Zvonice na stůl

Sdílej
 
Bim, bam, bim, bam... Chcete-li mít na stole malou elektronickou zvonici, postavte si ji.

Základem zvonice je řídicí elektronika, ta ovládá elektrický motorek, který kýve zvonem. Zapojení integrovaného časovače typu NE555 patří mezi takzvaná katalogová. Pomocí trimrů P1 a P2 nastavujeme nejen frekvenci generovaných kmitů, ale i jejich střídu, což je poměr mezi délkou impulzu a délkou mezery. Tímto způsobem řídíme motorek M. Ten je ve vhodnou dobu (danou nastavením trimrů) připojen přes spínací tranzistor T ke zdroji a příděl energie je právě takový, aby zvonek udržoval rozkývaný. Podle typu motorku a velikosti zvonku určíme typ výstupního tranzistoru T. Proud procházející motorkem nesmí samozřejmě přesáhnout povolenou hodnotu kolektorového proudu. Pro většinu aplikací zřejmě postačí typ BSY 34 nebo podobný s kolektorovým proudem do 1A.

Jednoduchý mechanismus

Samostatnou kapitolou je mechanická část konstrukce. Popíšeme ji pouze informativně, protože rozměry motorku a zvonku jsou nakonec rozhodující. Mechanické uspořádání je zřejmé z fotografie. Ze dvou plastových nebo dřevěných destiček slepíme základnu pro pouzdro baterií, které k základně připevníme pomocí gumiček. Váha baterií nám zároveň zajistí, aby se při kyvu zvonku nekývala celá zvonice. Plošný spoj uchytíme šroubkem na destičku a tu přilepíme k základně. Motorek je uchycen přímo nad plošným spojem způsobem, jaký vám bude vyhovovat (například připájením na vývody nebo šroubky). Na očko zvonku připájíme nebo přišroubujeme kousek drátu o délce cca 30 mm (záleží na rozměrech zvonku, který se musí v celém rozsahu volně kývat). Drát spojíme s hřídelí motorku buď opět pájením, nebo šroubkem. Pro tento účel vyhovuje dobře například svorka vymontovaná z běžně prodávané dvojsvorky do plošných spojů. Následuje už pouze připojení baterií přes spínač, který vyvedeme tenkými vodiči mimo zvoničku. Po zapnutí můžeme začít nastavovat zvonění. Zařízení pracuje v několika režimech - od rychlého cinkání po pomalé kyvy. Pro dokonalý dojem ho ještě můžete zakrýt modelem skutečné zvonice, vyrobeným třeba z kartonu.

ROZPIS SOUČÁSTEK

Integrované obvody IO - NE 555 Tranzistory T - BSY34 Diody D1, D2, D3 - 1N4148 Rezistory R1, R2 - 1k R3 - 150 P1, P2 - miniaturní trimr M1 Kondenzátory C1 - elektrolyt 47M C2 - keramický kondenzátor 10n Ostatní M - stejnosměrný motorek (např. Mabuchi) S - posuvný spínač