Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj holky a kluci,

Foto Zbyšek Prágervítáme vás u dalšího dílu celoroční vodní soutěže. Jak jsme již několikrát připomínali, vodní soutěž je jedním z mnoha střípků "vodních" aktivit, které letos Agentura Koniklec pořádá. Mezi další patří vydání knihy a videokazety s názvem Živel voda, vodní internetové stránky (www.koniklec.cz/informacnikampan), na které se vás v každém lichém čísle snažíme upozornit, činnost Sněmu dětí, do kterého jste měli možnost se na začátku roku přihlásit, a projekt Potůčky, potoky, říčky. Ten spočíval v tříměsíčním pozorování a mapování vybraného drobného vodního toku, završeným vypracováním dvou plakátů (zachycujících dobrý a špatný stav vodních toků). Tyto plakáty se pak v průběhu května shromáždily v Agentuře Koniklec a všechny byly vystaveny na společné výstavě v Hendlově dvoře v Praze na Hanspaulce. Většina prací byla zpracována velmi pěkně. Ukázky nejzajímavějších z nich vám přinášíme.

A teď již nové otázky naší soutěže:

Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) Jakým termínem (či termíny) nazýváme místa, kde podzemní voda vyvěrá (vytéká) na zemský povrch? Zjistěte, zda se ve vašem okolí takové místo nachází a jak se jmenuje. b) Uveďte rychlost, teplotu a barvu vody, pokles či zvýšení hladiny, případný pach a výskyt rostlin (viz zadání v ABC č. 5 a další) ve vámi pozorovaném potoce či řece.
Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Co je to osmóza a co způsobuje v kořenech rostlin?
Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Která malá rybka u nás dříve vysazovaná si staví hnízdo?
Voda a člověk 4. Voda a člověk
Dokázali byste říci, jakým způsobem může člověk využít vodu k otužování či ozdravění svého organismu?
Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Jaké jsou nejekologičtější prostředky na mytí nádobí?
Znečištění vody 6. Znečištění vody
Popište, jakými způsoby lidé upravovali malé vodní toky (potůčky, potoky, říčky) pro svou potřebu a jaké to mělo následky na okolní přírodu.
Žaneta Königová, okres PrahaPavlína Vávrů, okres Pelhřimov

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 14. září. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo Voda. V Českém rozhlase 2 bude vítěz tohoto soutěžního zadání uveden ve středu 4. října v pořadu Rádio na polštář. Dozvíte se i další zajímavosti k celému vodnímu tématu. Na internetových stránkách vodní informační kampaně budou výsledky uvedeny již od poloviny října. (www.koniklec.cz/informacnikampan)