Malujte na sklo!

Sdílej
 
Loni jsme na mezinárodním veletrhu Model Hobby v německém Lipsku narazili hned na několik firem zabývajících se výrobou barev na sklo. V průběhu roku tato módní novinka pronikla i do českých zemí a na letošním pražském Model Hobby byly představeny barvy na sklo i českým zájemcům.

Barvy na sklo se dají koupit pouze ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami pro umělce a sochaře a jsou poměrně drahé. Než si je proto půjdete koupit, měli byste vědět několik základních faktů. Především existují barvy ředitelné a neředitelné - odlupovací. Ředitelné mohou být založeny na vodní bázi (dají se ředit vodou), nebo na syntetické bázi (ředí se terpentýnovým ředidlem nebo speciálním ředidlem White Spirit).

Konturovací barvy

Ředitelné barvy se prodávají ve skleněných lahvičkách a konturovací barvy v tubáchU neředitelných barev jsou kromě základních potřebné ještě barvy konturovací. Ty se nanášejí na sklo z tuby o obsahu 20 nebo 25 ml. Nejsou průhledné a tvoří se jimi silnější linky, které po zaschnutí ohraničují budoucí barevné plochy, aby se barvy nerozpily. Konturky se nemusí používat pokaždé, je třeba však vyčkat na zaschnutí jedné barvy, než nanesete barvu sousední. Základní konturovací barvy jsou černá a šedivá, ale některé firmy je vyrábějí ve všech tmavších barvách, a to i zlaté, stříbrné či metalizované. Ceny závisí především na prodejci a na výrobci. Uvádíme přibližné ceny jen některých barev. 20 ml barvy Relief Paint od firmy Talent koupíte za 108 Kč, od firmy Lefranc-Bourgeois 25 ml za 117 Kč, od Marabu 20 ml za 128 Kč.

Barvy neředitelné - odlupovací

Barvy neředitelné se prodávají v plastových lahvičkách, ze kterých se vymačkává barva tenkým hrdlem sloužícím jako hrot pera. Obrázky se nejprve nakreslí na tenkou průhlednou fólii, pod niž si můžete dát šablonu s obrázkem, který chcete malovat. Na obrysy použijete konturovací barvu a necháte zaschnout, po 1-2 hodinách nanesete ostatní barvy a necháte důkladně zaschnout. Teprve při zasychání barva zprůhlední. Pak celek opatrně sloupnete a nalepíte na určené místo. K tomu není třeba lepidla, obrázek k hladkým plochám přilne sám. Tyto barvy nejsou vhodné pro nátěr větších ploch a používají se především pro malé a středně velké obrázky. Dají se ovšem použít i na místech, kde zcela nevynikne jejich průhlednost. 80 ml barvy značky Glasdesign stojí 151 Kč, stejné množství barvy Marabu také okolo 150 Kč. 1 2 3

Barvy ředitelné

Při malování barevných ploch není třeba být důsledně přesný. Barva po zaschnutí zprůhlední a konturka se zvýrazníNanášejí se tenkým štětcem a jsou určeny k malbě přímo na sklo. Prodávají se v lahvičkách, podobně jako inkoust, většinou po 15 a 50 ml. Jsou vhodné k malování větších ploch. Umožňují vytvářet průhledné obrázky na skleněném nádobí, oknech, zrcadlech, vázách i obyčejných lahvích. Některé barvy jsou určené přímo na nádobí, jsou zdravotně nezávadné a vytvrzují se tepelnou úpravou. Konturovací barva se většinou nepoužívá kvůli přesnějšímu nanášení barvy a také aby vznikl efekt rozpitých barev. U nás jsou k dostání ředitelné barvy Glasart od firmy Marabu (ředidlo White Spirit), 50 ml stojí 165 Kč, dále Hobby-line (ředidlo terpentýn) 20 ml za 81 Kč či od firmy Lefranc-Bourgeois barvy Vitral (ředidlo White Spirit) za 118 Kč 50 ml.

DŮLEŽITÉ RADY

Až si budete barvu kupovat, zeptejte se na její vlastnosti. Některé barvy totiž nevydrží například mytí v myčce na nádobí nebo použití v mikrovlnné troubě. Odlupovací barvy nesnášejí teploty pod bodem mrazu. U těchto barev musíte také dávat velký pozor při sundavání z fólie, aby se obrázek nepřetrhl nebo nevytáhl. Všechny barvy jednoho druhu můžete samozřejmě míchat podle základních pravidel míchání barev.