Sluneční pták

Sdílej
 
Tajemný obyvatel stromu nad řekou Přiletěl nehlučně, jako předčasně probuzená sova, a na jeho rozevřených křídlech do daleka zářily zlaté sluneční skvrny. Ale když usedl na břeh řeky, připomínal spíš nepovedenou volavku. Život slunečního ptáka, bytosti téměř pohádkové, je z velké části obestřen tajemstvím. Za slunatci nádhernými vás dnes zavedeme do tropického pralesa Kostariky, kde nad hlučnou řekou Penas Blancas vychovávají svá mláďata...

Sotva opeřené mládě už statečně předvádí svůj zastrašovací tanečekMohutné hnízdo - "mísa" slepená z listí a bahna - visí v pětimetrové výšce nad divoce vířící hladinou řeky. Bezpečnost svých vajíček a budoucích potomků svěřil rodičovský pár větvi sotva pět centimetrů silné. V zeleni mechů, epifytických kapradin, orchidejí a bromélií, které pokrývají okolní větve i pobřežní skálu, je hnízdo dokonale skryto před zraky případných nepřátel. Ale i ti, kteří by jeho maskování prohlédli, mají jen málo šancí dostat se po tenké větvi do jeho blízkosti. V sezení na dvou světlehnědých vejcích s tmavšími skvrnami se střídají oba rodiče. Projevují přitom neuvěřitelnou trpělivost - každý z nich vydrží sedět na hnízdě po celé dva dny bez přerušení. Proč to tak je, zoologové netuší - taková výdrž má smysl např. u mořských ptáků, kteří musejí překonávat dlouhé vzdálenosti za potravou. Ale slunatci mají prostřený stůl přímo pod hnízdem. Břehy řeky jsou plné žab a jejich pulců, po zemi i po větvích pobíhají různé druhy ještěrů, všude je plno hmyzu a dalších lákavých slunatčích pochoutek.

Hladové krky

Skvrny ve tvaru očí předvádí slunatec, kdykoliv se cítí ohroženKdyž se po dlouhých osmadvaceti dnech mláďata konečně vylíhnou, jsou kryta jemným prachovým peřím a hned začnou natahovat krky a otevírat své štíhlé hladové zobáčky. Vděčně hltají vše, co jim rodiče přinesou - a ti jim od prvního dne přinášejí stejnou kořist, jakou se živí sami. Mnohdy dokonce i stejně velkou, takže mládě má co dělat, aby objemné sousto spolklo. Při tak vydatné stravě však ptáčata rychle odrůstají, za dva týdny již mají zbarvení dospělých a po měsíci začnou zkoušet sílu svých křídel a opouštějí hnízdo. Nějaký čas se ještě zdržují v jeho okolí a nechají se krmit ustaranými rodiči, pak však definitivně zmizí v husté tropické džungli, kde je lidské oko možná již nikdy nespatří.

Tanečníci ve větvích

Mladí slunatci se živí stejnou potravou, jako jejich rodičeSlunatci dostali své jméno podle nápadných "slunečních" skvrn na křídlech. V klidu jsou to přes svou velikost (jsou velcí skoro jako slepice) poměrně nenápadní ptáci, mají šedě, hnědě a černě proužkovaný hřbet a světlejší jednobarevné bříško. Teprve když rozevřou křídla, objeví se v plné kráse černá, hnědá a zlatá kresba připomínající široce otevřené oči. Ptáci ji využívají v době toku: vzájemně si ji ukazují během složitého zásnubního tance, který se odehrává částečně ve vzduchu a částečně ve větvích stromů. Slunatci však tančí i po spárování v okolí hnízda - s rozevřenými křídly se pomalu otáčejí na větvi či na hnízdě a předvádějí své falešné oči. A protože jsou kresbou očí vybaveni samci i samice, došli vědci k závěru, že skvrny neslouží jen zásnubnímu rituálu, mnohem spíš budou mít význam zastrašovací - případný nepřítel se zalekne obrovských očí, které se před ním náhle objeví, a uteče. Jejich závěry potvrzuje i pozorování mláďat na hnízdě - jakmile vymění svůj prachový šat za peří dospělých, začnou předvádět stejný "taneček". Stačí padající list či kolem prolétající motýl a mladí slunatci se zvednou na svých tenkých nožkách, roztáhnou křídla a zastrašují domnělého nepřítele.

JEDINÍ SVÉHO DRUHU

mapaSlunatci patří spolu s chřástaly, jeřáby, dropy a mnoha dalšími ptačími čeleděmi do řádu krátkokřídlých (Gruiformes), v němž tvoří samostatnou čeleď slunatcovitých (Eurypygidae) s jediným druhem, slunatcem nádherným (Eurypyga helias). Jejich domovem jsou tropické deštné lesy Jižní a Střední Ameriky (až po jižní Mexiko), kde žijí v nížinách podél vodních toků či u větších vodních ploch. Jsou téměř půl metru dlouzí, mají však štíhlé tělo, dlouhý krk a malou hlavu s dlouhým rovným zobákem podobným volavčímu.

NEPLAVCI U VODY

Pomalým kolébavým krokem "námořníka" procházejí slunatci břeh řeky a hledají potravu. Letící pták je však rychlý a elegantní: většinou přelétává nízko nad vodou a jeho let je zcela nehlučný. To proto, že slunatci mají měkké peří podobné peří sov. To je možná i příčinou toho, proč se tito v okolí vod žijící ptáci vlastní vodě vyhýbají a nikdy se nepokoušejí plavat - hebké peří by se pravděpodobně promáčelo a stáhlo by je ke dnu.

MŮŽETE SLUNATCE NĚKDE VIDĚT?

Zatímco v přírodě skrytě žijící slunatce téměř nikdo nespatří, v zoologických zahradách se s nimi setkat můžete. Jejich chov v zajetí není příliš náročný, takže je některé evropské zahrady (např. Ptačí park ve Walsrode) dokonce pravidelně rozmnožují. V našich zoologických zahradách je sice nenajdete, ale v zoologických zahradách v Německu nebo Holandsku je chovají již řadu let. A dnes není problém zajet se tam podívat.