V korunách pralesních velikánů

Sdílej
 
Procházku na visutých lávkách padesát metrů nad pralesním podrostem bych zařadil mezi adrenalinové sporty. Není sice fyzicky nikterak namáhavá, ovšem pokud nejste cvičenými horolezci, pak si to fakt užijete.

V korunách pralesních velikánůV korunách pralesních velikánů Umožnit obyčejným turistům procházku korunami pralesních velikánů spojenou s pozorováním přírody a neskutečnými výhledy do krajiny napadlo kohosi před mnoha lety. Stačilo upevnit mezi stromy bezpečné lávky, jakési nikam nevedoucí visuté mosty. Nejlépe někde ve svahu, aby byl snadný přístup na první z nich. Vlastní realizace byla však jistě nesmírně náročná. Už jen ta představa - vyšplhat desítky metrů nad zem, vytáhnout tam vše potřebné a s tím obtížně manipulovat... První lávky byly dřevěné, uvázané motouzy z přírodních materiálů ke kmenům stromů. Je jasné, že ve vlhkém klimatu musely být neustále opravovány a vyměňovány a riziko pohybu na nich bylo poměrně vysoké. Jejich zbytky můžeme ještě dnes vidět vedle lávek nových, a na některých místech dokonce dosluhují. Dnešní lávky, tzv. canopy walkway, které jsme navštívili na dvou místech v Malajsii, jsou většinou vyrobené z lehkých nerezových materiálů a upevněné ocelovými lany. Ovšem "zábradlíčka" extrémně vratkých cestiček jsou stále jen ze slabých sítí, navíc tak nízkých, že vám někde nesahají ani k pasu.

SAFARI NA HOUPAČCE

Výprava do pralesaNa lávky je nejlepší vydat se časně ráno nebo před setměním. V té době je prales nejaktivnější a při troše trpělivosti můžete zblízka pozorovat mnoho zajímavých zvířat. Vysoko nad zemí je domov orangutanů, gibonů a mnohem početnějších makaků, nejrůznějších veverek a poletuch, stejně jako mnohých poloopic. Ovšem mnohem častěji se poštěstí pozorovat některé ojedinělé ptačí druhy. Stačí usadit se na "křižovatce", tedy ochozu kolem některého z kmenů, zapomenout, že pod vámi je hlubina a mezi prkny palcové mezery, a věnovat se pozorování. Ochozy jsou pevně ukotvené, nehýbají se, a tak je z pochopitelných důvodů pořád lepší být na nich než stát uprostřed dvacetimetrové houpačky a riskovat, že se při zvednutí dalekohledu rozkmitá jako ta na pouti.

V RÁJI ZVÍŘAT

Do korun malajských pralesů patří zoborožci. Nejspíš je uvidíte přeletovat, připomínají velká barevná rogala s obřími motory na čumáku - silnými dlouhými zobáky. Jakmile si sednou do větví, zmizí jako predátor ve slavném filmu. Tak dokonale totiž jejich opeření splývá s okolním prostředím. Při troše štěstí se nad korunami stromů objeví někteří dravci, kterých žije v pralesích požehnaně, ovšem jsou velmi obezřetní. Zato ledňáčci - ty zde můžeme vidět i daleko od vody - se obyčejně moc nebojí. Nejbohatší je pochopitelně svět malých opeřenců. Ovšem orientovat se v něm - i když s kvalitním určovacím atlasem - je nesmírně obtížné. A tak nezbývá než střídat dalekohled s horečnatým listováním knihou a doufat, že alespoň některý ptáček posedí na větvičce u ochozu do té doby, než odhalíte jeho totožnost. Během dopoledne se na visutých cestách objevují turisté z celého světa. Drobní Japonci i Američané v pestrobarevných košilích, všudypřítomní Ho-lanďané, Australané i mladí dobrodruzi ze západní Evropy. Křičí, výskají vzrušením, sdělují si dojmy, fotografují se na těch nejnesmyslnějších místech. Všechna zvířata již dávno prchla, a tak nezbývá než odejít. Ale stálo to za to - ještě teď se mi klepou kolena. Obří motýli vládnou kvetoucím stromům a keřům Bizarní květy vyrůstají i z větví Černý zoborožec (Buceros rhinoceros) patří k největším opeřencům pralesa v Malajsii

KDE NAJDETE CANOPY

Chodníčky v korunách stromů nejsou jen doménou Malajsie (zde stavby organizuje Canopy Biology Program). Vidět a projít je můžete třeba v Belize (Blue Creek Preserve), v Portoriku (El Verde Field Station), v Peru (Amazon Center for Environmental Education and Research ACEER), a dokonce v USA, kde je postavila jedna škola (viz druhý www odkaz), i jinde. Zájemce odkazujeme na tyto stránky http://www.rainforestventures.com/walkway.htm http://www.netspace.org/~eliza/fc.html