Thief II

Sdílej
 
The Metal Age Co se hraje Koberec na podlaze tlumil kroky a on se pomalu posouval tmou, jako by sám byl její součástí. Strážní ho minuli bez sebemenšího podezření - cesta dál byla volná.

Thief IIV každém oboru najdete špičkové profesionály, i mezi zloději. Jedním z nejlepších v tomto oboru je Garrett. Jeho cesta mezi lupiče byla celkem přímá. Mladého Garretta přistihl při drobné krádeži jeden z představených ctihodného cechu zlodějů. Že si ho zprvu ani nevšiml, svědčilo o tom, že má talent. A tak mladík dostal základní zlodějský výcvik a vydal se za prvními úkoly. To už je ale dávno. Tuto kapitolu v životě dnes již zkušeného lupiče známe z prvního dílu legendární hry nazvané jednoduše Thief - zloděj. Garrett nepřestal ve svém oboru působit a leží před ním další náročné mise.

Čistá práce

Ovšem ne každý počítačový hráč se již v této 3D hře viděné vlastním pohledem vydal do domů plných stráží i do podzemních prostor obývaných nejrůznějšími obludami. A my se proto podíváme na lupičské řemeslo trochu zblízka. Posláním dobrého zloděje je splnit zadaný úkol, získat co nejvíce cenností a pokud možno nikomu neublížit. Jelikož se ale strážní nedají bez násilí přesvědčit, aby nehlídali, musíte je nějak vyřadit ze hry. K tomu slouží obušek. Stačí se nepozorovaně přiblížit k oběti, jemně ji praštit po hlavě a omráčené tělo někde schovat - je to ten nejšetrnější způsob, jak se dostat do hlídaného objektu. Právě plížení a ukrývání se v tmavých koutech je jednou z nejsilnějších Garrettových zbraní, mistr zloděj dokáže perfektně odhadnout, kdy je vidět a kdy ne. Aby hráč poznal, jak moc Garretta kryje příkrov tmy, je uprostřed obrazovky umístěn indikátor světla - čím je černější, tím méně jste vidět. Thief se tak díky nenápadnému plížení blíží spíše ke strategii než k divoké střílečce. Kromě obušku nosí u sebe Garrett i meč - ovšem zabíjet by profesionální zloděj neměl (hrajete-li na obtížnost expert, tak většinou nesmíte nikoho zabít a ve střední obtížnosti můžete takto odstraňovat jen stráže). Garrett toho ale v přímém boji stejně moc nevydrží, a tak je lepší každého omráčit nebo obejít. Poslední zbraní, kterou máte k dispozici, je luk, je to ta nejuniverzálnější věc, jakou můžete mít. Stačí zvolit správné střelivo. Vodní šípy zhasínají louče, šíp s lanem vám umožní vyšplhat téměř kamkoliv, mechový šíp pokryje zem jemnou vrstvou tlumící kroky atd. atd. Kromě zbraní můžete používat i různé vybavení. Nejdůležitější je sada šperháků, ale hodí se i oslepující bomby, špehovací oko nebo různé elixíry. Thief II Thief II

Propracovaná hra

Garrett je mistr svého oboru a dostává jen náročné úkoly. Zadání jednotlivých misí je velice dobře promyšlené a všechno na sebe smysluplně navazuje. Na to, co je vaším úkolem, má velký vliv volba obtížnosti. Zatímco na nejlehčí stačí většinou zvládnout jediný úkol, na úroveň expert vám přibude několik dalších zadání, která vám celou misi řádně zkomplikují a zpestří. Jednou z nejlépe zvládnutých věcí je provedení jednotlivých lokací. Většina misí se odehrává uvnitř skvěle vypadajících budov. Stačí se ponořit do temných chodeb a nasávat perfektní atmosféru, při níž se dokonale vžijete do role lupiče gentlemana. Přeji vám dobrý lov.

CHEATY

Chcete-li přeskočit misi, stiskněte současně klávesy [CTRL]+[ALT]+[SHIFT]+[END] Peněz jako želez můžete mít, pokud vyeditujete soubor DARK.CFG a změníte číslo u položky CASH_BONUS. Další misi začnete s vámi zadaným množstvím zlaťáků (původní soubor si ale před touto operací zálohujte).

Autor

Dan Přibáň Thief II česky - češtinu pro tuto hru si můžete stáhnout ze stránky &lt