Skříňový návěs US typ 2

Sdílej
 

Skříňový návěs US typ 2Americké návěsy se odlišují od návěsů používaných v našich podmínkách v jednom základním parametru - rozvor náprav (tj. vzdálenost os kol tahače a návěsu) je o poznání větší. Rozvor určuje jízdní vlastnosti vozidla. Krátký rozvor je vhodný do terénu, pro nízké rychlosti a do stísněných prostor, naproti tomu dlouhý rozvor vyhovuje silničnímu, a především dálničnímu provozu a vyšším rychlostem. Čím je rozvor větší, tím je jízda vozidla klidnější a bezpečnější. Model návěsu Minibox můžete postavit ve dvou provedeních - základní provedení s krabičkovým podvozkem, nebo modelové s podvozkem funkčním. Kromě vlastního návěsu jsou k dispozici díly na sestavení točnicového podvozku. Pak návěs může být připojován k tažným vozům jako přívěs.

Základní provedení

Pro sestavení návěsu postačí pět dílů - č. 1, 2, 4, 5, 6 - a špejle A. Pokud budete chtít model vybavit funkčními opěrnými nohami, použijete i díly č. 7 - a špejli B. Pro sestavení krabičkového točnicového podvozku poslouží díly č. 3, 18, 19 a zapojovací hák C. Skříň vozidla - díl č. 1 - je vhodné podlepit kancelářským papírem a pod zátěží nechat proschnout.

Sestavení skříně vozu

Při sestavování skříně slepte nejprve boky s čely (krok 1-4). Před zaklopením dna, krok 5, vložte do propíchnutého otvoru špejli A, uříznutou podle návodného obrázku. Dbejte, aby na lícové straně vyčnívala 8 mm. Špejli z rubové strany zakápněte lepidlem a nechte zaschnout. Její poloha vůči spodní straně nemusí být v této fázi přesně kolmá. Na vyčnívající špejli nasuňte z rubové strany připravený díl č. 5. Při jeho lepení ke dnu skříně dbejte na kolmost. Styk špejle s dílem č. 5 zakápněte lepidlem a dno zaklopte (krok 5).

Sestavení návěsu

Díl č. 4 můžete přilepit na označené místo skříně a k němu opěrné nohy - díl č. 6 - napevno, nebo použijete díly č. 7 a špejli B. Ve druhém případě budou opěrné nohy sklopné. Pokud se rozhodnete pro druhý způsob, propíchněte v dílu č. 4, 6 a 7 označené otvory. Na konec připravené špejle navlékněte jeden kroužek - díl č. 7 - a zakápněte jej lepidlem. Po zaschnutí spoje vsuňte volný konec špejle do otvoru označeného na sousední chlopni šipkou. Na špejli nyní nasuňte další dva kroužky a volný konec špejle vsuňte do druhého otvoru. Kroužky posuňte k oběma čelům dílu č. 4 a opatrně je přilepte ke špejli, která se musí stále volně protáčet. Nakonec přilepte k vyčnívajícímu konci špejle slepený díl č. 6. Celek pak přilepte na označená místa skříně. Posledním krokem je přilepení slepeného podvozku - dílu č. 2. Nakonec zatřete bílá místa lepených hran a spojů patřičným odstínem vodové barvy nebo tuše.

Sestavení krabičkového točnicového podvozku

vystřihovánkySlepte díl č. 3. Podle návodného obrázku vytvarujte z kousku slabého drátku, špendlíku, kancelářské sponky apod. zapojovací hák C. Připravte si díl č. 18 - oj. Podle návodného obrázku díl vytvarujte a vložte do něho připravený hák. Přilepte jej kouskem lepicí pásky a potom slepte obě poloviny dílu a chlopně. Celek pak přilepte na označené místo dílu č. 3. Točnu - díl č. 19 - podlepte tužším papírem a přilepte k dílu č. 3.

Modelové provedení

Rozdíl mezi oběma provedeními je v podvozcích. V modelovém provedení ponecháte stranou díly č. 2 a 3. Naopak použijete díly č. 8 - 17. Bude-li vaše práce přesná, budou podvozky jezdit a pružit. V opačném případě se můžete kdykoliv vrátit k podvozkům krabičkovým. Pro sestavení skříně a dílu č. 4 platí návod základního provedení.

Sestavení točnicového podvozku

V dílu č. 1 propíchněte vyznačené otvory. Slepte díl č. 8, vsuňte jej do dílu č. 1. Přilepte chlopně a slepte oba boky. Dále slepte boky s čely dílu č. 1 tak, aby chlopně byly přilepeny na vyznačená místa z vnější strany! Ke spodní straně dílu č. 8 přilepte zbývající konce dílu č. 1. Dbejte, aby vzniklé kapsy byly pravidelné a daly se do nich zasunout pružicí prvky (díly č. 10, viz níže). Přilepte sestavenou oj (viz výše) a vzduchojem - díl č. 15 (natočte a přilepte jej na špejli, kterou potom uříznete) - a díl č. 19 (točnu podlepenou tužším papírem). Podobně budete postupovat při sestavování hlavního podvozku. Ten se skládá z dílů č. 9 a 12. Pružicí prvky - díly č. 10 - se skládají do harmoniky. Každý druhý ohyb je opačný, označený čerchovanou čarou. Pro přesnost práce je rýhujte stejně jako ostatní ohyby, tj. z lícové strany, rýhujte pomocí neostrého nástroje tak, abyste papír neprořízli. Pokud papír proříznete, bude díl méně pružit. Díly č. 10 složte bez lepení (!) do harmoniky a volně vložte do kapes vytvořených v podvozcích. Správně vytvořený pružicí prvek se roztáhne po celé výšce kapsy. Osy kol A vsuňte do kapes podvozku, pod pružicí prvky.

Sestavení kol

V dílech č. 17 propíchněte otvory. Vystřihněte vnější a vnitřní strany kol - díly č. 16 a 17. Z kancelářského papíru nařežte proužky široké 6 mm. Na pracovní špejli navíjejte připravené proužky (bez lepení) tak dlouho, až smotek dosáhne průměru kola. Konec pásku přilepte ke smotku. Na špejli navlékněte vnitřní stranu kola - díl č. 17 - a přilepte ji. Kolo sejměte ze špejle a přilepte vnější stranu kola. Kola zatřete černou tuší a nasaďte je na osy kol v podvozcích. Kola prozatím nepřilepujte. Pružicí prvky podvozku se musí "ochodit". Až bude podvozek spolehlivě pružit a jezdit, kola přilepte. Věříme, že funkční podvozek uspokojí i náročnější modeláře.

Autor

Milan Weiner Kresby autor