Jak funguje minidisk

Sdílej
 
OBRAZOVÁ ŠKOLA ABC 18/45 Malé rozměry, dobrý zvuk, velice snadná obsluha - to všechno jsou přednosti minidisku, který v blízké budoucnosti zřejmě nahradí magnetofonové kazety.

Přehrávač pro minidisk je zařízení fungující na podobném principu jako CD přehrávač - laserový paprsek čte data zakódovaná do jedniček a nul a elektronika přehrávače tato data převádí na zvuk. Způsob záznamu je ale u některých minidisků trochu jiný. Vyrábějí se totiž ve dvou provedeních - na jeden typ si nemůžete doma nic nahrát, lze z něj jen pouštět již nahranou hudbu. Na druhý typ nahrávat jde a jeho použití je stejné jako u magnetofonové kazety.

Nemazatelný minidisk

Povrch nemazatelného minidiskuDisky určené jen k poslouchání se nahrávají pomocí profesionálního zařízení a prodávají se stejně jako zvuková CD. Na jejich povrchu jsou místa upravená (říká se jim pity) a místa neupravená. Laserový paprsek se pohybuje po disku a čte přechody mezi upravenými a neupravenými místy jako jedničky a zbytek jako nuly. Z těchto jedniček a nul pak elektronika dekóduje informaci o nahraném zvuku (tento způsob ukládání dat je v podstatě totožný se záznamem na CD).

Přepisovatelný minidisk

Povrch přepisovatelného minidiskuMinidisky umožňující domácí záznam zvuku ukládají informaci pomocí magnetické vrstvy. Během nahrávání pracuje přehrávací laser s větším výkonem, ohřívá magnetickou vrstvu na povrchu disku nad kritickou teplotu (asi 200 oC), čímž odstraňuje její skladovací energii uchovávající data na disku. Ve chvíli, kdy je skladovací energie pryč, určí magnetická nahrávací hlava, zda bude horké místo zmagnetováno se severní nebo jižní polaritou, přičemž zmagnetovaný prostor získá svou polaritu hned po vystydnutí. Přehrávání probíhá opět pomocí laserového paprsku. Ten po dopadu na povrch disku mění působením magnetické vrstvy směr (podle polarity na jednu nebo druhou stranu) a odráží se do dvou různých snímačů reprezentujících nulu a jedničku. Do těchto jedniček a nul je, stejně jako u nemazatelného minidisku, zakódována informace o zvuku.

Co neslyšíme, půjde pryč

Aby se na minidisk o průměru 64 mmm vešlo stejné množství hudby jako na dvanácticentimetrové CD, jsou z nahrávky zvuky neslyšitelné pro lidské ucho pomocí speciálního redukčního systému ATRAC (Adaptive TRansform Acoustis Coding) odstraněny. Vše je ale uděláno tak, aby to posluchač nepoznal.