Vyměňte si úvodní obrazovku Windows

Sdílej
 
Jestli se vám nelíbí mraky na startu Windows a chtěli byste je nahradit nějakým vlastním obrázkem, přečtěte si náš návod.

Jak probíhá start vašeho počítače? Většinou asi takto - přijdete ke computeru a zmáčknete vypínač na jeho skříni. Po startu BIOS se rozzáří uvítací obrazovka Windows s modrými mraky a nápisem Windows 95/98 a pak naběhne systém. Ona meteorologická část s mraky může být také nahrazena nějakým obrázkem z tematického balíku pro úpravu vzhledu systému, nebo se při startu neobjeví vůbec. Co když si ale chcete umístit na start Windows nějaký vlastní obrázek?

Skryté obrázky

Ve Windows se nacházejí celkem tři obrázky podobného typu - jeden vás vítá při startu systému a dva se s vámi loučí. Soubory ukrývající tyto obrázky mají důležitě se tvářící systémovou příponu SYS, ale neděste se, jsou to obyčejné obrázky typu BMP. Ten vítací (s nápisem Windows 95/98) nikde na disku nenajdete, ale chcete-li jej nahradit, stačí do hlavního adresáře disku C: uložit soubor LOGO.SYS. Zbývající dva (loučící) jsou uloženy v adresáři WINDOWS. První soubor (s nápisem "za chvíli bude možno počítač vypnout" u Win 95 a "činnost systému bude nyní ukončena" u Win 98) se jmenuje LOGOW.SYS a druhý (s textem "nyní můžete počítač bez obav/bezpečně vypnout") LOGOS.SYS.

Co potřebujeme

Protože je postup úpravy u všech tří obrázků stejný, podíváme se na to, jak změnit ten úvodní. Budete k tomu potřebovat nějaký obrázek v počítači (naskenovanou fotografii nebo něco podobného) a jednodu-chý grafický program, kterým jej upravíte (Malování z Windows nestačí). Velice šikovný je program Image Forte - je zadarmo a díky malé velikosti se dobře stahuje z internetu (najdete ho na adrese http://www.softseek.com). K editaci obrázku ale můžete samozřejmě použít i jiný grafický editor.

Jak upravit obrázek

Jak upravit obrázek Jak upravit obrázek Jak upravit obrázek Jak upravit obrázek Po otevření obrázku do grafického programu nejprve upravte jeho rozměry tak, aby jej bylo možné po spuštění Windows vidět. Postup je následující: Z nabídky PICTURE (mluvíme o programu Image Forte - tato funkce se může u jiných programů jmenovat jinak) vyberte volbu RESAMPLE (opět platí to, co bylo napsáno v předchozí závorce), odstraňte háček z okénka MAINTAIN PROPORTIONAL SIZE (toto nastavení zajišťuje při zvětšování a zmenšování jedné z hodnot úměrnou změnu druhé hodnoty, což je věc, kterou nechceme), do okénka WIDHT (šířka) napište 320, do okénka HEIGHT (výška) 400 a potvrďte OK. Tím jste změnili velikost obrázku na hodnotu 320x400 bodů. Obrázek je teď sice trochu protažený, ale to se po zobrazení ve Windows srovná. Teď přistoupíme k druhé operaci - změně barevné palety. Ke správnému zobrazení totiž musí mít obrázek jen 256 barev. Tato úprava je také velice snadná. Opět z nabídky PICTURE vyberte volbu CHANGE COLOR DEPHT a z vyrolované podnabídky potvrďte hodnotu 256 OPTIMIZED COLOR. Máte-li toto hotovo, uložte hotový obrázek (teď už spíše budoucí úvodní obrazovku Windows) do hlavního adresáře C:. Z nabídky FILE vyberte volbu SAVE AS, nalistujte adresář C:, z nabídky FILE TYPE zvolte BITMAP FILE (BMP), do prostoru pro název souboru napište LOGO a pomocí tlačítka OK uložte. Nyní stačí přes ikonu TENTO POČÍTAČ otevřít disk C: a soubor LOGO.BMP pomocí pravého tlačítka myši přejmenovat na LOGO.SYS (z bezpečnostní hlášky o tom, že soubor nebude možné používat, si nic nedělejte - není to pravda). Pozor - pokud používáte Windows 95, nebo jste na vašem počítači měli nainstalovaný nějaký tematický balíček, nejspíše v adresáři C: nějaký soubor LOGO.SYS už máte - pro jistotu si jej před uložením nové obrazovky zálohujte. Nyní je vše hotovo a v adresáři C: se nachází nový obrázek - teď už jen stačí restartovat počítač a můžete se kochat.

Jak to vrátit zpátky

Budete-li se chtít svého obrázku zbavit a používat původní startovací obrazovku, prostě ho z adresáře C: přesuňte jinam - když jej Windows při příštím startu nenajdou, použijí původní verzi. Výměna dvou zbývajících (loučících) obrazovek je stejná jako u vítací obrazovky, jen si musíte původní soubory LOGOS.SYS a LOGOW.SYS někam zálohovat - jinak byste je později nemohli vrátit zpátky. Tyto obrázky se totiž po smazání již neobjeví.

Autor

Dan Přibáň Repro autor