Internetový průvodce XX

Sdílej
 
OTESTUJTE SE!

Internetový průvodce XXPokud jste pozorně četli všechny díly našeho seriálu o internetu, nebude pro vás toto malé cvičení problémem. Otázky jsou voleny tak, aby se týkaly českého i celosvětového internetu a jsou z mnoha různých oblastí. Vaším úkolem je zjistit konkrétní informaci z internetových stránek. Nejdříve si ukážeme dva příklady hledání.

Příklad 1

Možná jste už slyšeli, že existuje virtuální televizní hlasatelka. Jaké je její jméno a jak se jmenuje firma, jejíž programátoři ji vytvořili? Virtuální hlasatelka zpráv sídlí na adrese www.ananova.comZačneme samozřejmě vyhledávací centrálou. Můžeme zkusit český internet, i když se nejedná o český projekt (např. Centrum). Zadáme do adresního řádku www.centrum.cz a jako klíčové slovo použijeme "hlasatelka". Hned první odkaz v seznamu výsledků vede na článek o virtuální hlasatelce. Stačí kliknout a objeví se celý text. Dozvídáme se, že se jmenuje Ananova a že si ji můžeme prohlédnout na adrese www.ananova.com. Zde je aktuální zpravodajství, ale dají se tu získat i informace přímo o projektu Ananova. Nejdříve si najdeme vpravo dole odkaz "The A-Files". Dostaneme se na stránku, kde jsou podrobnosti přímo o virtuální hlasatelce. V nabídce "Choose" vybereme kategorii "Why I look the way I do" a klikneme na GO. V článku je zde údaj o firmě, která Ananovu graficky vytvořila - Digital Animations Group. Podobnou cestou bychom se dostali k dané informaci pomocí centrály Yahoo, klíčová slova by v tomto případě byla "virtual newscaster".

Příklad 2

Výroční Zlatý dolar se skrývá pod adresou www.usmint.govJak se jmenuje oficiální americká instituce, která má od Kongresu právo razit mince a také výroční Zlatý dolar? Tato otázka zní složitě, ale stačí se jen trochu zamyslet. Hledáme americkou instituci, proto vynecháme český internet a půjdeme rovnou na stránky Yahoo nebo Altavisty. Klíčovým slovem bude samozřejmě zlatý dolar, anglicky "golden dollar". Vyzkoušíme www.altavista.com. Mezi výsledky vyhledávání je odkaz na stránky "Golden Dollar Coin", kde se dozvíme, že Zlatý dolar je výroční mince ražená institucí s názvem United States Mint. A tu právě hledáme. Chceme-li navštívit její internetové stránky, stačí použít odkaz dole na stránce (www.usmint.gov).

Internetový test

Na těchto otázkách si můžete vyzkoušet, jak dokážete internet využívat. 1. Kdy a kde byla založena holandská nadace FACE, která má za cíl zamezit ubývání kyslíku v atmosféře výsadbou nových kvalitních lesů v určených regionech (jedním z nich je i naše Šumava)? 2. Zjistěte hodnotu, na které 16. 6. 2000 skončila obchodování s akciemi společnosti Amazon Com Inc (AMZN). 3. Co je to Denis D’or a kdo jej sestrojil? 4. Napište název posledního dámského parfému od francouzské firmy Paco Rabanne. 5. Zjistěte adresu stránek, ze kterých je možné bezplatně stáhnout celé znění bible ve formátu mp3. 6. Který český novinář měl od 15. června na celý měsíc doma kameru a přenášel svůj soukromý život do internetu? Uveďte i adresu stránek, kde to bylo vidět. 7. Napište datum, kdy proběhlo poslední úplné zatmění měsíce. 8. Ve které zemi se nachází Serengeti a Ngorongoro? 9. Ve kterém roce byla spuštěna americká jaderná elektrárna Peach Bottom 2/3 v Pensylvánii? 10. Zjistěte ideální výšku feny dalmatina. 11. Zjistěte adresu webovské prezentace pražské židovské košer restaurace Jeruzalem. 12. Ve kterém roce vydal zpěvák Peter Gabriel své první sólové album? 13. Jaký je jednoslovný název Klubu českých skeptiků? 14. Jak psal v originále Karel Hynek Mácha slova "první máj"? 15. Která obec má nejblíže do Prčic?

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI

1. Arnhem, 18. 10. 1990, např. www.facefoundation.nl/uk/face/index.htm 2. 46,00, např. www.pi.cz 3. Originální hudební nástroj světové pověsti se čtrnácti klaviaturami, který napodoboval zvuk různých nástrojů. Sestrojil ho přírodovědec a vynálezce hromosvodu Prokop Diviš, např. kdo.je.zde.cz 4. Ultraviolet, např. www.pacorabanne.com 5. www.ebible.org nebo www.audiotreasure.com, např.www.audiotreasure.com 6. J. X. Doležal, např. www.nekoukat.cz 7. 20.-21. ledna 2000, např. moon.astronomy.cz/eclipse 2.htm 8. Tanzanie např. www.arid.cz/titul.htm 9. 1973/1974 - dva reaktory, např. www.eia. doe.cneaf/nuclear/page/at_a_glance/reaktors /nucweb2.html 10. 50-58 cm; uznali jsme i 54-59 cm podle http://www.volny.cz/dalmatin/index.htm, např. www.labrador.cz/dalmatin.htm 11. www.jerusalem1.cz, např. www.jerusalem1.cz 12. 1977, např. www.ubl.com 13. SISYFOS, např. www.fi.muni.cz/sisyfos 14. prwnj mág, např. maj.kgb.cz/maj-puv.html 15. Sedlec, Sedlec-Prčice (lze i Kvašťov), např. mapy.atlas.cz

Autor

Antonín Drahovzal Kresba Lukáš Fibrich