Shogun Total War

Sdílej
 
Co se hraje Středověké Japonsko. Vládnoucí rod již není schopen udržet zemi pod kontrolou. Ostrovy si mezi sebou rozděluje sedm nejmocnějších klanů. Některé provincie drží rebelující obyvatelé. Představený každého rodu by mohl být panovníkem - šógunem. Stát se jím ale může jen ten, kdo si diplomatickým umem a silou svých armád podrobí zemi vycházejícího slunce.

Shogun Total WarShogun Total War je strategická válečná hra. Stanete v čele jednoho ze sedmi klanů a pokusíte se získat vládu nad zemí. Pokud si ale myslíte, že Shogun je další napodobeninou skvělých Age of Empires, tak se velice pletete. Tato hra je především o bitvách. Nestavíte hradby ani neposíláte dělníky pracovat. Vládnete svým provinciím - vydáváte rozkazy a velíte vojskům. Shogun Total War je rozdělena na dvě části (které na sebe velice úzce navazují): na tahovou, v níž se staráte o výcvik vojsk a správu území, a realtimovou, ve které při konfliktu se sousedy velíte armádám.

Plánování nad mapou

Plánování nad mapouTahová část hry se odehrává na velké mapě Japonska. Po této mapě přesouváte figury představující jednotlivé armády a na ní určujete, jaká budova se má v které provincii postavit a jaké jednotky zde mají být cvičeny. Na mapě slučujete či rozdělujete armády a máte přehled o hospodářských výnosech ze svých farem, dolů i obchodu. Od velitelského stolu vysíláte emisary uzavírat diplomatické smlouvy (a špehovat na nepřátelském území), ninji a gejši zlikvidovat nepřátelského panovníka či vojevůdce, i speciální agenty zvané shinobi, schopné odhalit útočícího ninju i případné nepokoje v provincii. Tahová část hry je po grafické stránce velice jednoduchá (jednoduchá ale neznamená ošklivá) a právě tato jednoduchost (která prostupuje celou hrou) dává Shogun Total War neuvěřitelnou, mystickou a čistou atmosféru.

Do boje

Do bojeV momentě, kdy vaše vojska vstoupí na cizí území anebo nepřítel zákeřně vnikne k vám, začíná realtimová část hry. Nyní začínají opravdické grafické hody. Své jednotky vidíte v 3D krajině mírně seshora a nad bojištěm se můžete téměř libovolně prolétávat. Pod kontrolou máte stovky (až tisíce) mužů. Nevelíte však jednotlivým človíčkům, ale jen celým jednotkám (jako ve skutečné bitvě). Skupiny vojáků ovládáte stejně jako jednotlivce v klasických strategiích, vyberete-li několik jednotek současně, můžete je v rámci velké armády přeskupovat do různých bojových formací (formace lze také měnit v rámci samostatné jednotky). Do bojePři vedení bitvy hraje důležitou roli i počasí. V dešti nemohou vojáci střílet z pušek, ve sněhu se dříve unaví, za větru se lučištníkům hůře míří a podobně. Na úspěchy vašich bojovníků nemá ale vliv jen meteorologická situace a formace, v jaké pochodují. Vojáci mohou i zpanikařit a utéct z boje. Záleží na tom, kdo jim velí. Velitelé armád (každá figura na taktické mapě má jednoho generála) získávají body udávající, jak moc si jich mužstvo váží. Čím více bitev vyhráli, tím větší mají tuto hodnotu a naopak. Vojsko vedené zkušeným generálem má tak mnohem větší šance na vítězství než armáda zelenáče. Shogun je ohromně hratelný, ale je to ten typ hry, který se nemusí líbit každému. Nemůžete se piplat se stavbou domečků a s vytvářením dokonalých opevnění, tady "pouze" velíte stovkám mužů bojujících za vaši slávu.

CHEATY

Ke švindlování stačí během hry napsat následující kódy (v novějších verzích hry nemusí cheaty fungovat) .muchkoku. - neomezené množství koku .daggins - celá mapa (je třeba ukončit kolo) .ifoundsomecu. - měď ve všech provinciích

Autor

Dan Přibáň Češtinu na Shogun Total War si můžete stáhnout odsud &lt