The Devil Inside

Sdílej
 
Co se hraje "Kamery jedna až pět v pořádku, pane." "Helikoptéra v pořádku, sledujeme dodávku, právě se blíží k cíli." "Tady Dave, jsem na místě, jdu na to."

The Devil InsideKolem starobylé usedlosti na předměstí Los Angeles se tvoří policejní kordony, neprodyšně uzavírají okolí i všechny příjezdové cesty. Poblíž zastavuje dodávka, vyskakuje z ní chlapík s rudými vlasy, neprůstřelnou vestou a automatickou pistolí v ruce - Dave Ackland. On a kameraman vstupují branou do zahrady domu Shadow Gate, show Devil Inside může začít. The Devil InsideNa poli akčních adventur viděných pohledem třetí osoby se už dlouho nic opravdu zajímavého nestalo. Po už značně omšelé Laře a několika jejích fantasy klonech ale přichází Devil Inside od firmy Cryo, aby všem ukázal, jak se to dělá správně po francouzsku.

Temný příběh

Temný příběhDěj hry začíná relativně jednoduše (jdete vymlátit zelené zombie, co lezou z toho baráku), postupně se ale zajímavě zamotává a za chvíli zjistíte, že vlastně už zase zachraňujete lidstvo. I když se ve hře vyskytují i adventurní prvky, jde především o akci. Ta je opravdu filmová (přispívá k tomu snímání scény více kamerami, efektní rotující zpomalené záběry doprovázené jásotem publika v televizním studiu i rady komentátora) a Dave na ni není sám. Kromě dost rozsáhlého arzenálu zbraní (od pistolí přes brokovnice, samopaly, kuše až po granátomet nebo plamenomet) mu pomáhá i tajemná Deva. Davovo démonické druhé já, disponující arzenálem smrtících kouzel přímo od firmy Satan, s. r. o. Mezi objekty jejího zájmu patří hordy zombií rozdělených do několika základních kategorií podle smrti, kterou skonaly. Jsou rozličně vybaveny a také různě podléhají útokům. Cestou nalézáte kromě zbraní a nábojů také množství klíčů, artefaktů i různé knihy, noviny či mapky, které vás nejen seznámí s příběhem, ale dost často i pobaví.

Kvalitní grafika i čeština

Grafika odpovídá úrovni firmy Cryo. To znamená, že je velmi hezká, stylová a zároveň, což dnes není vždy pravidlem, i nápaditá. Animace postav i okolí jsou bezchybné a přesně odpovídají charakteru postavy (zombie jsou nemotorné a toporné, naopak Deva je rychlá a elegantní). Celá hra je kompletně počeštěná, a tak jsem se trochu obával kvality dabingu. Naštěstí na dialogy mohu pět jen chválu - jsou profesionálně zvládnuté a skvěle je doplňují zvuky (jimž také není co vytknout) a temná hudba.

Originalita s drobnými chybičkami

Originalita s drobnými chybičkamiPřestože je Devil Inside hra skvělá, rozhodně není bezchybná. Po velmi rychlém a agresivním začátku je v dalších fázích brzděna adventure částí. Ačkoliv předmětů není mnoho a jejich použití je vcelku logické, místa, kde se tak má učinit, jsou občas skryta ve stínu, takže se můžete dostat do záseku jen proto, že jste přehlédli něco černého na šedočerném pozadí. Když to shrneme: originální námět, zpracovaný v neméně originální grafice, doplněný ponurou hudbou a zvuky, vytváří celek, který vás bude zasypávat nejen dramatickými okamžiky, ale i černočerným humorem (a ještě navíc v češtině). Nemáte-li tedy k akčním adventurám vrozený a nepřekonatelný odpor, pak byste určitě měli Devil Inside alespoň vyzkoušet.