Můj web

Sdílej
 
Nový seriál pro příznivce internetu

Kresba Lukáš FibrichS novým školním rokem zahajujeme i nový seriál o internetu. Témata budou volně navazovat na předchozích dvacet dílů Internetového průvodce a jsou zvolena tak, aby prohloubila vaše dosavadní znalosti v tomto oboru. Nejprve se podrobněji podíváme na e-mail, jednu z nejdůležitějších služeb internetu, kterou by měl ovládat každý. Několik dílů bude věnováno vytvoření osobních stránek ve struktuře, jakou si sami zvolíte, s pomocí příkladů. V druhém pololetí se opět podíváme na internet z praktické stránky tak, abychom vám ušetřili zbytečné starosti a peníze.

Opáčko

Jak již bylo řečeno, budeme vycházet z toho, co bylo napsáno v Internetovém průvodci. Bude proto užitečné zopakovat si několik základních údajů o internetu a práci s ním. Internet je celosvětová počítačová síť, a jako taková nezná hranic. Můžeme se podívat na stránky z České republiky, Japonska nebo třeba Austrálie stejně snadno, jako když listujeme v knize. Potřebujeme k tomu pouze jednoduchý program na prohlížení internetových stránek, který se nazývá prohlížeč, anglicky browser. V okně tohoto programu se zobrazují ty stránky, jejichž adresu zadáme do tzv. adresního řádku. Internetovou adresu můžeme buď někde vyčíst, slyšet nebo odvodit. Pro odvozování platí jednoduchá pravidla, adresa má nejčastěji podobu www.nazev.cz/com. Na začátek dáváme www jako název služby, kterou používáme, pak přijde to, co hledáme, například název firmy, školy, instituce nebo obecné slovo, a za poslední tečku píšeme vrcholovou doménu - zkratku státu nebo oboru. Pro Českou republiku je to .cz, pro svět nejčastěji .com. Například adresa deníku Blesk bude www.blesk.cz. Pokud neuspějeme s vymýšlením adresy, mohou nám pomoci tzv. vyhledávače, na jejichž stránkách jsou databáze obsahující informace o ostatních stránkách. Jednoduchým dotazem můžeme najít požadované informace nebo hledané stránky. Příkladem českých vyhledávačů mohou být www.centrum.cz nebo www.seznam.cz, ve světě pak www.yahoo.com nebo www.altavista.com. Pro práci na internetu nepotřebujeme víc než umět číst, psát na klávesnici a hýbat myší. Samotný pohyb po stránkách je umožněn díky odkazům. To jsou taková místa na stránkách, která odkazují na další stránky. Na odkaz stačí kliknout myší. Poznáme jej podle toho, že když na něj najedeme myší, kurzor se změní v malou ručičku. Vyhledávače jsou brány do světa internetu - vlevo je úvodní obrazovka českého Seznamu a vpravo mezinárodní Altavisty Vyhledávače jsou brány do světa internetu - vlevo je úvodní obrazovka českého Seznamu a vpravo mezinárodní Altavisty Pracovat s internetem nebo se na něm jen tak bavit je docela snadné a zvládne to opravdu každý.

TÉMATA NOVÉHO SERIÁLU

E-mailová schránka pro pokročilé 1. Nastavení poštovního klienta, vytvoření automatického podpisu, práce se zprávami, třídění. 2. Pravidla slušného chování při práci s elektronickou poštou, automatická pravidla v poštovní schránce. 3. Možnosti kódování v praxi - PGP, teorie elektronického podpisu. Tvorba vlastní stránky 1. První jednoduchá stránka prakticky. 2. Propojení dvou a více stránek, provázání pomocí odkazů. 3. Návrh grafické podoby stránek. 4. Struktura stránek, návrh ovládacího menu. 5. Šablona stránky podle vytvořené struktury a grafických pravidel. 6. Vložení obsahu stránek. 7. Správa složitějších stránek, jaký nástroj zvolit pro usnadnění aktualizace a kontrolu. 8. Umístění stránek na internet - volba místa, odzkoušení, optimalizace. 9. Registrace doménového jména a přidání stránek do vyhledávačů. Internetová témata - druhý stupeň - Tipy a triky ve vyhledávání - pokročilé vyhledávání a žebříčky nejnavštěvovanějších stránek na světě. - Všechno o zdraví na internetu - informace pro zdravé i nemocné, o lécích, o výživě. - Cestování - mapy, jízdní řády a prodej letenek on-line, průvodci, cestovní kanceláře, pojištění. - Automobily na internetu - od nákupu až po testy, rodinné i sportovní vozy, zajímavosti. - Sport na internetu - klasické sporty od fotbalu a hokeje až po šipky nebo formuli 1. - Telefonování a faxování přes internet - praktický návod. - Internetová televize - formáty audio/video záznamů. Vše, co lze vidět a slyšet na internetu.

NAPIŠTE NÁM

Narazili jste na internetový problém, který neumíte vyřešit? Zajímalo by vás nějaké internetové téma, jemuž jsme se v našem seriálu nevěnovali? Napište nám a my se vám pokusíme co nejlépe odpovědět. Bude-li některý problém složitější, věnujeme mu celý díl seriálu. Pište na adresu redakce: Domažlická 11, 130 50 Praha 3. Obálku označte nápisem "Můj web".