Vyhráli jsme!

Sdílej
 
Zdeněk Škvor, pilot ábíčkovské závodní buginy, obsadil ve své třídě první místo. Ovšem závody dětských bugin se jezdí i v jiných kategoriích - jejich vítěze vám teď představíme.

Závody buginTěm z vás, kteří si nepamatují, v jakých třídách se závody dětských bugin pořádají, to trochu připomeneme. Stroje se dělí podle obsahu válců do tří kategorií. Soutěží se na buginách s motory do 120 ccm, do 160 ccm a na nejsilnějších s motory o objemu do 200 ccm. Auta s nejnižším (120 ccm) a nejvyšším (200 ccm) obsahem jsou závodní speciály. Stošedesátky jsou sériové stroje s minimálním množstvím úprav - Zdeněk Škvor jezdí a vyhrál právě tuto kategorii (podrobné informace o dětských buginách najdete v ABC číslo 7 ročníku 45). Závodníci se během roku účastní dvou současně běžících seriálů závodů, prvním je mistrovství ČR v autokrosu (zde jezdí pouze buginy s motory 120 a 200 ccm) a druhým Pohár Jež, v němž soutěží stroje všech kubatur.

Antonín Galliany

narodil se 14. 3. 1985

Antonín GallianyTým - Antonín Tvrdý Galliany mistr ČR v kategorii do 200 ccm vítěz Poháru Jež v kategorii do 200 ccm Závody bugin jezdí od osmi let, v minulém roce zvítězil v mistrovství ČR i Poháru Jež. V sezoně 2000 mistrovství ČR se mu zpočátku příliš nedařilo, ovšem série vítězství v poslední čtyřech závodech jej vynesla na první místo. Úspěšný byl i v Poháru Jež, kde získal rovněž první místo. Sezona 2000 byla pro něho poslední, kterou jel v bugině, nadále se hodlá věnovat závodům plochodrážních motocyklů a letos už se zúčastnil prvních čtyř závodů mistrovství republiky.

Daniel Pasdiora

narodil se 16. 10. 1990

Daniel PasdioraTým - Lubomír Pasdiora vítěz Poháru Jež do 120 ccm V bugině seděl poprvé ve třech letech a rok nato už závodil. Kromě autokrosu se věnuje i judu, kde se snaží o získání oranžového pásku. V závodech bugin se do loňského roku držel v první desítce, ale zatím nikdy nestál na stupních vítězů. Až letos. V mistrovství ČR obsadil druhé místo a v Poháru Jež se mu dařilo ještě lépe - stal se vítězem této soutěže. Příští sezonu Daniel opět pojede v kategorii do 120 ccm a přirozeně se pokusí vyhrát jak Pohár Jež, tak i mistrovství ČR.

Tomáš Pažout

narodil se 26. 6. 1991

Tomáš PažoutTým - Racing Team MPS mistr ČŘ v kategorii do 120 ccm Závodí od roku 1996, v minulém roce skončil i po smolné sezoně v mistrovství ČR druhý. Letos se Tomášovi velice dařilo, jezdil vyrovnaně, bez zbytečného riskování a konečný součet bodů jej vynesl na místo autokrosového mistra ČR. Neztratil se ani v Poháru Jež, kde vybojoval druhé místo. Příští rok by měl startovat s větším autem v kategorii Junior Buggy. Ta se jezdí s plnohodnotnými terénními speciály o výkonu okolo 88 kW a pohonem všech čtyř kol.

Zdeněk Škvor

narodil se 17. 5. 1993

Zdeněk ŠkvorTým - časopis ABC vítěz Poháru Jež do 160 ccm Zkoušel fotbal i tenis, ale nakonec jej chytily buginy. Jezdí od roku 2000 a jako úplný nováček vyhrál kategorii do 160 ccm. Aby tento mladý závodník získal co nejvíce zkušeností, soutěžil i ve třídě do 120 ccm, pro kterou byla v jeho voze vyměněna pohonná jednotka. Ale protože byl tento motor sériový a nedosahoval takových výkonů jako u ostatních strojů, neobsadil Zdeněk nakonec žádnou medailovou (věncovou) pozici. V příštím roce se náš pilot opět zúčastní závodů v kategorii do 160 ccm.

Dan Přibáň Foto Martin Smrček a archiv