Znáte skimii?

Sdílej
 
Ozdoba nejen vánoční

Znáte skimii?Himálaj a další pohoří východní Asie jsou domovem asi dvanácti druhů stálezelených keřů, které vzdáleně připomínají středomořské vavříny. Náležejí do čeledi routovité (Rutaceae) a jsou známé pod názvem skimie (r. Skimmia). Mají lesklé, temně zelené listy a na jaře rozkvétají drobnými bělavými kvítky nahloučenými v koncových latách. Jejich hlavní ozdobou jsou však plody, které se z květů vytvoří - malé svítivě červené kuličky (peckovice), jež na keři vydrží až do zimy. Větvičky s plodenstvím se proto často využívají k vánoční či silvestrovské výzdobě (podobně jako jmelí nebo cesmína).

Kde ji vzít?

Zahradníci a pěstitelé množí skimie vyséváním nebo řízkováním, pro vás však bude mnohem vhodnější koupit již vzrostlejší keřík v některé zahradnické prodejně. Nejsnáze seženete vyobrazený druh, skimii japonskou (S. japonica, někdy je také uváděná jako S. reevesiana). Přestože jde o venkovní druh, který na chráněném místě přečká i mrazivé zimní dny, nemusejí se ho vzdávat ani pěstitelé, kteří žádnou zahradu nemají. Skimie totiž roste velmi pomalu, lze ji proto pěstovat i ve větším květináči na zastíněném balkoně, terase nebo širším okenním parapetu.

Nároky na pěstování

Znáte skimii?Skimie japonská není nijak choulostivý druh, přesto musíte některé zásady dodržovat. Především nesnáší přímé sluneční světlo, budete-li ji tedy pěstovat např. na okně, mělo by být obrácené k severu. V opačném případě musíte rostlinu před sluncem zastínit - a to i v zimě. Skimie patří mezi vřesovištní rostliny, vyžaduje kyselou půdu s přídavkem rašeliny nebo rašelinný substrát (pokud koupíte rostlinu v květináči, začnete se o půdu starat teprve při přesazování do většího květináče). Vápnitá půda jí naopak nesvědčí, v ní rostlina chřadne. Ani hnojiva pro případné přihnojení by neměla být zásaditá. Poslední, čemu musíte věnovat pozornost, je zálivka, půda v květináči nesmí nikdy zcela vyschnout. Pokud skimii využijete v místnosti při vánoční či novoroční výzdobě, není vhodné ji hned v lednu přemístit ven do mrazu, lépe se jí bude dařit v chladné světlé místnosti a na venkovní teploty ji začněte přivykat až ke konci zimy.