Házedlo Gripen

Sdílej
 

Stavba modelu je jednoduchá. Vystřihovací stranu z rubu natřete černou tuší a lehce přestříkněte lakem. Aby se papír nekroutil, celý list před natíráním po obvodu přilepte lepicí páskou na pracovní prkno. Po zaschnutí nátěru arch otočte a proveďte impregnaci lakem i na lícové straně. Házedlo vyžaduje pozorné orýhování, a hlavně ohýbání hran podle plných a čerchovaných čar, které jsou zřetelně označeny černýni trojúhelníčky (ohyb do rubu) nebo černými body (ohyb k tisku). Vzadu pod svislou ocasní plochou (SOP) vytvarujte oblý trup přetažením papíru o hranu pracovní desky. Před zpracováním ohybů prořízněte v dílu 1 všechny červené úsečky. Do vodorovných prořezů za kabinou zalepte tzv. přítrupová křídla z dvojic 6L (vlevo) a 6P (vpravo). Ze špejle o průměru 2,5 - 3 mm zhotovte podle dílu 4 dvě raketové střely. Zasunete je do trubičkových nosičů 2L, 2P a přilepíte zespodu na konce hlavních křídel. Potom křídla přelepte spodními plochami 3L a 3P. Vzadu střely doplňte stabilizačními křidélky, 2x díl 5, hroty raket začerněte tuší. Nyní trup házedla slepte nejprve v horní části (hřbet za kabinou), kam současně zalepíte plochu antény 7. Potom slepte SOP a pod ní sestavte kuželovou výpusť. Vpředu trup slepte červenými chlopněmi k sobě a spodní plochu překryjte dílem 8. Nahoru umístěte kabinu 10. Díly rakety 2 x 9 podlepte také příďový hrot 11, který na špici házedla můžete ještě vyvažovat zespodu navléknutou kancelářskou sponkou. Házedlo nejlépe zalétáte za bezvětří na louce se suchou trávou. Při odhazování ho držte za spodní zelenou raketu a vypouštějte mírně nahoru. Pokud je GRIPEN správně vyvážený, potřebuje k létání skutečně velký prostor - při nejlepším hodu uletěl prototyp vzdálenost téměř 15 m. Hodně zábavy a letu zdar přeje

TECHNICKÉ ÚDAJE

Jde o letoun, jehož parametry a schopnosti patří v letecké vojenské technice ke špičkovým a tvoří nepřehlédnutelný podíl ve výzbroji evropských a členských států NATO. Gripeny létají ve Švédsku, Finsku, Norsku, Dánsku, zájem o tyto stroje projevilo i Švýcarsko. Sousední Rakousko si už před časem zajistilo přednostní nákup 30 letadel a v současné době jsou gripeny vážnými kandidáty modernizace vojenského letectva armády České republiky.

PŘEDLOHA VYSTŘIHOVÁNKY

Konstrukce házedla - šipky vychází volně z profilů proudové stíhačky JAS 39 GRIPEN, sériově vyráběné švédským koncernem SAAB.