "ostrých" stodvacítek. Použitá pohonná jednotka měla ale jednu nevýhodu - nebyla nijak upravena a zdaleka nedosahovala takových výkonů jako ostatní motory stejného obsahu. Kdo na závodech byl, určitě si všiml, jak je naše bugina proti ostatním tichá - to byl jeden z méně důležitých projevů sériového motoru. Slabší motor ale Zdeňkovi nezabránil v boji o dobré umístění. V žádné rozjížďce neskončil poslední a nakonec dojel v konkurenci rychlejších "speciálů" na slušném patnáctém místě. Některé speciálně upravované laděné motory pracují ve dvojnásobném rozsahu otáček, než serioné stroje. Několik týdnů po skončení závodů v Roztokách se konečně jely první soutěže v kategorii do 160 ccm - Zdeněk Škvor s buginou ABC s převahou zvítězil. Blahopřejeme.

MODEL BUGINY ABC

Dravé stroje na odstavném parkovišti - bláto a špína krášlí i náš vůzChcete mít doma závodní buginu a nevejde se vám do obýváku? Postavte si ji z papíru. V tomto čísle vám přinášíme úplně nový papírový model ábíčkovské buginy, který zvládnou postavit i méně zkušení modeláři. Díky měřítku 1:15 se vám určitě do bytu vejde. A pokud chcete vidět buginy v akci, přijďte na závody - 8. 9. se jedou v Letohradě, 22. 9. v Kolíně a 6. 10. opět v Roztokách u Prahy.