Můj web 5

Sdílej
 
Tvorba vlastní stránky - první jednoduchá stránka

Můj web V několika následujících dílech našeho seriálu vás seznámíme s tvorbou jednoduchých internetových stránek. Ukážeme vám, jak vkládat na stránky text a obrázky, jak tvořit odstavce či seznamy, jak stránky propojovat odkazy a jiné užitečné věci.

Jazyk HTML

Vyvolání zdrojového kódu internetové stránkyV internetovém průvodci jste se dozvěděli o nástrojích, které se pro tvorbu stránek používají. Nejčastěji jsou to tzv. HTML editory, které mají vlastnosti obyčejného textového editoru, jakým je například Notepad pod Windows. HTML (HyperText Markup Language) je programovací jazyk pro web. Samotná internetová stránka je obyčejný textový soubor, do kterého se vkládají kromě textu i speciální HTML příkazy, jimiž se ovlivňuje vzhled a struktura výsledné stránky. Jednotlivé příkazy se zapisují pomocí pevně stanovených značek, jež se vkládají mezi špičaté závorky < &gt. Tyto značky se nazývají tagy a prohlížeči dávají na vědomí, jak má danou stránku zobrazit. Tagy jsou obvykle párové, to znamená, že příkaz má začátek a konec, mezi nimiž je uzavřená část textu, na kterou se příkaz vztahuje. Zakončující značka má stejný tvar jako zahajující, ale obsahuje navíc lomítko. Například <b&gttučně</b&gt se zobrazí tučně. Abyste si svou první stránku mohli ihned prohlížet, budete potřebovat textový editor a prohlížeč. Na disku počítače nebo přímo na ploše si vytvořte složku, kam si budete ukládat nové stránky a obrázky. Textový editor s příkazy Zobrazení vytvořeného základu stránky v prohlížeči Každá stránka má předepsanou základní pevnou formu, kterou byste měli dodržovat. záhlaví stránky vlastní zobrazený text Všimněte si, že všechny značky jsou párové, celá stránka je uzavřena značkou HTML, záhlaví stránky značkou HEAD a vlastní zobrazovaný text značkou BODY. Začneme nyní s naší stránkou. Do textového editoru napište: <TITLE&gtMoje první stránka</TITLE&gt Abyste se mohli podívat, co jste vytvořili, musíte soubor uložit. Z nabídky Soubor vyberte Uložit jako. a nastavte uložení do nové složky, kterou jste si předtím vytvořili. Název souboru záleží na vás, například obsah nebo krok1. Za název musíte přidat příponu .htm, například obsah.htm. Nyní poklepte na tento nový soubor a podívejte se do prohlížeče na výsledek. Uvidíte zcela prázdnou stránku, ovšem název té stránky - na horní modré liště okna - bude znít Moje první stránka. Příkaz TITLE tedy přidělí název celé stránce. Nyní byste mohli přidat nadpis a kousek textu v odstavcích. <TITLE&gtMoje první stránka</TITLE&gt <H1&gtZačínáme</H1&gt <P&gt Pod nadpis první úrovně jste vložili první odstavec. <P&gt A tady je druhý odstavec. Značka P je zvláštní tím, že není párová, takže byste konec hledali marně. Budete-li na své stránce dále pracovat a zavřeli jste si textový soubor, nejrychleji si jej vyvoláte tak, že poklepete na ikonku nové stránky (obsah.htm) a tím otevřete okno prohlížeče. Potom z nabídky nahoře vyberte Zobrazit - Zdrojový kód a tím si otevřete textový soubor s rozpracovanou stránkou.

SLOVNÍČEK POJMŮ

HTML editor - jednoduchý program, který se používá podobně jako textový editor a slouží k tvorbě internetových stránek Tag - značka, příkaz, kterým říkáme prohlížeči, jak má zobrazit text, jenž je značkami ohraničen. Tagy jsou obvykle párové, mají začátek a konec a uvádějí se v závorkách < &gt Příklady používaných tagů: <P&gt - nový odstavec <BR&gt - nový řádek <H1&gt<H2&gt - nadpis první úrovně, nadpis druhé úrovně <B&gt - zobrazení písma boldem

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Lukáš Fibrich