Tzar

Sdílej
 
Co se hraje Santor je královský synek, jehož coby nemluvně svěřuje otec do výchovy vesničanovi s dobrým srdcem - muži jménem Brian. Roan, Santorův otec, se pak vydává do bitvy, kde zahyne a tím celá jeho říše Keanor padá do područí zlouna Borgha.

Co se hrajeToto je zjednodušený úvod do hry Tzar. Je nutné ještě říct, že nejde jen o dobývání území a porobování nepřátel, ale i o získání magické koule, jež dá svému majiteli obrovskou moc.

Hrdina Santor

Hra začíná ve chvíli, kdy Santor, který právě dosáhl dospělosti, kácí se svými přáteli v lese stromy. Život mladého prince není žádné peříčko. Vše se ale změní v okamžiku, kdy do vesnice vtrhnou Borghovi vojáci a zabijí milého strýčka Briana. Santor sám jen o vlásek unikne smrti a zachráněn čarodějem Ghironem se vydává na vojenské tažení dobra proti zlu. Ghiron se stane jeho věrným průvodcem. A tady se dostáváte ke slovu vy. Nejprve seženete po lesích zbytky vojska krále Roana a s nimi zahájíte partyzánský způsob boje. Budete přepadávat malé vojenské oddíly, krást Borghovo zlato a postupně osvobozovat vesnice sužované nájezdníky. Uloupené zlato vám umožní stavět nové budovy, vylepšovat své vojsko, a především zabírat stále větší území.

Pro každého něco

I když je Tzar realtimová strategie, na první pohled nejvíce podobná Age of Empires II (recenze ABC 3/45), má celou řadu RPG prvků. Hlavní hrdina, který je na začátku úplný moula, jenž se umí ohánět jen dřevorubeckou sekyrou, se po několika misích stane neohroženým vojevůdcem. Zkušenosti nabyté v boji však nezůstávají jen Santorovi, ale i ostatním postavám. A abyste nehnali do boje jen tlupu sedláků se zbrojí, můžete vojáky cvičit i v dobách klidu a míru ve speciálních školicích střediscích. Takto se dá vybudovat špičková profesionální armáda, ale stojí mnoho peněz. Ve hře můžete také najít předměty (meč, štít, lektvar), které při následném použití dávají tomu vojákovi, který je sebere, speciální vlastnosti. Tyto předměty můžete získat i v boji, zabijete-li nepřítele, který je nese. Na druhou stranu, když vám zabijí Santora, je po bitvě, i kdyby za vámi stála stohlavá armáda. Je třeba si dobře rozmyslet každý útok, abyste nepřišli o důležité a drahé jednotky. Ale věřte, že takto je strategie mnohem zábavnější, než když proti nepříteli ženete hordy bezejmenných vojáků. Co se hraje Co se hraje Co se hraje

Co všechno najdete

Ve hře proti sobě stojí Evropané, Arabové a Asiati. Za druhé dvě národnosti můžete hrát v samostatných misích a také ve vyšších úrovních kampaně. Liší se mezi sebou jak ve stavbách, tak i v bojových jednotkách. Důležitý rozdíl je také v náboženství. Každá národnost má svoji víru, která jí přináší specifická kouzla. A kouzla jsou v této hře velice důležitá. Jinak je to u všech stejné. Vesničané chodí pro dřevo, kámen a zlato, chovají dobytek, pěstují obilí a zeleninu a stavějí baráčky. Některé stavby a jednotky jsou závislé na jiných stavbách a jednotkách. Prostě klasika. Tzar je výborná strategická hra, a i když mi až příliš často připomínala jiné hry stejného typu, myslím si, že určitě stojí za to. Jistě vás potěší spousta malých, ale významných detailů, jako např. zvěř prohánějící se po lese, měnící se počasí, střídání dne a noci, a především kompletní překlad do češtiny.

CHEATY

Při podvádění stiskněte ENTER, zadejte cheat a opět stiskněte ENTER. hmprettypleasewithsugarontop - nejprve napište tuto prosbičku a pak můžete použít následující kódy hmpetleva - získáte 50 000 všech zdrojů hmreveal - odkryje mapu hmnofog - odstraní válečnou mlhu hmnotech - všechny vynálezy hmbuildozer - rychlé stavění budov hmgod - vybraná jednotka se stane nesmrtelnou