Vánoční překvapení

Sdílej
 
Vánoce jsou za dveřmi a tisíce dětí netrpělivě čekají, jestli pod stromečkem najdou to, co si nejvíce přejí - něco chlupatého, opeřeného nebo alespoň plovoucího. Vysněného psíka, milovanou kočičku, terárium plné křečíků či pískomilů, hada, chameleona a bůhví co ještě.

Vánoční překvapeníStále je dost času rozmyslet si poslední předvánoční krok, upravit své touhy, neskočit do chovu rovnýma nohama. Právě tady platí okřídlené dvakrát měř, jednou řež. Známe totiž mnoho případů, kdy brzy po vánočních svátcích se hledal majitel pro nepohodlný dárek, pro tvorečka, který za nic nemůže, jen se nehodí. Berte tedy následující řádky jako dobře míněné vánoční rady.

Pejsek pod stromečkem

Chcete určitě psíka bez průkazu původu? Pak ale počítejte s tím, že váš jezevčík možná nebude jezevčíkem, ale nohatým voříškem, z malého psíka může vyrůst obr, z domácího mazlíčka lovec, z mírumilovného krasavce rváč. Nikomu nevěřte a zamyslete se: Proč asi nemají chovatelé "čistokrevných psů" štěňata s PP? Vybrali jste si správné plemeno? Po světě běhá nejméně 150 běžnějších psích plemen. Pečlivě vybírejte nejen podle toho, jak se vám které líbí, ale zda se hodí právě do vaší rodiny - jak je pes velký, kolik času mu můžete věnovat, jaké má nároky na potravu (a kolik to bude stát), na prostor (ne každý pes může být trvale venku a ne každý se spokojí s pobytem uvnitř), na péči (chlupatého psa musíte stříhat, česat, koupat nebo srst jinak upravovat). Vánoční překvapeníMáte pro příchod štěněte všechno připravené? Budete potřebovat příbytek (zkraje postačí větší papírová krabice, ale lepší je plastový pelíšek s polštářem či dekou), místnost bez koberců nebo větší ohrádku, kvalitní stravu (tu kupte čerstvou až těsně před Vánoci - libové hovězí a drůbeží maso, tučné tvarohy, vajíčka atd.), případně speciální granulky pro štěňata právě té značky, kterou používal chovatel. Víte, kdo se bude o psíka starat? Ani o toho nejmenšího maltézáčka či jorkšírka se nemůže bez rodičovské pomoci postarat dítě. Bude chodit přes den na procházky, ale co brzy ráno, večer nebo během prázdnin? Rodiče musí pomáhat s přípravou krmení, s návštěvami veterinárních lékařů atd. Nezapomeňte, že nákupní cena je i u psa s PP nesrovnatelně nižší než následné náklady na jeho chov.

Kočička do krabice

Vánoční překvapeníZnáte kočky? Kočka není pes, mazlí se jen, když sama chce, v opačném případě umí být pořádně ostrá. Uloví v bytě vše, co se hýbe (smlsne si na kanárkovi a pokouší se dostat i rybičky). Ráda se toulá, kocouři se při kočičí říji v okolí ztrácejí na celé dny, kočičky pobíhající venku bez kontroly budou mít několikrát do roka koťata. Kočka je dlouhověká, žije i déle než patnáct let, roztomilým koťátkem bude jen pár měsíců. Snese se s kočkou váš pes? Víte, co kočka potřebuje? Než si kotě přinesete, musíte mít ujasněno, kde bude umístěn kočičí záchod (kočka je velice čistotná, ale miska by měla být stále na jednom místě a každý den čištěná), nezapomeňte na kočkolit. Kupte libové maso, ty nejlepší konzervy a granule pro koťata a nezapomeňte, že tradiční mléko rozhodně není to nejlepší. Život s kočkou není zadarmo. Kočky jsou možná ještě náchylnější na infekční nemoci než psi, a proto při každé cestě ven kočičce hrozí, že se od nemocných polodivokých koček nakazí. Některé nemoci jsou zhoubné jako AIDS u lidí. Základní veterinární péče je dost nákladná, ale nezbytná.